Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Ebben nagyon bízom! Amit eddig láttam,hogy köszönőviszonyban sincs a gyári kapcsolással ami nálam van. Tehát van remény.

frkdv6dyr

Én csak az FTDI csipekből indulok ki. Miután a gyár kiadott egy frissítést ami hazavágta a hamisakat, rögtön kiderült a turpisság még néhány jó nevű terméknél is.

istvan58

huu..ez jó :) még nem hallotam róla, most olvastam utána....

frkdv6dyr

Elkezdtem gondolkodni egy saját vezérlő tervezésén és megépítésén. A gondom csak az, hogy ennyire nem értek a motorok vezérléséhez.

Szalai György

Ha az elektronikatervezéshez igen, akkor majd súgunk néha.

frkdv6dyr

Nem vagyok tanult mérnök, de PIC-be írtam már néhány progit, ja és sikeresen meg is sütöttem jó pár alkatrészt eddigi karrierem során. Nálam ami elsőre nem füstöl az még életveszélyes is.

Viszont ide dsp-kell a nyolc bites PIC vagy AVR kevés. Egy hibrid megoldást eszeltem ki.

A megközelítésem a témához: "nincs tökéletes léptetés" független attól tudok-e egységugrani vagy sem. A vezérlő felbontását 1/16-ra teszem, hozzá egy minimum 1/16-os azaz 3200/fordulatú enkódert, akár áttétellel is, majd a program futás során ezt a valóságban 1/8-ra korlátozom. A köztes felbontást a vezérlés használná terhelés mérésre ( időn túl jön a lépésről a jel), lépés vesztésre, és pozicionálásra. Így elméletileg képes lennék tartani 90%-osan az 1/8 felbontást. a motorral, vagy akár az 1/4-et és így tovább. A végrehajtásnál az intelligens vezérlést is megpróbálnám létrehozni egy általános görbe figyelembe vételével, ami a motor első vezérlő impulzusától a nyolcadik impulzusig a rámpát figyeli hogyan gyorsít és lassít a terhelés alatt a motor. Így képes lennék akár egy műszerrel, vagy pár leddel visszajelezni, hogy az ideális értékekhez képest a motor túlterhelt, kihasznált, vagy szinte szabadon fut terhelés nélkül. Ez a beállítások normalizálásához nagy segítség lenne szerintem, mivel egy-két kivételtől eltekintve itt nem hajtástechnikával foglalkozó mérnökök vannak. Sőt akár egyes anyagokra is levetítve látható lenne a teljes rendszer képessége, mivel a lépésvesztésig eljutni nem csak a rossz motor beállítással lehet, hanem az életlen szerszámmal, valamint az előtolások és fogások helytelen megválasztásával is. Ezek összessége adja meg a rendszer terhelhetőségét, helyes beállítását. Szerintem az UC300 egyik bemenetére csatlakoztatva még akár a képernyőn is láthatóvá lehetne tenni a dolgot. Szerintem Balázsék is partnerek lennének a kidolgozásnál.  

Biztos létezik már ilyen vagy ehhez hasonló vezérlő, mert nem hiszem, hogy egy mezei lúzernek mint én, jutna eszébe először ilyen. Mindössze az eddig hallottakat próbáltam ötvözni.

istvan58

az általam használt AM882 vezérlővel játszotam keveset.
Egész lépésnél is siman , rezgésmentesen jár. Szinte szinuszos árammal.
Egy kisérlet :
egész lépés üzem, egy impulzus a step bemenetre és a motor nagyon lassan tesszi meg ezt a lépést. Ha kettő vagy több impulzus érkezik akkor azt szinte azonal végrehajtja.Úgy néz ki hogy az első két léptető impulzusbol számol valamit és ezzel kalkulálva doldozik tovább.

