Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Ahhoz,hogy gyengébb legyen az egyik kimenete,elég egy nem megfelelő forrasztás is.
De ezeket a piros nyákokat nem igazán lehet javítani,mert rögtön feljön a fólia.
Én sem kíséreltem meg a javítását.
Megtoldottam egy minibee-vel.

adamant

Na kiderült a turpisság a PC volt nekem a ludas most elviekben mükszik de majd hétvégén ráteszem a gépre és tesztelek egyet  

svejk

Ugye-ugye?  
Oszt' rögtön szidjuk a kis kínaiakat. :)

motion

De a PC hogy a fenébe tud ilyen hibát okozni.
Gyengébb volt a Step jel [#nevetes1]

robroy007

a mai vezérlések nagyon nagy általánosságban mind pálya vezérlésűek és amit te keresel az pedig korábbi szakaszvezérlés lenne, annál már csak egy korábbi létezik ami a pont vezérlés lehetne
ebben a módban a leggyorsabb és legkevésbé terhelő a mozgatás (1 irány max másik rész terheléssel mozog)  
a hangokat el kell fogadni máskor is lesz benne részed megmunkálás során akár

3ihs2v23

Igen, végül is nem keletkezett komoly probléma, csak kicsit idegesítő visítás. Bíztam benne, hogy van egyszerű megoldás is, de akkor egyelőre marad a visítás. :-) Fülem úgy érzik, hogy ez a motorból jön és nem a vezérlőből. Egyébként egy H2 vezérlőm van és ezek hajtanak 0,5 Nm es Nema motorokat. Mikrolépésekkel is próbálkoztam, de nem sikerült változást elérnem.  

Ha megengeditek a témához még egy tanácsot kérnék. Ha 4db 0,5 Nm es léptető motort szeretnék vezérelni legalább 60kHz (legfeljebb 100kHz) frekvenciával, akkor melyik az a vezérlő ami már kicsit komolyabbnak, megbízhatónak, beváltnak számít és még megfizethető?

Köszönöm Tibor45, Svejk, Csewe, Vasas a válaszokat!

3ihs2v23

Igen értem. Tulajdonképpen így, hogy most már tudom, hogy nem lehet egyszerűen változtatni rajta, így már el tudom fogadni és hallgatni a visítást. :-)  

s7manbs8

Azért ebben a láncolatban elég sok elem van így hiba lehetőség, mikor már azt hiszed, hogy Ok a hardver, kiderül, hogy a vezérlő szoftver is hibázik, de ha még az is megjavul, majd a G kódot fogod rosszul megírni  és csak nem jön össze. :)

000000000

Poolip!
Az, amit a sebességekkel akartál bűvészkedni. Az sajnos, tévutakra vinné a marópályádat, ha megvalósulna. Kár, hogy ezt, így egyszerűen senki nem mondta neked. Pedig, pont ezért nem megvalósítható. Elsősorban ezért felejtős. Nem ragozom.

Vezérlő, motor ügy.  
Jól hallod. A visítás és más hangok a motorból jönnek.  
Ennek az, az oka, hogy a vezérlő minden hibája a motorra hat. Az a tükre, ami mindent mutat.  
A H2, Magi féle vezérlő, és a Kínai olcsó többtengelyes vezérlők, és még sorolhatnám, tipikus hibája a motorok visítása, és mindenféle szörnyű hangok keltése a motorban. Ami egy idő után elviselhetetlen. Egyetlen gyógyszere, a vezérlő csere.
Madárriasztónak, egér távoltartónak kivallóan használhatóak. De, ma ez, elavult technika, hobbi körökben is. A valamire való vezérlő egyik ismertetője, hogy tengelyekét 1 darab kel.  
Nálam a motorok teljes csendben dolgoznak, vagy álnak. Egy, jól összerakott léptetős rendszer, ma szinte észrevétlenül megy. Ha, nem, akkor valami gond van.  
Nem könnyű meggyőzni, a kezdő, vagy nem hozzáértőt, hogy vegyen normális vezérlést.  
Mert azt mondja, megy ez is, meg az is. Miért fizetne 3 szor annyit. De, ezt csak akkor tudja meg, ha már használt ilyet is, meg olyat is.  
Az adok-veszek ben pl. a Motion eladó vezérlője olyan csendben, tartja a motort, hogy észre sem veszed, hogy be van kapcsolva. De, ugyanezt mondhatom az MSD vezérlőkre is. Ha, jól be van hangolva a rendszer. Mert, egyébként, csak működőnek látszó valami.
Sajnos, a laikusokkal ellentétben, egy vezérlés, nem csak annyiból ál, hogy bedugjuk a konnektorba, mint a vasalót, kávédarálót.  
Egy CNC –nek a vezérlő olyan, mint a háznak az alap. Azon ál a rendszer.
A hobbysta pont ebből akarja a cementet kispórolni.  

