Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

okés! kíváncsian várom a fejleményeket, és az új videókat![#nevetes1]

KoLa

Ezt én is tudom, hogy nem kell m6!ezzel kezdtem a #9040-ben!
Viszont ha T0101 ről a T0303 akarsz lépni, akkor kettőt kell lépni! ez hogy van nálad megoldva?

2dbfy8y

Az M6 start tartalmazza a szerszám számokat, és a hozzá tartozó szögértékeket, és oda fordít ahova kell! Nekem egy léptetőmotor a szerszám cserélő motorom, a retesz meg rögzíti, rögzítésnél leáll a motor vezérlője is, hogy ne legyen tartó nyomaték egyáltalán!

KoLa

Akkor miért is nem kell az M6 a revolverhez?

2dbfy8y

Programban nem kell neki írni!
Lehet egyről beszélünk, csak más nyelven! [#nevetes1]
De valóban igaz, hogy a működéshez használja!
de pl marónál T2 m6, ott kéri programban is!  
Gyári gépeknél bizti, a mach nem tudom, hogy kéri e!

jv7pu3a5p

"M" parancsokról lenne egy kérdésem:
Azt szeretném megoldani, hogy pl. Mx vagy valami bekapcsoljon egy relét az LPT porton.  
Összesen 3-4 relét szeretnék így G kódból kapcsolgatni. Azt láttam hogy az M3, M4 azt tudja magától, illetve a hűtés, permetező hűtést is M7, M8.  
Letöltöttem a MACH képernyő szerkesztőjét.  
Behívtam a meglévő screent és a marómotor bekapcsoló gombbra kétszer kattintva feljön az ablak, abban pedig két dolog van összese:

- A szerkesztő boxban van az M3
- Illetve OEM CODE 110 (ezekről a kódokról van valami lista?)

Hol tudom én megadni, hogy mely M utasítás mely kimenetet kapcsolja?
Egyáltalán lehet ilyet?
A "szabad" M kódok konfigurálhatók egyáltalán?

besirkyjh

Szia  

Hát tulajdonképpen arra használod amire akarod de a pálya szerkesztö programok nagyon nagy része különbséget tesz köztük .Ezek automatikusan bele kerülnek a szerszám pályába .Ha nem kérsz pl motor inditást akkor az kimarad elöle .Ha manuálisan irod a G kodba akkor elvileg azt hajtasz vele amit akarsz de tartoznak más paraméterek is hozzá ( pl M3 hoz a Dwell ( késleltetés ) és macerás is .
Talán az OEM járhatobb ut de azt nem igazán ismerem :(
Mi lenne a konkrét feladat ? Hátha valaki kapásbol vágja a megoldást .

jv7pu3a5p

Szia Zoli,  

Ádám meghozta a kedvemet a multi Z-hez. :)
Régóta gondolkodom én is rajta csak még lusta voltam megcsinálni. 1 hete kellett melóznom vele 3 szerszámmal egy munkadarab 3 oldalán. Hát tele volt már a gíkom az állandó cserével meg forgatással.  
Szóval csinálni akarok 3 Z-t 3 főorsóval. Eddig még elég volt a 3 szerszám, szerintem ezután is elég lesz.

Ezt úgy oldanám meg én is, hogy A, B tengely lenne a Z2, Z3 tengely. Eddig oké is. De a marómotorokat indítani is kéne hozzá, erre viszont kell 3 relé vezérlés.
Ezért szeretném tudni, hogy is van ez a kimenet kapcsolgatás.  

Az hogy egyedi lesz a G kód nem érdekel, úgyis készül már a CAD/CAM progim, ami alkalmas lesz ehhez a feladathoz előállított G kódot kreálni.  

Szóval már csak ez hiányzik a listáról.  

000000000

Ugy tünik Windows 8 alol végkép eltörölte a microsoft az LPT  értelmezést!
http://i50.tinypic.com/359bkf6.jpg" border=0>

besirkyjh

Nem találom azt a beirást amit a "csewe" irt ( ha jol emlékszem ) az Ádámnak a két "Z" tengely mozgatására ( G52 ... ) ez müködhet Neked is , csak jobban ki kellene vesézni .
Egy automata cserélö ( hajtott föorsoval ) nem lenne olcsobb mint 3 maromotor ?

besirkyjh

Szia  

Nehogy már Te döntsd el hogy milyen hardweren használod a 8-at :)
Nekem az XP "bevált " amig lehet maradok annál ( SP2 ) .

jv7pu3a5p

Azt olvastam, de ha jól értem az nálam nem működik. AZ Ádámnak a "nagy" Z-n van a kis Z, szerintem azért tud működni nála az a megoldás.

Nem tudom, ahogy olvasgattam a szerszámcserélőről szóló dolgokat nem egyszerű dolog. És akkor még nincs megoldva a magas fordulatú meg alacsony fordulatú motor probléma.

Amúgy meg már van két marómotorom, nem nagy költség ezt összehozni, szerintem.

besirkyjh

Ez ugrott be elsöre ami talán a leggyorsabb lenne de drágának találom !
http://www.sorotec.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1544_tool-changer-for-kress-fme1050---fme-800-v2.html/" TARGET=_fnew>Kress auto

Nem .A két Z teljesen külön van csak az X asztal azonos .Ha van helyed akkor akár 3-at is feltehetsz igy .

jv7pu3a5p

Nézegettem már, de tényleg drága. Meg akkor még a többi cucc hozzá.
Mire írtad hogy teljesen külön van a két Z? Ádám gépére? Mert nem egészen. Külön vezérli de a nagyobbik Z-n van rajta a kis Z. Tehát ha beáll a kis Z-vel egy pozícióra akár a nagy Z-vel is vezérelheti. Ezért gondoltam, hogy csewe írása csak neki szólt.  
Nálam teljesen függetlenek lesznek a Z-k.

besirkyjh

Igen , megnéztem megint a videot .

Lehet akkor még egyszerübb a dolog mert nem kel a Z tengelyeket egymáshoz szinkronizálni hanem elküldeni öket parkolóállásba .
Hát ilyet még nem probáltam :(