Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Már rég megépíthetted volna ennyi idő alatt.

3ztiz2p39

No várjál, meg kell nézni az adatlapot...

3ztiz2p39

No igen...
A soros RC tag időállandója felel a monostabil kondijának a kisütéséért, majd a PNP tranyón és a 2kOhmoson kezd el töltődni, ez a töltődési idő + kisütési idő amíg a TQ H szinten van.

No de hiába a soros RC tag időállandója ha a mach3 csak pár us széles tűimpulzusokat ad. lehet ez idő alatt ki sem tud sülni a monostabil kondija. Utána kellene számolni, vagy megszkópolni.

növeld a step jel szélességét a max 15 us-ra a setupban.

Egyáltalán milyen meghajtást használsz?
 a 6N137 5-ös lábán milyen az impulzusok iránya?

3ztiz2p39

Ja, látom vannak már szkópábrák alant...

Akkor viszont elég a jelszélesség, növeled a jobb oldali 2kOhmot.

3ztiz2p39

A skicceden jobb oldali kondi növelése nem igen szól bele a clk jel minőségébe.

No de most én is össze vissza olvasok, a franc ebbe a távjavításba, nem lehet ezt csinálni.

Rajzolj, mérj, forrassz, goto zero...

Majd szólj, hogy mire jutottál! :)

2h0y3p4wh

Felhomályosítás ügyileg a #390-ben írt beírásod, "nyugtatott" meg a legjobban, miszerint:
"De valóban ez a trendi ezeknél a vezérlőknél, hogy adnak egy pofont a motornak, aztán rögtön visszaveszik az áramot minden step jel esetén.  
majd egy bizonyos sebesség felett marad csak teljes áram alatt a motor. "

Próbálgattam különböző sebességeken a szerkezetet és láss csodát, egy bizonyos fordulat után
már folyamatos Hi-nek lehetett venni a TQ vezérlését...
Tulajdonképpen ez a megoldás így jó ahogyan van... [#smile]
Kisebb fordulaton amikor is a léptetők nyomatéka nagyobb nem "pumpál" a motorba a vezérlő fölösleges ampereket.
Nagyobb fordulaton meg, amikor a motor nyomatéka kezd csökkenni, akkor a motor megkapja folyamatosan a 100%-ot.
Egyébként meglepően csendesen jár vele a léptető..., és itt le is lehetne zárni ezt a témát.  

DE! Most már nem hagyott nyugodni a dolog és csak kísérleteztem egy kicsit.
Az első tranzisztor előtti 10K-ot megnöveltem 100k közelébe (10k+68K) és így lassú fordulaton
50 mikrosec helyett kb. 100 mikrosec-ig kap a motor 100%-ot.
Viszont most már nem is vagyok benne biztos, hogy erre szükség van, így egyenlőre hagyom benne a 10k-t.

Köszönöm mindenkinek a segítséget / felhomályosítást.  
Nem volt haszontalan a téma feszegetése, mert így megint ragadt rám valami elektronikából...[#smile]

000000000

Szasztok,
SANYO DENKI103G775-0150 léptetőmotor,  
tud valaki adatlapot, vagy bekötés, lépésszög, nyomaték?

3ztiz2p39

Irgum-burgum, most már növeld meg a PNP bázisában is a 2k-t!

Egyébként úgy rémlik a "piros" vezérlőnél 1ms volt az időzítés, de mindjárt előkerítem a papírfecniekt.

2h0y3p4wh

Ok, rendben van, azt is kipróbálom, de már csak holnap kerítek rá sort...
Egyébként a jobb oldali 1n-os növelést már tegnap elkövettem (rátettem még 1n-ot)
így szinte folyamatos volt a 100% de nem tetszett a motor járása...

Az 1ms-et meg sokallom, mert szerintem azzal már lassú fordulaton is meg van a 100%. De ez csak tipp.

000000000

Szia,

Köszönöm a részletes választ. Mostmár értem, gondolom akkor a sebességen kívül az határozza meg az effektív értéket hogy mekkora a tekercs induktivitása és a feszültség. Tehát attól is függ milyen tápról megy és milyen motort hajtunk vele.
Van valami ökölszabály erre?
Konkrétan http://dioda.hu/pdf/6600-30-v08.pdf" TARGET=_fnew>ehhez keresek vezérlőt (6600 - 30 - 2 - 0.37 tipus). A szóban orgó, vagy hasonló TB6600 IC vel hajtot társai alkalmasak lehetnek hogy kielégítő teljesítményt nyújtson a motor?

cipk5xtny

wm94bppdn

Igazából nem értem, mihez kéne tudni az effektív értéket? A csúcsérték fontos, mert a félvezetők tönkremennek, ha azt átléped. Ha nagyon akarod, megmondom, mert a rég elfelejtett képletnek utánanéztem. A lineáris felfutású és gyors lefutású jel effektív értéke a csúcsérték szorozva a kitöltési tényező harmadának négyzetgyökével. Ugyanez a gyors felfutású és lineáris lefutású jelé. A közte levő konstans áramé pedig a csúcs szorozva a kitöltési tényező négyzetgyökével. Ezeket össze lehet adni, ebből kijön egy léptetőmotor áramának effektív értéke.
Egyúttal visszavonom az előző alkalommal írt ostobaságomat a négyszögjel effektív értékéről. :)

000000000

Szia,

Félreértesz én olyan szabályra gondoltam ami a motor-vezérlő illesztésre vonatkozik. De javitsd ki ha az előző gondolatmenetet, ez tényleg nem az én asztalom lehet hogy ostobaságot írtam.

wm94bppdn

Nem, semmi ostobaság. Az áram csúcsérték, ha az állórészt ekkora áram gerjeszti, akkor a vas még nem megy telítésbe. Ennél nagyobb áramnak nincs sok értelme, mert a térerő alig nő, de a veszteség (hő) igen.

2h0y3p4wh

Sört kerítettem az általad javasolt 2kohm-os ellenállás növelésére:
Az ábrák magukért beszélnek. A motor járásán fülre nem vettem észre változást...

Az eredeti 2kohm:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/02kohm.BMP" border=0>

2+2kohm:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/04kohm.BMP" border=0>

2+4,7kohm:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/06_7kohm.BMP" border=0>

2+10kohm:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/DIV268/10kohm.BMP" border=0>