Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Azért ha lehet ne menj az MSD-50-4.2 alá , föleg ha két léptetöt is akarsz rola müködtetni .
Szükséged lesz egy LPT illesztöre is a bemenetek kezelése miatt és az MSD is jobban szereti a tiszta TTL szintet mint direkt az LPT portot .

Azt hogy egy vezérlöre köthetö e több léptetö azt a léptetök adatai döntik el nem a vezérlö .
A H2-re is köthetö két léptetö de a határait figyelembe kel venni , mint minden vezérlönek .
Az MSD vagy MSDD drágábban jön ki de mint emlitettem nem ugyan az a kategoria és jobb vételnek számit ( ár érték ) .

000000000

tehát LPT illesztő a lényeg,amivel összehozom a dolgot.ez nem volt világos ezidáig.gondolom ebből is van több féle (mármint ami a motordriverek számát illeti)

4a8dg8sxf

Ne haragudjatok, hogy bele szólok, de...
Az MSD vezérlőknek optikailag leválasztott bemenete van.
Nálam van olyan gép, -ez volt az első- ami évek óta működik portillesztő nélkül.
A végállás kapcsolók, és a jelfogók már más tészta.

000000000

Én is így használom.[#eljen]

000000000

Gyakorlati tapasztalatok alapján működnek az MSD meghajtók LPT illesztő nélkül is, bár az 5V-ra felhúzás nem nagyon hagyható el.Notebook esetén pl. elhagyhatatlan. Az illesztő kártyáknak van azért előnye:pl. nem kell forrasztgatni,mert csatlakozós, van rajta charge pump védelem, relék a főorsó,hűtés stb. kapcsolgatásához.
Egy minta kapcsolás itt: vezerlo.pdf

000000000

de jó,hogy írtál!már megyek is át a "kérdések a Klavio Kft.-hez" topicba faggatózni.

000000000

A linkben nem tudom mit keres az "sgforum.hu" . Kipróbáltam, mielőtt elküldtem, akkor még jó volt.

besirkyjh

Szia Miki

Pont azért irtam hogy jobban szereti a tiszta TTL szintet mert tapasztalatbol tudom hogy az opto sem megoldás mindenre .A Gyuri jol irja , ahány PC annyi féle nem beszélve a laptoppokrol .
Igy egy hiba lehetöséggel kevesebb van , ez a biztos .

4a8dg8sxf

Mint írtam, nekem is az volt az első gép.
A többit már mind a P2B I/O kártyával csináltam.
Az első meg csak azért van még mindig úgy, mert lustaság fél egészség.

besirkyjh

Na jo , az elsö kettöt direkt kötöttem én is :)

000000000

Ok,tehát direktbe is elmegy.De egy ismerősömtől azt hallottam,h ha valami errorvan,akkor tönkremehet az alaplapi LPT port.Vagy ez csak a barkács léptecsdrivereknél sanszos???A Sir-Nyeteg LPT csatolóját használja valaki???

s7manbs8

Ha azt az optikai leválasztott részt kötöd be rendesen, az ugyanolyan értékű, mint ha rákötsz 5V-ot párszáz Ohmos ellenálláson keresztül, az normál esetben nem ronthatja el, és nem kerülhet oda nagyobb feszültség. Nem kellene, hogy elromoljon, ha maszek gyártmányú cuccot kötünk rá és megfelelően védett, attól se romlik el.

xkbv3nx0d

SZiasztok.

Kérdésem lenne, hogy Klaviós vezérlők esetében érdemes-e, vagy ajánlott-e mikrolépést használni. A mechanikai felbontás alapján, egy teljes motorfordulatra 26mm az elmozdulás. Tehát 0,13mm/lépés...

Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata, véleménye?

besirkyjh

Szia  

Mindenféleképpen használj mikrolépést .
Ajánlott az 1mm 0,01mm köröl de inkább alá bontani ( ez kb Nálad 3200 lépés/kör lenne 0.008mm/step ) .
1mm -t 100 és 200 lépésre szoktunk bontani .