Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

2h0y3p4wh

Az egyik próbát megejtettem.
A PNP (?) tranzisztor alatt 1n-os kondira rápakoltam +1n-ot.
A Hi jel folyamatos lett, viszont a motor egyenetlenül járt.
De a clk megszűnése után visszakapcsolt Lo-ba. (viszonylag hamar, időt nem néztem)
A kondi növelés hátrányát megjósolta Tibor45, de ezt most könnyebb volt kipróbálnom... [#smile]

A mellette lévő 2k-os ellenállás lenne a felelős a kisütésért?
Mert akkor most ez a próba következne. Pl. betennék egy 3,3k-osat...

000000000

Egyszer már Svejk visszafejtette ezeket a kínai 3-4 tengelyes csodákat. Meg kellne nézni az ottani kapcsolási megoldásokat, és hogy az mennyire azonos a Tieddel. Kapcs. raj nélkül, látatlanban többet nehéz segíteni.
Egyáltalán muszály neked ez a funkció? Annyira melegszik a motorod, ha áll? Ha meg nem, akkor én a helyedben nem vacakolnék ezzel, fixre bekötném.  

2h0y3p4wh

Tibor!
Nem szükséges nekem ez a funkció, be is köthetném fixre...(be is építhetnék egy IC-t ahogyan javasoltad)
Én csak meg akartam (akarom) ismerni a vezérlő ezen funkcióját és hogy
ezen vezérlőnél miért pont így van megoldva ez a funkció... (kb. 50mikrosec/250mikrosec...)
Ezen kívül, ha ez valóban így működik, akkor mi értelme van...(már mint hogy teljes "gázzal" soha nem megy a motor)
Ki is dobhatnám a kukába, el is adhatnám egy hozzáértőnek, mert hobbi szinten elégséges a tudása. (szerintem)
Szóval csak ismerkedem vele és egyéb iránt hátha mást is érdekel.

3ztiz2p39

A TB6560 "kék" vezérlő volt ilyen éhetetlen megoldású.
A "pirosban" már normális jelszintek voltak kapukkal leválasztva a monostabil.

Ezt a szóban forgó nyákot kb. fél óra visszarajzolni töviről-hegyire, addig kár még méregetni is, nem hogy átalakításon törni a buksit.

De valóban ez a trendi ezeknél a vezérlőknél, hogy adnak egy pofont a motornak, aztán rögtön visszaveszik az áramot minden step jel esetén.
majd egy bizonyos sebesség felett marad csak teljes áram alatt a motor.
Ha jól van beállítva az időzítés akkor ez jól működik.

2h0y3p4wh

Na, jó.
Az utolsó mondatom második fele, lehet nem igaz...[#smile]

2h0y3p4wh

Ennek az "egypofonos" megoldásnak mi értelme van? Mert egyszerű kivitelezni? Vagy mi?

Na, majd megpróbálom a nyák ezen részét megfejteni...

3ztiz2p39

Mivel rajtad kívül lehet senkinek nincs ilyen vezérlője, ezért ez is elképzelhető. :(

3ztiz2p39

Így a legkisebb a disszipációs veszteség.
ha pl. 1 s lenne a várakozás, akkor egyes mozgási esetekben sosem kapcsolna ki pihentetésre.

Az igazi akkor lenne, ha beállítható lenne.
Ugyanis minden motornak és motor+mechanika párosnak más az elektromos és mechanikus időállandója.

Ezzel időállandóval kellene szoros kapcsolatban lennie a várakozásnak.  

Kap egy rúgást a motor, erre elindul és ha már mozgásban van, vagy közelít a következő fázishelyzetéhez akkor már kevesebb áram is elég.

no dez sok mindentől függ.

Az MSDD-knél vagy egyéb DSP alapú vezérlőknél ez már automatikus lehet, akár öntanulóan.
ugye az MSDD-nél van is egy öntanuló mechanizmus, no ez többek közt biztosan ezt is állítja.

2h0y3p4wh

Itt egy lehetséges megoldás a nyákrészletről...
Érdemes evvel kísérletezgetni?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/moricka%20001-kf.jpg" border=0>

Nem lehetne a "pofont" egy kicsit nagyobbra (hosszabbra) venni?
Mondjuk 50mikrosec helyett 100-150mikrosec-es pofont adni...

2h0y3p4wh

Vagy nagyobb (hosszabb) pofonnál még kényesebb lenne a motor típusára? (paramétereire?)
Jól értelmeztem amit #394-ben írtál?

2h0y3p4wh

"Az MSDD-knél vagy egyéb DSP alapú vezérlőknél ez már automatikus lehet, akár öntanulóan.  
ugye az MSDD-nél van is egy öntanuló mechanizmus, no ez többek közt biztosan ezt is állítja. "

és mia helyzet az MSD-kel?

2h0y3p4wh

Joco10 #367-ben belinkelt egy kapcsolást...
Megérdemelte volna ez a vezérlő is ezt a kapcsolást...

2h0y3p4wh

Két variáció lehetséges:
- ezután nem lesz senkinek ilyen...
- vagy sokan beszerzik...
[#smile]

3ztiz2p39

Az MSD -ben nincs ilyen irányú visszacsatolás

3ztiz2p39

A kondit hagyjad, a 2 kOhmos ellenállást növeld.
(a két tranyó közöttit)