Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy nagyon amator kerdest engedjetek meg:
Ha egy mortornak mag van adva hogy pl 4,7A/phase akkor az peak-re vagy RMS-re vonatkozik?

wm94bppdn

A léptetőmotort négyszögjel alakú feszültség hajtja meg, amelynek ugyanilyen alakú áram a következménye. Ennek az RMS (magyarul effektív) értéke a kitöltési tényezőször a csúcsérték. Ez azonban csak lassú menetben igaz, mert a motor tekercse egy indultivitás, amin az áram "lassan" fut fel, és nem is akar gyorsan lecsengeni. Ez már pár 10 Hz-től számítani kezd. A(z áram) jelalak eleje lineárisan fut fel, és a vége is így csökken le (jó meghajtás esetén). Nagyobb sebességeken az eleje a végével összeér, és háromszög alakú. Nem emlékszem a háromszög jelalak effektív érték kiszámítására, de Google megmonja, úgy emlékszem, egyszerű a képlet. A gyártó szerintem csúcsértéket ad meg a meghajtóra, a motoron viszont lehet effektívvel számolni (jórészt melegít), bár ez változó adat lesz a sebesség függvényében. Álló motornál a kettő egyenlő.

2h0y3p4wh

Idézet:
"A Mach3-ban megfordítottam a step jelet és müködött a pihentető áram. Probáld ki"

Ez, úgy érzem nem változtatott a dolgon...

2h0y3p4wh

Javaslatodra megnéztem a két pontot szkópon.
Kék a clk, sárga a tranyó kimenete, ill. a TB6600HQ-nak a TQ (3-as) lába .
Íme:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/DS0005.BMP" border=0>

A kérdésem az lenne, ez normális működésre utal?
Én, mint műkedvelő, azt hittem a clk első impulzusára magas szintre vált a TQ
és az addig Hi-be is marad amíg meg nem szűnik clk jel.
Ezek szerint rosszul gondoltam?

Mástól is szívesen fogadok véleményezést / felhomályosítást...

2h0y3p4wh

Ha megfordítom a step jelet a 3-as lábon nem változik a helyzet...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/DS0006.BMP" border=0>

Ezt Joco10-nek szántam...

2h0y3p4wh

Én mint laikus, ezt az ábrát úgy értelmezem, hogy:
kb. 50mikrosec-ig van 100%-os amper (onnantól Lo-ba kerül a 3-as láb)
és kb. 250mikrosec-ig pihentető áram.
A két clk impulzus között miért cseng le a magas szint?
Nem lenne elég lecsengeni neki akkor amikor megszűnik a clk jel?

wmd6euww

Hogy normális-e ez a működés, azt nem tudom, mert nem tudom, hogy "mire gondolt a költő".
Igen, rosszul gondoltad, mert nincs benne semmi tároló elem, így nem tud reteszelődni a magas szint. Ha lenne, akkor az első órajelnél még beállna magasba, na de honnan tudná, hogy melyik az utolsó órajel, ami után vissza kell állni 30%-ra?
Így inkább azt csinálják, ahogy írod is, hogy minden órajel után kb. 50us-ra 100% lesz az áram, utána meg 30%. Ez így szerintem jól működik, ha a motor be tud állni 50us alatt az új pozícióba.
Azért cseng le, mert a felfutó él csak belerúg egyet a kondiba, az meg tartja, amíg tudja, aztán kisül. A hangsúly a felfutó élen van, nem pedig a magas szinten, mert van egy soros kondi a körben, ami leválasztja a DC jelet, csak a változást viszi tovább (diferenciáló tag).

2h0y3p4wh

Köszi a kiértékelést / véleményezést...
"na de honnan tudná, hogy melyik az utolsó órajel,"
Megint egy laikus gondolat:
Nem az utolsó jelet kellene figyelnie, hanem,  
ha x ideig nincsen clk jel akkor váltson Lo-ba. Mondjuk a clk megszünése után 0,5sec múlva.

Pl. az MSD vezérlőnél határozottan tudom mérni a pihentető és a 100%-os ampert is.
Az órajel megszünése után kb. 0,2sec (200milisec !) után kapcsol csak le pihentetésbe.
Nem 50 vagy akár hány mikrosec-onként.

Ha csak 50mikrosec-ig van 100%-on és 150mikrosec-ig 30%-ba, akkor itt valami nem stimmel.
Persze csak a saját logikámra tudok támaszkodni...[#smile]

2h0y3p4wh

Vagy is clk sorozatnak fel kellene töltenie egy kondit, ami nem tudna kisülni csak 2-3 tized másodperc alatt... (?)

000000000

Ha azt szeretnéd, hogy olyan korrekt legyen mint az MSD, akkor tegyél be egy újraindítható monostabil multivibrátort ehelyett a mostani, nem teljesen ok. megoldás helyett.

2h0y3p4wh

Az nem lenne járható út, hogy a kondi kisüléséért "felelős" tagnak az értékét megnövelném,
hogy a Hi állapot "kitartson" a következő impulzusig?

000000000

Nem ismerem a konkrét kapcsolási rajzot, ami a Te vezérlőbben van, de az a szkóp ábrán az is látszik, hogy a step jel felfutó élét lerontja már a mostani kondi feltöltése is, ez neccessé teszi a kondi értékének növelését. A kisütő ellenállással lehet növelni az időállandót, de ahhoz meg nagy impedanciás fogadó áramkör kell, mert egyébként az süti ki. Ráadásul nem szerencsés, ha ilyen szép analóg, lassú változású jelszint görbékkel támadod a digitális bemenetet. Vegyél egy jó öreg CD4098 IC (néhány 10 Ft), ebben 2 áramkör is van, ami egyből kiszolgál 2 tengelyt.

2h0y3p4wh

Ennek a részáramkörnek a működését (alapelvét) Pbalazs #369-ben leírta.
Csak ebben az esetben én nem tudom, hogy a "tervező" hogyan gondolta az 50mikrosec-es 100%-os állapotot,
és 150mikrosec-es 30%-os állapotot... (?)
Így véleményem szerint nem lehet kinyerni a motorból a teljes "szuflát"... (nyomatékot)
A gyanúmra is pont ez adott okot, hogy mintha nem teljesítenének a motorok úgy ahogyan az elvárható lenne.(nyomatékügyileg)

Ez a +IC-s megoldás egész biztosan jó megoldás, de a nyákot jó lenne ha kellene "átszabni"...

2h0y3p4wh

kellene "átszabni"... = nem kellene "átszabni...

wmd6euww

Jó a logikád, be lehetne úgy is állítani, hogy hosszabb legyen ez az idő, pl. 200ms. Ehhez azért nem ártana visszarajzolni a kapcsolást, mert ez alapján a 2-3 kép alapján nem lehet biztosat mondani.
Például a CLK vonalon én normális négyszögjelet vártam volna, nem ilyen "kondikisülőset". Tehát van ott még valami, ami nem látszik a képeken.

A jó megoldás szerintem is az, ahogy Tibor45 mondja: helyrerakni a CLK jelet, hogy normális négyszög legyen, aztán monostabil multivibrátor.

De lehet próbálkozni azzal is, amit mondasz: az időt megnyújtani: a PNP tranzisztor alatti ellenállást és/vagy kondit kicserélni nagyobbra.