Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért néha emberek közt is élhetnél!
Nagy az arcod hobbi szinten.

Mitől mazohista valaki, aki nem akar tizen ezreket kiadni olyan vezérlőér aminek a tudását 10%-ban sem használja ki?

A 8-16 mikrostep bőven elég hobbi szinten és ez a TB6600 ezt tudja is szépen.

A károgók meg nem érdekelnek senkit sem.

frkdv6dyr

Valaki rajzolja már le hogyan is kellene a nyolc diódát berakni. Valahogy nekem nem akar összeállni fejben.

ANTAL GÁBOR

Laci  azt írja hogy" a diódák kissé melegszenek tehát teszik a dolgukat . " szerintem is van dióda a fettel párhuzamosan csak most azokat kisöntöli a kisebb nyitófeszültségű scottky . Most a külső dolgozik ( és azon képződik a hő )

9a43swpp

Pedig ennek egyszerű a képlete: akinek van jól megfizetett munkája/megrendelése, az nem ér rá szüttyögni ezen napokat, mert a többszörösét elbukja bevételben. Aki meg hobbiból űzi, nyugdíjas/diák, ráér, stb., annak meg megéri.

9a43swpp

Mind a négy motorvezetékről egy-egy dióda a táp felé, ill. a GND felől. Azaz se a táp fölé, se a GND alá ne mehessenek a motorról jövő vezetékek.

s2k5ycubj

A rajzok közül egy helyen van egy szemléltető ábra a pdf-ben,ott látszik. Na de nézzük tisztán az elméletet: A fettel párhuzamosan van egy dióda,most már azt is tudjuk,hogy ez egy melléktermék. A mérések és adatlapok alapján ezek nem túl gyors normál diódák. Éppen ezért,ha nagyfrekivel találkoznak jelentősen izzadnak. Ha ez bele van integrálva egy ic-be,aminek adott a maximális disszipációja akkor csak sokkal kisebb terhelésen működik megfelelően. De,ha ezeket a diódákat kiváltod akkor a hő keletkezési helyét is kiviszed az ic-ből! Az már más kérdés,hogy ugyanakkora méretű shcotky dióda lényeges kevesebb hőt termel ugyanannál a kapcsolásnál,de ha 50-60KHz-en még rövid lökésszerű tüskék vannak akkor akár 10x is lehet a disszipációs szorzó. Tehát ezért kéne... Csak érdekesség képen a legújabb fejlesztésű kapcsolótápoknál a diódákat is kiváltják egy fettel,mert ilyen feszültséggel már nem nagyon van jó dióda,vagy ami van az drága. Ott viszont az ilyen jellegű induktív "pofonokat" teljesen másképpen kezelik.

000000000

Ahogy mondod, valakinek biztos gigantikus mennyiségű ide van tökölni, de ez idő alatt pénzt is lehet keresni.
Például azzal is, hogy" A gép forog, az alkotó pihen. Év-milliókig eljár tengelyén, Míg egy kerékfogát ujítni kell."  
És mikor dobja fel a pacskert a vezérlő, pont mikor fontos megrendelés jön.  
Például a gépem megépítettem lassan 10 éve azóta egyszer volt probléma vele.

9a43swpp

Szerintem ennek a diódakérdésnek van egy másik aspektusa is: a tápkondik kérdése. A beépített (beépült) lassabb diódák kicsit nagyobb tüskéket fognak átengedni, ha emellett a tápkondi nagyobb impedancián látszik (hosszabb, vékonyabb vezeték a IC-től, gagyibb kondi, "bónuszként" úgy beépítve, hogy a lábakat is hosszabbra hagyják, hogy 90fokban rá lehessen hajtani a panelra, "mert az úgy milyen szép"...), plusz a használt tápfesz is közelebb van az abszolút maximumhoz, akkor nagyobb esély van arra, hogy a tüskéknél sikerül túllépni a megengedett értéket.

s2k5ycubj

Igazad van. Lehet,hogy megkockáztatok egy mérést a másik,gyári kapcsolással és megpróbálom fotózni a szkópot is,már csak a kíváncsiság kedvéért is. Ha más nem számszerű adatok lesznek.

s2k5ycubj

Akit érdekel ez a téma http://www.electronicspecifier.com/?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaign=Electronic%20Specifier&utm_content=ES+Newsletter+280215" TARGET=_fnew>itt elég sokat lehet olvasni róla és az újdonságokról. Regisztráció után rengeteg anyag letölthető,persze angolul.

iiidyyiy3

Engem érdekelne egy jól megtervezett, tesztelt kapcsolás és nyák! A kínaiak meg kapják be.

2dbfy8y

Szóval akkor az a véleményetek egy átforrasztás megoldhatna akár mindent?
Akkor azt mondod ez már jól épített panel:http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/kapcsolo/bipolaris_leptetomotor_vezerlo_4_5a_48v_tb6600_2040154487.html" TARGET=_fnew>tb6600
Meg itt is csak 4.5A-t írnak akkor lehet sok volt neki az 5A?
És lehet sok is neki a 48V táp?
Én arról próbáltam.

000000000

Én azt mondom, hogy jól meg van az építve, mert házilagosan sem tudnánk jobbat építeni.

Az átforrasztás sokat segíthet, meg a pasztázás a borda alatt.

Az áram határolást pedig ki kell mérni rendesen.
Nem szabad rábízni a kínai eszére.

Én kiméregettem és köze nem volt a felírt értékekhez.

2A körül már majdnem teljes árammal járt volna.

Kis áramoknál is közel a duplája volt a felírthoz képest.

De összességében ennyi pénzért nem vesszük meg az IC-t, az optókat, a bordát.
És még panelt is kell faragni.

9a43swpp

Egy pillanatig sem lennék meglepve, ha a huzalellenállásos sönttel nem tudna jól mérni az IC... ehhez a frekihez indukciómentes sönt illik. Kb. 80 Forinttal drágább lenne ugye...

9a43swpp

48V-os táppal szinte garanált az IC elhalálozása... az adatlap sem mer 42V-nál többet ajánlani, de én annyiról is csak szkópos ellenőrzések után merném járatni.