Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

000000000

A Leadshine és az MSD egy kutya!
Volt Leadshine gyártotta MSD típusú vezérlőm.
Mert egyik a gyártó a másik a gyártmány neve.
Viszont az MDS és MSDD vezérlőkben bika FETek vannak a panel alatt a hűtőbordára csavarozva.  
Ha durranna akkor is max azokat kell cserélni, de ilyen még nem volt normál használat esetén.  

s2k5ycubj

Ez sokkal jobbnak tűnik a másiknál! Pont ezt néztem én is az átalakításnál és ugyanerre gondoltam. Potis áramszabályzás,smd ellenállások,latch is kapcsolható. Alakul ez,azért én még csak tennék hozzá 8 schotky diódát és low esr kondit a táphoz és kivezetném az alarm lábat is. Szóval ez már alakul. De mi leget azaz ic a panelon? Meg én nem nagyon bízok az ilyen dugdosós csatlakozókban,láttam már szétégve...

s2k5ycubj

Azért a fetek is tudnak nagy füstöt csinálni(biztos sok fér a tokozásba...)párat már cseréltem. És az a helyzet,hogy elég nehéz megvédeni őket. Egy módon könnyű,ha durván túlméretezed. Mondjuk a mostani újaknál már nem annyira kritikus a hűtés sem,a jobb fajtáknál már 100C°-os áram van megadva normál adatként a katalógusba.

000000000

Idézném magam, "de ilyen még nem volt normál használat esetén" ha nincs megfelelő hely és légáramlás amit előírnak az már nem normál használat.  
Szerintem.  

s2k5ycubj

Azért valljuk be,hogy egy pár Amperes léptetőmotort kapcsolgatni,nem nagy tudomány. Ennél sokkal nagyobb áramokat is láttam kapcsolgatni hűtőborda nélküli feteken. Viszont a meghajtásnak nagyon korrektnek kell lennie.

000000000

Az az IC szerintem egy trigger a step jel útjában.
Én vettem a kínnyaitól egy ilyen IC-vel szerelt vezérlőt.
Az első dolgom volt feltérképezni az áram beállítás mikéntjét.

Természetesen semmi nem volt annyi, mint kellene.
Minden túl volt hajtva.

A motorjaim áramához hozzáigazítottam, és érdekes módom rendesen működik.
A potis beállítástól nem kell jobb.
Nem kell azt állandóan baxtatni.
Egyszer beállít és kész.
És pontosan be lehet állítani amire kell.
De a kapcsolóst is át lehet alakítani, mert az is osztónak van kitalálva, csak nem mindíg sikeredett olyan ellenállatokat berakni, amivel azok az áramok be is jönnek.
Dióda nincs gyárilag, de nincs is igazán szükség rá.
Hacsak nem akkor, ha eltéped a motor kábelt működés közben.

000000000

A kapcsolgatás és meghajtás az MSD MSDD és AM vezérlőknél csak az alap funkció, sokkal több van ott a hátérben amit a Step Dir jelekkel csinál.

s2k5ycubj

Az biztos,hogy a potis beállításnál nincs jobb és igen csak egyszer kell. Csináltam már olyat,hogy beállítottam a potival a megfelelő értéket és mérés után csere fix ellenállásra és akkor nincs kontakt hiba hosszú távon sem. Néztem jelalakot szkóppal és nagyon csúnya jelek voltak,iszonyatos tüskékkel,ez talán indokolhatná a gyors diódákat. A normál fetekben is elég lassú dióda van az adatlapok szerint és megszokott,hogy kell mellé gyors is.

s2k5ycubj

Elkezdtem már keresgélni egy jól használható step vezérlőt,lehet érdemes lenne csinálni valami korszerű processzorosat. Valami ötlet?

B.Zoltán

A 2M542-be ami az MSD hasonmása MC56f8013 DSC van.
Minden IC tipus olvasható benne, nincs lecsiszolva a felirat.  http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/111861/FREESCALE/MC56F8013E.html" TARGET=_fnew>MC56F8013 datasheet

000000000

Először is megéri a sok bele ölt, időt, pénzt és energiát ?
Ezek az AM vezérlők már kinyalják a hobbys seggét.
Még pár év és ezen az áron már az enkóderrel visszacsatolt vezérlők lesznek beszerezhetők.
Sneci mester is belátta, hogy nincs értelme, már csak a saját magának fejleszt illetve épít, de az se CNC.

s2k5ycubj

Ez nagyon jól hangzik,de a jól megírt szoftver nélkül nem sokat ér! Ezért nem csiszolták le a típus számot... De már van sok cél processzor is,azok között keresgélek.Más motorhajtásokban például nagyon jók vannak és csak be kell kötni és paraméterezni.

s2k5ycubj

Tulajdonképpen nem éri meg. És az előbb linkelt processzor tudná ezt is kezelni,ha olyan programot kapna. Esetleg talán úgy,ha van hozzá jó cél ic,és normálisan megcsinálja az ember az elektronikát. Akkor lehet piacképes.

000000000

És belegondoltál ha összejön minden, tudod is gyártani, kiszolgálni a piacot, supportálni a terméket ?
Nem a fejlesztés a nagy munka hanem ami utána van.  
Ezek nélkül még rosszabb mintha nem is lenne.  

s2k5ycubj

Ha elsőre jót csinál az ember,nem kel szupport. És persze kell egy jó leírás is. Csináltam már egy jó pár dolgot éveken keresztül változatlanul és nem is volt igény változtatásra,mert tökéletesen működik...