istvan58

Ugyanezt tapasztaltam a DM556-856 vezérlővel is. De itt csak a V1.0 ás verzió viselkedett igy, a V2.0 csak bizonyos sebességnél tért át az egységlépés mikró-lépésé való felbontására. Azzaz a V2.0 ugrott egy impulzusra azzonal...az áramat figyelve bizonnyos sebbeségig lépcsős volt majd aztán "szinuszosodott" de ez még elégé alacsony fordulatnál megtörtént. A leadshine-tol azt mondták hogy a V2.0 nál a gyorsabb regálásra öszpontosítotak.
A V1.0 vagy az AM882 csak ott nem az igazi ahol csak egy step jelet kell végrehajtani, de ez normal alkalmazásban nem igen fordul ellő.

000000000

Nem tudom megéri egyáltalán az időt pénzt és energia befektetést ezzel a IC-s förmedvénnyel foglalkozni ?
Egy ami mellette szól az ára, de innentől kezdve csak a szívás van vele.
És Murphy törvénye kimondja, hogy pont akkor fog elromlani amikor a legjobban kell !
Érdekes a Leadshine vezérlőkkel még senkinek nem volt különösebb gondja, igaz meg is kérik az árát, de egy lapon se lehet említeni a két vezérlő felépítését.
Tehát Érdemes elgondolkozni a fele vagy harmada ár megéri azt a két, háromszoros szívást ?  
Hazánk nagy focistája mondta,"Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci"  

istvan58

én végig teszteltem néhány leadshine vezérlőt....mint nagyon jó. De állitom hogy az AM882,( most helyette van az EM806)  a csúcs....innen már cask a viszacsatolásos Hybrid servo lehett jobb.

s2k5ycubj

"ahol csak egy step jelet kell végrehajtani, de ez normal alkalmazásban nem igen fordul ellő. "
Kúpot nem esztergáltál még,vagy martál? Dehogynem fordul elő,pont akkor fog megszivatni az elvártnál lassabb mozgással,amikor a legfontosabb lenne az utasítás(időzített step jel)végrehajtása.

s2k5ycubj

Ebbe a rettegett 268-as vezérlőbe például van egy tranzisztoros áramkör,ami figyeli a beérkező step jelet és ha nincs leveszi a motoráramot nagyon kis értékre,ez ugyan ilyen marhaság! Elvész a tartónyomaték! De legalább nem kell becsületes méretű hűtőborda,se táp... Ja és a motor sem fűti a műhelyt.

s2k5ycubj

Ja és ezt a Toshibánál kifejlesztették a mérnökök,sőt még extraként belekerült az ic-be a fél lépésnél két mód közül választhatsz a 100%-os és a 70%-os pihentető motoráram közül. Ezért is tetszett meg ez az ic. És azt gondolom,hogy a Toshiba nem csinál olyan rossz minőségű dolgokat. Azt sem tartom teljesen kizártnak,hogy a másik "csoda",a 6560-as is hasonló módon van elkottázva és azért olyan rossz...

s2k5ycubj

Hopsz egy fél mondat lemaradt: szóval kifejlesztették ezt az áramkört a Japánok,erre a kicsi Kínai elgányolja...[#violent][#violent][#violent][#boxer][#boxer][#boxer][#falbav][#falbav]

000000000

Az AM882 nem csak annyit tud mint egy MSD verzió.
RS232 porton még sok sok beállítás elérhető amit a DIP kapcsolókkal nem lehet. (lehetséges ez is kompenzálható)
Amúgy 1 lépés hobbi körökben is általában 0.005mm szokott lenni elméleti felbontásban.
Ettől nagyságrendekkel többet nyeklik nyaklik az alu profilból összecsavarozott váz.
2 lépésnél meg már nincs ilyen probléma mert a két impulzus idejét átlagolva nézi, hogy neki mégis milyen sebességgel keljen menni a rezonancia elkerülése végett.  
Sőt ez a lassú hajtás pont kúpnál jön jól mert nem lesz annyira lépcsőzetes.
Hülye kínaiak tudnak is ha akarnak !