Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Több izben is előfordult, hogy a spindle motor véletlen szerüen bekapcsolt. Ugyanez forditva még nem történt. Nem tulajdonitottam túlzott jelentőséget egészen addig amig nem szereltem fel az orsójeladót. Most már ezt a jelenséget bármikor (nem véletlenszerüen) tudom produkálni, ehez elég a tokmánykulcsal mozgatni az orsót. Ha valaki megerösitene nem kezdenék zavarforrás után kutatgatni.Mindenesetre nem árt egy biztonsági reteszkapcsoló ha anyagot, szerszámot cserélünk a spindlemotor főáramkörébe

D.Laci

Mult héten én is találkoztam ezzel a problémával.
A spindle-t egy másik Pin-re tetem, azóta semi gondom.

2f428kduf

Própálta-e valaki a Mach2-3-at L297-298 Ic párossal.  Ezek bipoláris motorokat hajtanak meg. Vajon "eszik"-e a gyors jeleket?

000000000

Szia Zoli!
Én próbáltam egy német 4 tengelyes "gyári" vezérlővel és egy sajátbuherálású vezérlővel amiben igaz az L298-as IC-k helyébe L6203-as párost (ez 4A-ig terhelhető) tettem. A német vezérlő nem kajálta a MACH3-at, szerintem az optokopler lassúsága miatt. Amikor azt kivettem és egy egyszerű ellenállásos feszültségfelhúzást  használtam, símán vitte a MACH-ot. Mivel a saját kártyámban szintén nem használok optobemenetet azzal sincs most problémám MACH3 alatt.

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Illesztett már közületek valaki Mach3-hoz előtolási sebesség állító kapcsolót (potmétert) külsőt? A megmunkálás közbeni előtolási és a gyorsjárati sebességet szeretném külső kapcsolóval (potméterrel) állítani százalékossan (0..100%).
Hogy kell ezt illeszteni? A leírásban nem nagyon találtam.
Előre is köszönöm a segítséget. TT

j3rx6bsjd

Ha jól van megcsinálva,akkor eszi nagyon,az én gépem azzal megy és soha nem volt lépésvesztés még egy fél lépés sem:)
Keress rá a vkcnc kifejezésre,ha kis áramú "amatőr" vezérlőt keresel.

000000000

Az Art of CNC a Mach3-ban szép csendesen fejlesztget és nem is tudunk róla ha nem töltögetjük le a legujabb változatokat (ez egy lezárt változatú Mach3-as):
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Mach3/Pulse.jpg" border=0>
Nem semmi!!!
Az azért hozzá kell tennem, hogy a mérések alapján nálam (Athlon 3000+) a 75kHz-es mód már 1 tengellyel is 100%-ra nyomja a procit! Tehát a 100 kHz-hez űrtechnika kelhet még (bíznak a jövő CPU sebességeibe), vagy lehet, hogy egy 64bites Athlonnal már ez is megy???

A másik fejlesztés:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Mach3/Lazy.jpg" border=0>
Ez is megváltozott rendesen!!!
Érdemes lehet erősebben használni...[#eljen]

000000000

Péter!
Azt hiszem a programodnak oda vert a Mach3-as rendesen...

bmejdz9nu

Ó Jaj... ez az "odaverés" még nem biztos... :)
Majd ha gyakorlati azaz gépen munka közbe tudja ezt... mert elméletileg azaz szoftverfejleszési oldalról nézve ez nem gond... de!... ott a Windows...(is)
A WinPC fejlesztői szerint 25Khz a határ az LPT porton... a még biztos azaz lépésvesztés nélküli határ... (Economy változat) felette már külön kártyát és a professzionál változatot árulják...(1000 Euro)
Ezt szépen kifejtették és megvitatták a német forumokon...
Tehát azt mondják jól meg kell tervezni a gépet, hogy a sebesség és a pontosság öszhangba legyen... ha minden ok akkor nagy sebességgel tudja tartani a hobby szintű maximumot azaz 0.01mm-et... vagy valaki ezt már túlszárnyalta saját építésű géppel? Nem hiszem.
Számoljunk egy kicsit... főként előre!... válogassuk jól össze az alkatrészeket... lesz pontosság és sebesség is... 25 Khz-ből is... stabilan!

