Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

"és nem a hibajelet kérdezem le!!!"
Az ugyan az... ha nincs elmozdulás az encoderen, akkor a hibajel=a pozícióval!
Te vagy a Double, vagy csak vevőjük vagy?

000000000

Látom optocsatoló mániás lettél!:)
Gondolom azt szeretted volna kérdezni, hogy a
teszterben is az van-e, mint a szervóban: igen, alapvetően az van.
Ha pedig már egy számlálót le kell kérdezni, és
nem egyből a kimeneteit látom egy decimális
kijelzőn, az bocsi, de nem ver semmit, hanem
bonyolít, és újabb tévedések lehetőségét
teremti meg. De ezen nem érdemes vitáznunk,
mellékvágány a fő probléma szempontjából.

000000000

És Tibor megnyugodtál, minden stimmel a mérőórán?

3vv2btrhv

nem tudom a PDF - filéket megnézni , ezért nem emlékszem hogyan kell kiszámitani a impulzus számot amit a motor tuningba kell beirni  
adatok : 1.8 fokos 200 lépéses 16mmX 4mm es trapéz orso . légyszi valaki számolja ki !!

3vv2btrhv

nem tudom a PDF - filéket megnézni , ezért nem emlékszem hogyan kell kiszámitani a impulzus számot amit a motor tuningba kell beirni  
adatok : 1.8 fokos 200 lépéses 16mmX 4mm es trapéz orso . légyszi valaki számolja ki !!

4mjnxdwuu

Üdv.
Ez nálam is előfordult írtam is róla, P1 - el hajtottam a gépet, és nem voltak jók az impulzus beállításaim, irányváltás után az első impulzus mindíg eltünt.
Tibor 45!
Az e-stop-ot nézteg, nálam sokszor amiatt nem passzolt a méret, mert kerekítette, az alakzat szélét( pl: egyenes mozgás oda- vissza 10mm, sokszor, a beálításoktól függően x sebességnél egyszer 9mm, utánna 8mm oda vissza. más sebességnél 8mm, aztán 6mm oda - vissza)/ csak példa volt, de remélem érthető....

000000000

Pedig egyszerű:
Ha a Vezérlésed féllépéses, akkor 200 lépéses motorból 400 lépéses lesz.
Így 1 fordulatra 400 Step jel kell majd neki. 1 fordulat=4mm elmozdulás, ebből következik, hogy 1mm-hez 400/4=100 Step kell.
A Mach3 Step értéke így 100 (100 lépés = 1mm-el)!

000000000

Nem Exact Stop véletlenül? Az E-stop a vész stop szokot lenni...

4mjnxdwuu

bocsi igazad van...

000000000

A sarkok sarkosságáért felelős beállítás:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Exact.jpg" border=0>

3vv2btrhv

köszi István

Motoros

A napokban mesélte egy ismerősöm hogy jó ideje regisztrált Mach használó mint hobbysta. Nem is volt semmi gondja amíg játszadozott vele, de kapott egy komoly sorozat melót és furcsa torzulásokra lett figyelmes. A progi egy laptopon futott és semmilyen beállítással nem boldogúlt. A vezérlője 10-es mikrosteppel megy--Gecko --tehát nem lehet ott a gond, gondolta.
Mivel az idő sürgetett nem volt ideje hibát keresni, ezért a  Mach-ot lecserélte EMC 2 linuxos real time-os progira. Azóta semmi gondja akármilyen 3D-s marással sem.
Úgy néz ki ennél marad.
Tudom ez nem bizonyít semmit --lehet hogy csak valami beállítással volt a baj, de ehhez nem volt talán türelme bogarászni a sok pipa között. Az viszont szerintem tény hogy a Mach nagyon gép és beállítás érzékeny, és mint a lentiek igazolják, sokaknak megkeseríti az életét egy ilyen rejtélyes szívás.  
Jómagam maradok a TCNC-nél, bár ott is van egy kis rejtély ami még nem lett feltárva idő hiányában (gondolok a Merkel Géza féle problémára)

Tibor 45-től kérdezném: nem volna e kedve egy hasonló tesztet megejteni a TCNC-vel??

3vv2btrhv

végsö következtetésre jutottam : a mach progi a kicsi méreteknél valoban pontatlan !
nekem van egy teoriám ami nagyon meredek de leirom , a mach az hobby kategoria és nem ipari alkalmazás ha tökéletes lenne akkor az ipar is alkalmazná de mivel nem erre van ézért be van épitve egy hiba generálo valami !
a sorozat munkáknál igazolva van JANKO féle nyák furás , és a MOTOROS ismeröse , meg nekem a FERI barátom aki szintén kimérte a hibát !!
Tudom most mindenki hülyének néz de aki ugy ért a progikhoz , hogy a gépi kodig beletudna nézni az megtalálná ezt az algoritmust ami a hibát generálja .
tibor

000000000

Szia Motoros!
Minden soroddal egyetértve nagyon szívesen
tesztelek egy TCNC-t is. Van is ezzel hajtott
szervós gép (pl. Nagy Zoltán kedves Fórum
társunké), de mivel ott soha nincs gond, nem
is került kimérésre sor idáig. Gondolom Te is
meg vagy elégedve a TCNC-vel. Arra emlékszem,
hogy Gézánál volt valami gond, de Ő nem szólt,
hogy mérjek a porton. Én Mindenkinek szívesen,
és ingyenes segítek, ahogyan időmbe belefér.
Egyébként egy kicsit ez a vezérlőprogram is
olyan téma, mint pl. egy Nyák tervező, vagy
bármelyik más program. Úgyis mindenki arra
esküszik (Protel, Orcad, Eagle, Easy-PC, ...),
ami neki bevált.
Egy CNC vezérlő is ilyen. Én nem is szeretnék
nagyon kiemelni egyet sem (eleve saját
fejlesztésű progival intézem az ügyeimet),
viszont szerintem ezek azért más jellegű
programok mégis, mert a végén anyagba vésve
látjuk a selejtet. És aki pontosan akar
dolgozni, jogosan mérges, ha ilyen apróságok
nem stimmelnek a munkadarabon.
Trapista: köszi, azt is néztük a beállításoknál,
amit írtál, nem attól van a hiba.

000000000

" végsö következtetésre jutottam : a mach progi a kicsi méreteknél valoban pontatlan ! "

Ha ez igaz lenne, nem tudnék a lézerrel és a maróval pontosan dolgozni. (a Dubai sejk palotáját martam ki)
Az amerikai, német stb. fórumokon már erről vitáznának, de csak dícsérik. Valami nekem ebben bűzlik.