Bipoláris motor vezérlés

Indította rty42, 2024 május 27, 11:05

Előző téma - Következő téma

xkbv3nx0d

OK, köszi... hamarosan éled a masina...

dgnud3an

Tisztelt fórumozók
Készítettem egy marógépet ami 3 tengely néhány kapcsoló és egy kék kínai vezérlő-ből áll
A probléma ott van,hogy k-cam 4progival műkszik
végállások,e-stop,motorok-de mach 3-mal egyszerüen nem tudom beindítani
Ha tudna valaki néhány ötletet megköszönném

xfg6v697j

Ha semmi nem megy rajta,akkor az enabled jelet nemállítottad be,vagy nem megfelelően.

w5aen852

Sziasztok,

A TB6560 –as meghajtó IC kimenő áramát külső FETekkel  esetleg tranzisztorokkal  növelte-e már valaki?  
5A /fázis léptetőket kellene meghajtani  hobby kategóriában.  Kész gyári  vezérlő, ráadásul három tengelyre egyenlőre nem játszik az ár miatt. Müködő kapcsolást esetleg tud-e valaki?

946ywdygt

Sziasztok

Ezt a vezérlőt ismeri valaki?
Jobb mint a TB6560AHQ v-type?
Vagy rosszab?

http://www.hotmcu.com/tb6600-1-axis-stepper-motor-2phase-driver-board-for-cnc-router-p-56.html

000000000

Ha megnézed az adatait, akkor el tudod dönteni.

946ywdygt

Szia.
Leírás alapján tud 5ampert.
Ezt látom, de valakinek valami tapasztalata vele?
Mint írtam nemsokára énis bele szeretnék fogni egy alu vázas gép építésébe, de a kilátásban lévő motorjaim 4,2 amperesek. A v-type meg már megvan.  

000000000

Akkor, mi a probléma?
Max nem fog csak 3A-el menni. De attól még fog működni.

besirkyjh

Pál ( ezt készitettem a cnc gépemmel topickbol ) .

Talán válasz a misztikus TB6560AHQ leégésére .

Tapasztalatom szerint ezek az IC-k borzaszto érzékenyek a nyák topologiájára és a gerjedékenyek nagyon .Volt olyan nyák tervem ami több mint egy évig ment szépen de a tápját elhasználtam valami másra .Kapcsoloüzemüt tettem rá ( 24 volt 300W ) és 1 ora alatt szo szerint felrobbant az egész , táppal együtt .
Ha olyan a hiba jelenség ahogy irtad akkor szinte biztos hogy gerjedést szedett össze .
Semmit nem változtattál rajta a kétszeri inditás közben ?

besirkyjh

Még valami ehhez .

A táp tud még olyat csinálni hogy az 5 volt " késöbb" indul el és ez tuti halál ennek az IC-nek .
Milyen tápod van hozzá ?

000000000

Ez nem ez én vezérlőm hiszen tudhatjátok jól hogy nálam a léptető csak a játék kategória.
Mielőtt megköveznének játékkal is lehet jó dolgokat készíteni.
Kanalas kolléga kért meg anno hogy dobozoljam be neki ezt a piros kínai 4 tengelyes vezérlőt.
A tápot és a vezérlőz Sir-Nyeteg-től vásárolta.  
A táp valami hasonló kínai kapcsolóüzemű verzió, de kb 1 évig működött is.
Talán egy hete hívott hogy szerették volna használni a gépet és a már említett hibát csinálta. ( pikk pakk 60-70 fokosak lettek a motorok és rángatva mennek )
Előtte természetesen működött és még találkozókon is kint volt a gép.
Változtatás max annyi történt hogy a gép egyik helyről átkerült egy másikra, de átkerülése után is működött.
Tehát ennyit a  TB6560 megbízhatóságáról.  

besirkyjh

Nem kövezünk meg mert ismerünk s elfogadjuk :))

Megint csak a tapasztalatra hivatkoznék ( több marék tönkre tétele után mondom ) hogy nem jellemzö hogy gy tönkre mennek .Nekem a kapcsoloüzemek nem jöttek ben ( ettöl független a Net tele van ilyenekkel ) .Ami nekem be jött nagyon az a toroid és azon két szekunder , 8 volt válto az 5volt stabilhoz és 22volt válto a kb 30 volt egyenhez ( ez a motor táp ) nagy bunko elko a motortápra ( 6x 2200uf 50 V , ebböl van egy csomo ) és 2200uf 16V a stabilizátor elé .Kapcsolhatom ki be semmi probléma vele .A kinai vezérlöket nem nagyon ismerem igy nem is tudom tutira a hibát , de tartom a véleményem a gerjedésre még mindig .IC és táp cserét javaslok toroidra .Csak simán ohmikusan a kimenetekre mérve ( léptetö nélkül ) megtudod állapitani a hibás IC ket ( rövidzárban vannak biztos de csak a fél csatornája ) ezért is "sánta " .

2vkx6unz

Sajnos a TB6560-ra kenni sokkal könyebb mint egy tisztességes vezérlőt építeni belőle. Ha valaki veszi a fáradságot és megnézi az adatlapját akkor ott szépen le van írva milyen be és kikapcsolási szekvenciát igényel az IC. A kínai vezérlőkben ez nincs meg. A helyes sorrend a következő lenne: 5V-os táp, motortáp, reset H-ba, enable H-ba.  A kikapcsolás fordított. Azt is leírja az adatlap, hogy amennyiben a reset L-be megy miközben az Enable H-ban marad akkor mindaddig amíg a reset L-ben van a kimenet max áramon nyitva van és csak a H-ba váltott reset után tér vissza a normál működésbe. Ez az IC egy korrekt mikroprocesszoros rendszerbe illesztve sok évig korrektül működik mert ott az üzemelés a leírtak szerint van megtervezve. Persze lehet(ne) így is vezérlőt építeni de nem teszik... pedig néhány kapu és időzítő vagy egy 8 lábú mikrokontroller elegendő lenne egy korrekt vezérlés megépítéséhez...

000000000

Ez is azt igazolja hogy ez csak egy játék vezérlő, hazárd játék  [#hehe]
Mert minden bekapcsolásnál azzal játszik a felhasználó hogy mikor száll el az összes TB6560. ( tiszta orosz rulett egy fullra töltött fegyverrel )  
Én még nem láttam ilyen motorvezérlő IC-t aminek még a bekapcsolási sorrendjét is vezérelni kell.
Ergo egy átgondolatlan dologról beszélünk.