3ihs2v23

Köszönöm Danibá a kimerítő választ! Ha ez a H2 megadja magát, akkor lecserélem egy általad említettre. Végül is tanulni jó volt ez a vezérlő. Ára kedvező, cserébe egy kicsit visít meg zizeg. Ami még felbecsülhetetlen érték volt számomra, hogy nagyon részletes útbaigazítás volt a vezérlőhöz. Anélkül nem hiszem, hogy meg tudtam volna tenni az első lépéseket a rögös úton.

Még valahol korábban írtam, csak szétaprózódott, hogy nem visz szerszámot a masina, szóval hibás szerszámpálya sem keletkezhet, többiek ezért nem szóltak ezzel kapcsolatban.

PSoft

Még hogy "visít" a Magi-féle H2???[#nemtudom]

Volt már vele dolgod?

Szerintem kevered az elődjével,a H1-el.
No,...az visít igazán!
A H2 ahhoz képest,"suttogó szellem".:)

svejk

Poolip az épp aktuális "lassú" tengely alacsonyfordulatú rezonanciájáról beszél, ezt keverték egyesek a régi vezérlő alap PWM hangjával.
Nem mindegy...így lesz a bolhából elefánt.

besirkyjh

Sziasztok

Hadjárat a Toshiba ellen ?

Kicsit nekem ugy tünik mint a reklámban :---- azt hittem egészséges vagyok de a barátmöm meg az orvosom meg az apám cerkája felhivta rá a figyelmem hogy magas a koleszterin szintem ezért .......-------

Furcsának találom hogy egyszer csak kiderül hogy nem alkalmasak csak " Madárriasztónak, egér távoltartónak kivallóan használhatóak "
Ezt azoknak az embereknek és ügyfeleinek kel mondani akik meg elégetettséggel használják az e fajta vezérlöket és a velekészült munkadarabokat .Tegyünk már különbséget igények és igények között !!  
Miért baj az hogy egy léptetönek van hangja ( ugyan az a vezérlö más léptetövel más hangot ad ) , én pl szeretem a hangját ( háttal állva is tudom mit csinál ) .Olyan helyen ahhol követelmény ott nem kel használni pl: üzlethelységben vagy irodában ( bár a motor áram sokat változtat a hangján ) .Figyelem a forumot , szépen folyamatosan billen a maximalista trend felé : acélkocsis lin , golyos orso , szervo , tonnás vázak most már a vezérlök is ? Minek ? Mindenki aki épit vagy építtet gépet egy követelményt támaszt azzal szemben , ez had döntse már el hogy milyen konstrukciot használ a kliens .
Meg enné a fene az auto ipart ha minden autoban csak Merci motor lenne ( pont most megy a reklám a TV-ben )" Miért ?"
Sokszor olvasom hogy uj emberek infokat kérnek ( bármiröl a cnc-vel kapcsolatban ) és kapnak is de mindig van valaki aki " én a helyedben " alapon keresztbe huzza az eddig megszerzett "tudást" és rá két napra érdeklödik az Ac ... topickban .

Akkor amit eddig irtunk ( az elmult 7 érve gondolok ) a léptetökröl és a vezérlökröl az most már nem igaz , vagy csak nagyon kivagyunk már kupálodva ? Szerintem van egy határ ahol fordul a kocka és ez elsösorban költségben állapithato meg !!

Nehogy már mentegetöznöm keljen mert léptetöt és egyszerü olcso vezérlöt használok saját célomra , az én dolgom nem másé ! Ettöl lehet véleménye de ne állitsa be azt tényként !

Na , nesze neked Mach3 topick :)
[#fejvakaras]

besirkyjh

TROMF22

Szervusz Danibá!

Nagyra becsülöm  sokéves tapasztalatod, de az alábbi kezdetű  sommás kitételed kicsit meghökkentett:
„A H2, Magi féle vezérlő, és a Kínai olcsó többtengelyes vezérlők, és még sorolhatnám…… ”

Abszolút kezdőként – sok olvasgatás után – először egy technikailag profibbnak  mondott vezérlés felé kacsingattam, végül mégis egy H2 lesz az, amit először életre próbálok kelteni.
Elsősorban azért, amit  Poolip írt a #7909 –ben. Azzal kiegészítve, hogy azok a bizonyos útbaigazítások az első lépésekhez, magyar nyelven (!) hozzáférhetőek.

Továbbá – nem szakemberként is – a H2-őt  igényes, korrekt kivitelezésűnek láttam.
Ha csak annyi hangja lesz, mint az Océ A0-ás plotteremnek az irodában, azt meg fogom neki bocsátani.