Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Van valami újabb verziója, ami már nem tartalmazza ezt  agyári furfangot, valami TB6600 ha jól láttam.

000000000

Ismerem ezt a TB6600 vezérlőt is, pontosabban volt nálam.
Nem kicsit megszívatott mivel egy kínai dobozolt verzió volt.
Csak a kis sárgák elfelejtették közölni hogy engedélyező jel is kell minden tengelynek külön, külön.
Olyan csodálatos leírást adtak hozzá, amit szerintem a 90 éves mari néni aki azt se tudja mi a cnc, is különbet ollózott volna össze az üzletközpontok szórólapjaiból.
Akkor képzelhetitek mennyi volt benne a szakmai tartalom.   [#boxer][#mf3][#violent]
Mindenből kiemelve valami , csak a lényeget felejtették ki, pl a portokat hogy melyik micsodát is csinál.
Mach3 leírásának elejét belevágták aztán egyből egy 180 fokos fordulattal rátértek valamelyik CAD vagy CAM szoftverre mind ezt összesen 5-6 nyomtatott oldalon.    
És ezt adják el egy mezei halandónak aki szeretne CNC-vel foglalkozni.  
Szerintem az élettől elmenne a kedve nem még hogy ettől !  
Még nekem is fél napomba tellett mire működő vezérléssé varázsoltam.

9npx2xk89

Meg kéne nézni annak a TB6560-nak a mérőellenállásait. Nekem egyszer sikerült az egyik csatornát kicsit megpörkölni olyan szinten, hogy a  nyákon a vezető elégett. Nem vettem észre, és nem értettem miért melegszik.
Összedrótoztam azóta is megy.  
Mondjuk ez nem  3 csatorna volt egyszerre, de ez az alap.

000000000

Ennél a vezérlőnél biztos hogy nem ez a hiba.
Mivel egyik napról a másikra jelentkezett és az összes tengelynél egyszerre.
Ez szimplám elszállt, de mikor hozzák akkor pontosan kiderül mi is történt.  

svejk

És mi a helyzet az adatlapon levő max. 15kHz-es Clock ferkvenciával, meg a 90, de legjobb esetben is minimum 10 us ( de ez nem tesztelt az adatlap szerint) széles step jellel.
Hogy lesz ezekből azbadatokból normális sebességgel üzemelő microsteppes rendszer?

ki005gz70

Ha az összes motor egyszerre ment tönkre ,akkor lehet nem is a vezérlő volt rossz. Esetleg a tápfesz. Kondi szűrt rendesen ? Lett már kinyírva vezérlő úgy, hogy kicsi volt a pufferkondi, és állandó lüktető áramot kapott

jv7pu3a5p

Érdekes azért, hogy többeknek vannak rossz tapasztalatai ezzel a TB6560 IC-vel. Egyesek meg használják megelégedéssel. Itt tényleg csak az igényekben lehet a különbség. Kínai vezérlős környezetben nálam sem szerzett jó pontot.

De ha már kivesézzük a vezérlőket, egy kis érdekességet megosztok veletek MSD és MSDD vezérlőről.  
Hétvégén beüzemeltem a 3. Z tengelyem vezérlését. Korábbról maradt még egy sima MSD50-5.6 vezérlőm. Gondoltam jó lesz ez oda. Összeraktam, majd első teszteknél kiderült, hogy bizony nem hajlandó többet menni 1500mm/p. 3-as emelkedésű trapéz van rajta, tehát csak 500 1/min volt a motorfordulat. Másik Z tengelyen szinte ugyanez a konfig, igaz kicsit kisebb motor meg MSDD vezérlő, de gond nélkül viszi a 3000 mm/p-et.
Hallani lehetett mielőtt megállt a szán mint a szög, mintha rezonálna. Játszottam a ZX100 orsó feszítésével, kentem, mindent csináltam de nem lett jobb. Gondoltam egyet és átdugtam egy MSDD-re a motort. Láss csodát, vitte a 3000mm/p-et.  
Szóval én azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy az MSDD rezonancia csillapítása segít egy trapézmenet/ZX100 esetében. Gondolom könnyebben berezgeti az orsót. Míg golyósorsós szánon volt a vezérlő, nem volt ilyen gondom, ugyanazokat a sebességeket produkálta mindkét fajta vezérlő. Na persze az MSDD ott is csöndesebb.
Szóval ezen felbuzdulva ma gyorsan hoztam is egy MSDD-t helyette. :)

exvm7f6a

És be sem köszöntél? Pedig itthon gyártom a forgácsot én is.

jv7pu3a5p

A fene gondolta. Eddig ahányszor hívtalak CNC talira, mindig dolgoztál. Gondoltam most is vigyázol a radarra, nehogy elkezdjenek hullani a repcsik... [#nevetes1]

2vkx6unz

Senki nem állította, hogy ez egy CNC célra kifejlesztett nagy léptetési frekit bító vezérlő mindössze a kínaiak készítettek belőle 3-4-5 darabból egy panelre zsúfolva 4 léptetőmotor vezérlésére alkalmas elektronikát és árulják CNC motrovezérlőnek, de arra már nem vették a fáradságot, hogy tisztességes be és kikapcsolási szekvenciát csináljanak illetve a tápon szűrése is megfelelő legyen. Egyébént egy 10-20 mm emelkedésű golyósorsóhoz vagy valamilyen fogazott szíj hajtáshoz ez a léptetési freki elegendő lehet. Valószínű, hogy az eredetileg tervezett felhasználásra is megfelelt, csak azóta másra is akarják használni pedig arra vannak jobb megoldások.

2vkx6unz

Hopp ez igazából svejknek szólt. Még annyit, hogy az eredeti célterólet nyomtatók, faxok stb papírtovábbító mechanikájának a hajtására volt kitalálva.

000000000

Én már rég mondom, hogy mindent arra használni, amire kitalálták.
Ez sokaknek nem tetszik, mert azt mondják, hogy ez hobby.
Akkor meg senki se reklamáljon.

svejk

Köszönöm a választ!

Vajon Tibor45 is messzemenően figyelembe vette az adatlap ajánlásait az eltévedős tesztje alatt?  

Lehet, hogy tényleg annyira trehányul csinálták meg, hogy nyomtató, oda jó lesz...?

2vkx6unz

Azt nem tudom, hogy Tibor mit csinált és hogyan tesztelt. Egy nyomtatóban egyébként sokkal egyszerűbb megcsinálni a korrekt indítást és megállítást mivel ott van egy kontorller ami szépen figyeli az 5V-os tápot. Ha az megvan akkor a resetet és az enable lábat földön tartva ráadja a motortápot a vezérlőre majd beállítja a mikrostepp, áram stb lábakat , elengedi a resetet majd felhúzza az enable lábat. Nyilván ezt meg tudja tenni visszafele is amikor kikapcsolod. Egy nyomtatót nem úgy kapcsolsz ki, hogy elveszed tőle a tápot, de még akkor is van ideje a vezérlőnek lerántani az Enable, reset lábakat és elvenni a motortápot mielőtt az 5V-os táp kisül. Szóval a feladatra jó. Szerintem minimális többlet alkatrésszel a Kinaiak is meg tudták volna csinálni, de akkor nem veszel másikat. Megnéztem néhány más gyártó hasonló korú vezérlőjét és ott sem túl magas a léptetési freki, csak az újabb fejlesztéseknél van nagy jelentősen nagyobb freki. Az én kis gravírozómhoz pl. teljesen megfelelő lenne a 15 kHz is csak lenne már készen...