Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Épp ez a hőátadás lényege. :) A hűtőborda melegebb, mint maga az IC. Ujj heggyel megérintettem mindkettőt és ezt tapasztaltam.

8irerv4i

Hát elég késő van már az is lehet én vagyok fáradt :)
De volt lehetőséged hogy mond hogy elírtad :)
Csak van még valaki független szakértő :)

000000000

sziasztok, ha poén, akkor nagyon teccik :) valóban, ha átadom a pénzet a banknak, neki lesz több :)
de az alkatrészeket érintsd inkább hőmérővel...

a klf anyagoknak más a hővezetőképessége, pl kCal/óra, más a gradiense az alkatrészen belül is, tehát nyilvánvaló, amit mértél az ujjaddal...és még ott a páratartalom az ujjadon...  
"hőérzet" (száraz/nedves hőmérséklet aránya) minden időjárásjelentésen olvasod: Feel as...
elég független voltam?

s7manbs8

A hőérzet attól is függ az IC-vel kezet fogtál e, vagy a lábát taperoltad ?

cxmcdtrx

Lássuk csak, hogy is müködik egy vegyes tüzelésü kazán. A radiátorok hütik a rendszert, de azért a tüz csak melegebb lesz, mint a radiátorok...
A höátadást az IC is ugyanebböl az ötletböl meríti :-)

a86ifm7g5

Eltértünk a kérdéstől. De még egy megjegyzés. A hűtőbordát taperoltam, meg az IC tokját taperoltam és lényeges hőkülönbséget tapasztaltam. Persze nyilván az anyagok hőátadása, hővezetése különbözik. Persze a hűtőfelülete azonos hőmérsékletű, mint a borda.  

Szóval van hővédelem a TB6560-ban?

a86ifm7g5

besirkyjh

Szia  

Válaszoltam .

Az a tapasztalatom hogy a saját hülyeségemtöl nem védi meg semmi :) Ha van is benne valami azt nem fogod észre venni , a lényeg a lényeg , mégpedig a tökéletes höátadás a hütübordának .
Jol méretezett hötésnél én még nem találkoztam "nem kéz meleg " 6560-al .A kinaiaknál volt ( van ) olyan hogy tettek egy kis ventit rá .
Szerintem helyes léptetö és 6560 áram beállitásnál nincs is szükség rá .Ha mégis meghibásodik akkor az nem a hövédelem megléte vagy hiánya okozza !
Ha szükségét érzed tegyél az Ic-hez valami hökapcsolot , de vigyázz hogy mit kapcsolsz le .

000000000

Sziasztok!
Ha van egy unipoláris léptető motrom, de bipoláris a vezérlőm, egyszerűen csak hagyjam ki a tekercsek közös pontjait? A vezérlőm sima egytengelyes, a+ a- b+ b-.

xfg6v697j

Igen.
Persze választhatod azt a megoldást is,hogy csak a tekercspárok egyik felét kötöd be.

000000000

Köszi!
Nem is jól írtam, mert nem a közös pontja, hanem a tekercsek közepének a kivezetése.
http://mselectronic.uw.hu/pic/step%20motrok/STEP%20motrokrol_clip_image003.gif" border=0>
Az 1-es és 2-es kivezetést hagynám ki. Jól gondolom? A tekercspárokat ugyanúgy keressem meg mint a bipoláris motroknál? (rövidzár)

xfg6v697j

A rajz teljesen jó.
Az a-b között kétszeres ellenállást fogsz mérni,mint az a-1 , vagy b-1 között.
Igy meg tudod határozni.

cipk5xtny

Sziasztok erről mi volna a véleményetek? egy c64-es user portjáról menne még ne csinálok vagy szerzek valami usb lpt átalakítót.
http://kepfeltoltes.hu/130821/stepper021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

wm94bppdn

Egyáltalán nem néztem meg, hogy mit csinálnak a meghajtóban a shift-regiszterek. Lehet, hogy teljesen jót. Még kevésbé a számlálókat, dekódereket. Mindössze az a kérdésem, hogy milyen méretű gépet mozgatnának a léptetőmotorok? Az LS TTL áramkörök a föld felé nagyjából 100 mikroamperrel terhelhetőek, afölött erősen csökken a jel. Elképzelhető olyan léptetőmotor, aminek ilyen áramigénye van, de jó fantázia (és mikroszkóp) kell hozzá. :-) A látható méretek tartományában a léptetőmotorok kb. 1 - 10 ampert vesznek föl, fázisonként. A LED rákötése a kimenetre több okból is hibás: az LS194 nem képes meghajtani, és soros ellenállás is kéne a LED elé. A nyomógombokat pattogás-(prell)mentesíteni kell, a D13 sose fog világítani. A bemeneteket nem célszerű leválasztás nélkül a C64-re kötni, annál egy Commodore ereklyeként többet ér...  
Azt javaslom, olvass utána a léptetőmotorok működésének, nézz át sok kapcsolást, értsd meg őket.

cipk5xtny

Szerbusz
a mocikat stk-6712bmk4 és stk-6713bmk4 hajtja.(ezt nem írtam bocsi) a gép mérete egy 300*500 ez már sokat nem változhat. +-10mm
a 4510 itt egy körbefordulást/tengely/ vesz 1 jelnek, ez még nem sok mindenre jó :( .  A d13 az órajel ellenőrzésére szolgált szimulációban,figyelmetlenségből hagytam fenn.
a nyomógombok a c64-es "párhuzamos portjára mennek" igazándiból PC817 optoval amit lehúzok földre. Előtétek itt azért nincsenek mert a Circuitmaker 2000 nem szereti a passzív alkatrészeket digitális szimulációban. :(
a motorok kh42jm2 ide talán elég. tekercsenként 1.3A a nagyobb motor /hosszanti irány/ 1.5A  
A fő problémám az volna hogy mikor "elengedem" bármelyik vezérlőbitet  74ls194 visszaugrik az alap 1100 helyzetbe attól függetlenül hogy épp hol áll a motor.. menyire vegyem ezt komolyan? mert ez az én motorjaimnál legrosszabb esetben is "csak" a tengőn 4 fokot jelentene/max 2 lépés/ 1001,1100,0110,0011. már ha jól gondolom. Köszönöm a segítséget előre is. ha van circuitmakered szivesen elküldöm a file-t.