Ez a 100.000 Khz... más miatt van szerintem... Ha jól hallottam vannak vezérlők és megoldások a visszacsatolásra... azaz a lépésvesztés elkerülésére... de ez sem talán az igazi...
Szerintem a Mach-hoz nagyon rövid időn belül lesz nem LPT portos vezérlő...

000000000

Szakmailag megindokolva érdekelne mi "korlátozza" az LPT port kimenetein a 100kHz-es négyszögjel használatát (mondom, nem szoftveresen)!
Nem látom korlátját (még)! Ha az Arto szoftveresen megoldotta a 100kHz, 6 tengelyes meghajtását, akkor szerintem hajrá!!!

"Szerintem a Mach-hoz nagyon rövid időn belül lesz nem LPT portos vezérlő... "
Tudtommal már most is van (G100, vagy mi...)!

bmejdz9nu

Nem tudom pontoson megindokolni... mert mindíg csak a winpc-nc dolgait olvastam... de állítólag egy-egy elvesztett impulzus előbb keletkezik ha túl gyorsan kell az LPT portra küldeni őket...
Én nem akarok Mach ellen beszélni, mert nem értek igazán hozzá (csak kotnyeleskedek ebben a topikban :)... de tesztelgettem és nagyobb kimeneti frekin az egér mozgatástól is változtak a léptető motorok hangja... Míg a winpc-nc futása közben a 12-es Corelban lehet szerkeszteni....menteni... stb... (AMD 1GHz-es gépen...)

Igen. USB-n "kersztül" gondolkoznak szerintem...

... és nemcsak G100 van ilyen. Itt van az asztalomon egy másik ilyen kártya... USB portos... nem az enyém... (ki sem bontom az originál csomagolásból)..."én csak az intéző voltam"... de szerintem hallotok még róla... ez Europai termék... (többet ne kérdezzetek :)
Szerintem ilyen vezérlő...vezérlők (?) még várhatók...
Pontosan arra gondoltam, hogy az Artsoft a saját nevén is fog ilyet árulni... mert a winpc-ncből is van ilyen változat... (kártya+szoftver)

000000000

Sziasztok!
Több Felhasználónál kimértem a Mach step-dir jelét
le-fel impulzusszámlálóval, és még jóval
nem találkoztam. Egy nyomorult 1 mm-es,
vagy akármekkora négyzetet képtelen pontosan
megcsinálni. Valószínűleg valami pipa hiányzik,
de már unalmas a sok eredménytelen setup próba.
1. teszt: (itt még néha jó is)
G90 F200
G01 X1
Y1
X0
Y0
M30

2. teszt: (itt teljesen változó,
és a tévedés több tized mm)
G90 F200
G01 X-1
Y-1
X0
Y0
M30

Én ugyan nem használom ezt a programot, (eleve
az op. rendszere nálam kizáró ok.), de
pl. Te István, aki igazán a mindentudója
vagy ennek a programnak és a Többiek is, Ti
soha nem mértetek, tapasztaltatok ilyen
eltéréseket?
(természetesen kottyanás setup=0, összes létező
ablakkal már próbálkoztak...)
Biztosan valami alapvető pipa hiányzik, de honnan??
Nálatok ez a két egyszerű teszt végrehajtva, kimérve mindig jó?

000000000

Szia Tibor!

Nálam szervóval sosincs hiba, a motortuning step-pulse és dir pulse értékeket nézegetted??

000000000

Szia Tyutyi!
Köszi, de azzal kezdtük.
Saját vezérlőprogramommal nekem sincs semmi
gondom, ott a mérések is mindig stimmelnek.
Te egyébként mérőórával vagy impulzus
számlálóval tényleges méréseket is csináltál?
A dolog azért bosszantó, mert ha az alapjel sem
stimmel már, akkor addig mindegy hogy szervo
vagy stephajtásról van szó.

000000000

Szia!

Mérőórával már csináltam mérést valamikor régen.
számlálóval nem számoltattam meg az impulzusokat, de ha 1-2mm-en tizedeket téved, azt már szemre is észrevettem volna :)
Csak a műszer mutat rossz eredményt, vagy a vezérlővel mozgatva is észlelhető hiba?  
Az új 100kHz-ig tuningolható verzióval van gondod, vagy a régivel is?
Az újat még csak most próbálgatom, de 65kHz-en gond nélkül fut 1.6GHz-es gépen. 100kHz-re felrakva +-10kHz-et ugrál az alapfreki, szóval ez a gépemen használhatatlan.