Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3ihs2v23

Köszönöm Tibor és Vasas! A mach3 ezt nem tudja? Tulajdonképpen nekem ezzel a NEM maximum sebességgel való mozgással az a bajom, hogy néha a léptető mozgás közben hülye hangot ad ki, gondolom vannak olyan léptetési sebességek amit nem nagyon szeret a léptető.

svejk

G0 értelmezése a g-kódban:

"A pozícionálás sebességét nem lehet programból
állítani, az a szerszámgép építője által paraméteren
meghatározott, tengelyenként különböző értékkel
történik. Több tengely egyidejű mozgatása estén
a sebesség vektori eredőjét úgy számítja ki a
vezérlő, hogy a pozícionálás minimális idő alatt
történjék, és a sebesség egyik tengelyen se lépje túl az arra a tengelyre beállított gyorsmeneti értéket."

Forrás: NCT

svejk

Pedig sokan ezt a "muzsikáért" szeretik a léptetőket.
Mi lesz ha még megmunkálni is fogsz a géppel!?

000000000

Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget!Vagy egy TB6560 V type vezérlőm hozzá 3db erma 2.1n mocim!Össze kötöm a maróval és a számítógéppel és lefuttatom a mach3 driver tesztet és a jel amit kapok nagyon zavaros!De ettől még mükődik és itt a következő problémám amikor be van állítva a mach minden jól megy működik de amikor lefuttatom a az 5mm tesztet mindegyik tengelyen az 5mm csak 4.90mm!Az orsókat és az áttétel programmal számoltam ki!Ezekbe tud valaki segíteni nekem hogy hol a hiba!Előre is köszönöm!!!

3ihs2v23

Értem. És esetleg van olyan utasítás vagy trükk a G-kódban ahol megadok egy sebességet ami mondjuk közel van a pozicionáló sebességhez és azon a sebességen mozogjanak a tengelyek egyszerre?

Igen általában szép ez a muzsika, de azért néha néha elég szörnyű visító hangot produkál, ami épp alacsonyabb sebességnél jön elő. Ezen a kis léptetős szerkentyűn nincs megmunkáló egység, nincs ami elnyomja a hangot. :-)

000000000

Ja csak ezért?:)
A Mach nagyon butuska pl. abból a szempontból, hogy nem képes start-stop frekiről indítani. Máris megoldódna minden gondod.
Így aztán adódik az a megoldás, hogy használj olyat, ami tud ilyen gyorsítási rámpát.
A másik lehetőség, hogy használj normális step vezérlőt, ami nem visít.
3. Ha ezeken nem tudsz változtatni, próbáld meg a jelenlegi vezérlődnek a PWM frekijét, lecsengési üzemmódjait, mikrolépés beállításait variálni, ami az adott motorra kedvezőbb hangokkal jár.
4. Váltsál motortípust.
Na talán ennyi ötlet elég lesz most hirtelen Neked.

000000000

Nem akarlak elkeseríteni, de a TB6560 IC-n belül lépést is téveszthet.  
A jelenlegi hibádra is lenne ötletem, de pl. azt nem írtad, hogy golyósorsós a mozgatás?
Ha nem, mekkora a holtjáték? Ugyanis ezek is okozhatják az eltérést, vagy nem pontos az orsód menetemelkedése (menetesszárnál tipikus hiba).

000000000

Igazad van ez le maradt!Új golyós orsók vannak benne!Ezt a 4.90mm érték ha 100x le futtatom akkor is 4.90mm az összes tengelynél!

000000000

Valamit nem számoltál el?
Mekkora az orsó menetmelkedése, és az ehhez Mach-ban megadott step/mm érték?
Mivel méred? Mérőórával?
Step pulse szélesség nem túl kicsi?
10 mikrosec vagy nagyobb is lehet.

000000000

Sajnos a számítások jók!5mm a menet emelkedés az X és az Y tengelynek a Z-nek pedig 10mm de van egy z16-z40 áttétel!Mérőórával mértem!

000000000

Szíjáttétel nem kottyan? Mennyire hézagmentes a párosítás?

000000000

Minden kottyanás és lógás mentes!Csak a Z-nél van áttétel!

000000000

Akkor csimáld azt, hogy + irányba elmozdulsz 3 mm-t 3-szor, és mérjed is meg őket kinulllázott inulási pontból, majd vissza kezdőpontba 3 mm-enként. Ekkor is 0.1 az első hiba?, utána már ok. 2-szer a méret? És visszafelé is nem csak az első szakasz hibádzik?

xfg6v697j

Csak Vasas-éhoz hasonló megoldás van.
G0 X50 Y50
X100
Esetleg egy makró,de anak nagy értelmét nem látom.

000000000

Ki próbálom!!!Idáig köszi a segítséget!!!