Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

wm94bppdn

Akkor tehát ennek a rajznak nem sok köze van a valósághoz, ugye? Mi a shift regiszterek szerepe?

cipk5xtny

A c64-esnek csak 2 bitjén vezérlek egy mocit. a shiftregiszter a 2 bites "kódot" alakítja át a motornak négy bitre . Balra,jobbra,stop. mert ha a commodorol vezérelnék direktbe akkor csak 2 motort tudnék,meghajtani.  
http://kepfeltoltes.hu/130821/optoval_stepper_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

wm94bppdn

Ok, gondoltam. Mi a célod? Kisérletezés, tanulás? Akkor bátorítlak. Ha használni szeretnéd, akkor lebeszéllek.

cipk5xtny

Igazándiból egy teljesítményű és olcsó marógépet szeretnék építeni. nyáklapok és hasonló erővel megmunkálható dolgok készítésére. 8 általánosom van itt a helyi cég vezetője nem vett fel még operátornak sem, tavasszal elmegyek cnc-s tanfolyamra. Na a lényeg hogy mikor ez kész lesz ezt megmutatom neki hogy mit szól hozzá. Merthogy mikor ott még nem ő volt a goré már melóztam ott operátorként... csak hogy sosem voltam a "sorokon" mert mindig vagy a karbantartókkal melóztam. vagy szólóban forgácsoltam. Persze a minimálbérért. Végül is ezért gondoltam hogy megépítem. Jórészben meg is van a gép a hosszanti szánra még ki kell találnom hogy rögzítem a rövidebb szánt de ez már más téma lesz. Röviden szeretném majd használni,de tudom hogy gyönge lesz mint a harmat.

wm94bppdn

Akkor csak így tovább! Egy régebbi szkenner, vagy tűs nyomtató mechanikája jó alap, kis szerencsével van benne léptetőmotor, meg meghajtó is.

cipk5xtny

Az a ki indulási alapom. :) egy ipari másolót bontottam le és annak a scanerébe építem be a "marót" :)

s7manbs8

Véleményem szerint, aki egy ilyen bekezdést így meg tud fogalmazni, az igazgatónak is elmehet, úgyhogy fel a fejjel, itt sok segítséget fogsz találni.

cipk5xtny

Köszönöm a biztatást. Most nekiállok a meghajtómodul (stk-67xx) nyáktervét legyártani,kimarni,beültetni. Átunna kipróbálom jól működik e a valóságban, ha igen akkor nekiesek ennek a 74ls194-nek. addig is köszi mindkettőtöknek.

000000000

Azt tanácsolnám, ne fogjál bele ebbe a LS194-es sületenségbe. Kidobott pénz, idő, ez egy marhaság, biztos kudarc, és nem léptető vezérlő. A net mint minden témában tele van ilyen idétlenséggel, keress gyorsan egy másik kapcsolást.

wm94bppdn

Ne törődj azokkal, akik a lelkesedésedet próbálják lerombolni. Építsd meg, tanulj a működésre bírásának a kínjaiból, érts meg minél többet az elektronikából. Amikor majd olyan gépet szeretnél építeni, amelyik többet tud, már szakmai szemmel fogsz tudni választani az alkotóelemek között. Ha szétnézel a fórum tagjai által készített gépek között, találsz rétegelt lemezből, pozdorjából, fióksínekből, menetes szárból épült CNC gépet, amelyik működik, és aki megépítette, annak boldogságot hozott. Tudod, a tett halála az okoskodás. (Némelyek szerint az okos Skodás, de ez másik topikba való.)

cipk5xtny

És valóságban is működik.
Video

cipk5xtny

video Ha így sem jó a link akkor elnézést.... a modik +munkájáért...

wm94bppdn

Írd be a linket, majd megkeressük.

cipk5xtny

Szóval felnyomtam youtub-ra. kicsit gagyi a kép. de megy mindkét irányba. És megoldottam azt is hogy ne ugorjon alapállapotba,hanem megálljon a léptetés ha nincs jel. :) ha kell felteszem a 100%-os kapcsolási rajzot is. meg majd a nyáktervet,de most még vitatkozom az egale-al..
LINK:
http://www.youtube.com/watch?v=DslfgMH6jDs
https://www.youtube.com/watch?v=DslfgMH6jDs

wm94bppdn

Eddig jó!  Próbáld lefogni a motor tengelyét! Észre fogod venni, hogy ez meglepően könnyű ahhoz képest, hogy az álló motort milyen nehéz elforgatni. A léptetőmotor tekercsének jelentős induktivitása van. Egy fordulathoz, mondjuk, 200 lépés tartozik. Amikor a motor nagyobb sebességgel forog, a tekercsekben nem tud kialakulni megfelelő áram, a nyomaték lecsökken. Ezért a meghajtó feszültséget a névlegesnek akár tíz-, hússzorosára választják, és a pillanatnyi áramot korlátozzák a névleges értékre. Más trükkök is vannak, de én nem vagyok szakértője a témának. Az mindenesetre igaz, hogy léteznek olcsó IC-k, amelyek kényelmessé teszik az életet.