Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

szia ! csupán érdeklődésből ( mert Lone Wolftól régebben vettem olasz ipari nagyáramú léptetővezérlőket ) rákerestem az AM882 re ill az EM806 ra . Ugyanakkor megnéztem a Klavió kínálatát.  Te ( Ti és akkor Pál is ) hol vettétek a jelzett típusokat  ( ebay ?? )

istvan58

istvan58

Na most nekem 25 mikrólépés van beállítva, igy egy step jel 0.001mm.

istvan58

Pl a dm556 (Msdd) v2.0 nal ugy oldotak meg hogy egy impulzusra ugrik, ugy viselkedik mint egy mezei vezérlő de egy bizonyos freki fellet megy att a microstepping uzembe. Ez szkópal jol látható, már nem emlékszem pontosan de eléggé alaocsony fordulaton történik. Amikor rakerdeztem a Leadshine-nál azt mondták hogy a gyorsabb reakció miatt csináltak igy. Lehet a EM806 is mar ilyen, ki kellene egyet próbálni.

5uk5zef58

Sziasztok!
Segítséget kérnék egy motor vezérlésben.
Adott egy 5 tengelyes illesztő kártya, + motor vezérlő TB6560 (Pico Drive) 3db.
A probléma, hogy a motort üzemeltetve be-be zizzen a motor, emiatt lépésvesztésem van. Szkóppal mérve a motor kimenetén, motor nélkül nincs zavar. Ha rákötöm a motor a zizzenéseknél ugrik a jel. Minden tengelynél ezt csinálja. Ha leveszem a fordulatot akkor is ez a tünet. Egész, fél, 1/16 lépésnél is mindegy neki. Mindegyik vezérlőnél ez van. Egyszerűen nem tudok rájönni, miért.
Szerintetek mi lehet a probléma?

000000000

Kapcsolóüzemű tápegységről hajtod ?  

etc77f5nr

Észrevettem én is, hogy forog a motor akár üresen is és zizzen egyet, de kb. 1/10 mp az egész. Én toroidról hajtom őket 34V-on. A lépésvesztést nem vettem észre órázva. 1/2 lépésben használom 1605-s golyósorsóval.

5uk5zef58

Igen, kapcsolóüzemű tápról van hajtva. Vagy lehetséges hogy le kellene diódázni a motorokat? Amúgy az van amit Yankoo is írt, csak nálam lépésvesztéssel.

000000000

Én első körben a kapcsolóüzemű táp okozta zavarra tippeltem volna, de így hogy Yankoo trafós tápról hajtja és így is zizeg akkor csak az IC vagy az elektronika felépítése lehet a ludas.
Elég sok a panasz ezekre a IC-s dolgokra.
Kapcsolóüzemű tápnál volt olyan, hogy egyszerűen bekapcsolásnál ezek a piros vezérlők megadták magukat és mint mikor beragad a fet küldték a motorra a tápfeszültséget full gázon.
Ha észrevette időben az ember a bajt és csinált egy ki bekapcsolást akkor még az IC is túlélte.
Tehát a megbízhatóság elég messze áll ezeknél a dolgoknál.  

9a43swpp

Az a vicc, hogy ott van kb. mindegyik ilyen integrált meghajtó adatlapjában, hogy tessék biztosítékot rakni a tápvonalra, hogy ne az legyen a vége, hogy nyílt lánggal kezd égni a cucc... naná, hogy egyetlen kész modult sem láttam még, amin lenne biztosíték.

000000000

Az legalább plusz 120-140 forinttal megdobja a költségvetést !
Kész csőd az még beépíteni ! [#hehe]

000000000

Az alábbi linkelt képen is látható, hogy a kalapsínre pattintható biztosítékok ott sorakoznak egymás mellet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/Vez%e9rl%f5%20doboz/DSCF0004.JPG" TARGET=_fnew>Ez egy régi vezérlő dobozomról készült kép

Amikor áttértem az AC szervós hajtásokra ezt az egészet gereblyével szaggattam ki.
Ahogy egyik fórumozónk mondta "tisztább szárazabb érzés"  
Tudom a motorok ennyit forognak akkor nem az fogja eldönteni, hogy a gép most jobb vagy bal lábbal kelt fel vagy a légynyomás érték esetleg a páratartalom miatt fog lépést veszteni.
Léptetőmotornál bármi közbe jöhet pl pillanatnyi áramingadozás vagy bármi és máris csak vinnyogva állnak egy helyben.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/Vez%e9rl%f5%20doboz/Rendszer%20hiba%20javitva.jpg" TARGET=_fnew>Ebből elegem lett és kijavítottam a rendszer hibát, KÉP link

5uk5zef58

Akkor a lépésvesztés oka a kapcsolóüzemű táptól lehet? Mert most olvastam, hogy a kapcsolóüzemű tápot nem javasolják motor tápnak.

000000000

Igen akár az is lehet az oka

5uk5zef58

Tudnál egy jó táp kapcsolást? Trafóm az lenne.