Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

G41, G42 kompenzálás. Az Advanced Compensation Analysis jelölőnégyzettel kikapcsol egy mélyreható előzetes elemzést, amely elemzés csökkentheti a süllyesztések veszélyét, mivel az összetett felületeken számol a vágási átmérővel.  

erröl van szó ??

3vv2btrhv

ja köszi D.Laci !!

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/Hunka_tibor/TIBOR/1.jpg" border=0>

3vv2btrhv

méretért elnézést de igy jol láthato , majd töröld le késöbb

bmejdz9nu

Előtte mindíg nyissad meg a böngészőben a linket... és 800 pixelnél nagyobbat ne tegyél bele mert ilyen lesz... de ha ezt kicsinyíted az ftp tárban... itt is jó lesz...

3vv2btrhv

D.Laci

Elég volt csak a széleket levágni...

000000000

István:

Igen, ha az encoder nem lenne bekötve, vagy minden paraméter 0-ra van állítva :)
Csak azt próbáltam hangsúlyozni, hogy a pozíciót kérdezem le, nem a hibát...

Tibor:
Sajnos nincsen mechanikus mérőórám, régebben kölcsönkértem egyet az Egyetemről, azzal méricskéltem.
Lefuttattam az általad írt teszteket. A program lefutása után a vezérlőből kiolvasva a pozíció 0 X-nél és Y-nál is. 10-szer csináltam végig mindkét programot. Szóval a MACH pontosan annyi jelet adott ki egyik irányba, mint a másikba és a vezérlő is rendben fogadta ezeket a jeleket...

Szép napot: Csaba

000000000

Ezt mondom én is, csak úgy, hogy a motor tápfesze nem volt kiadva, így a motor állt és az encóder nem lépett egyet sem (ezért a visszacsatolás 0)! Ilyenkor a hibajel=az alapjellel.
Egyébként én is azt mérem amit Te (lásd a videót), és ez a természetes...

000000000

Az Encodert direkt azért kötöttem be, hogy ne legyen nyitott bemenet (nehogy tévesen beszámoljon bármit is)!

000000000

Így van, akkor megértettük egymást :)

Egyújabbgépépítő

Elnézést hogy én is belekotnyeleskedek a vitába. Kezdett érdekelni ez a MACH probléma. Megcsináltam a Tibor45 által javasolt tesztet, mérőórával ellenőriztem, nem volt kedvem tesztáramkör építésére. 30 x futtattam le a tesztet, nem tudtam hibát leolvasni az órán.

HJózsi

Sziasztok!
Nehéz nem hozzászólni, eddig bírtam ...
Érdemes körülnézni Google bácsi segítségével, (mach3 opto problem) és kiderül, hogy egész sokak számára ismerős a probléma. Persze nem a Mach hibáz!  
Egy pl a sok közül : "Posted: Mon May 22, 2006 3:35 pm    Post subject:      

Hi and welcome PLC,  
The opto isolation is a little more involved. If your planning on using Mach3 it's max pulse width is 5us. That really limits compatable opto isolators. The vast majority of optos won't even pass a 10us pulse.  
The other issue is the parallel port. By itself it can't source the current necessary to drive most optos, as to get any time response they need much more. So you can only sink directly from the parallel port and that doesn't work with some of the new pc's and laptop becuase of not getting the opto fully turned off. So your other option is to buffer the PC with appropriate drivers either in the form of an IC or discrete transistor or fet.  

Hope this helps."

Az említett okokból impulzusszámlálóban nem használnék semmilyen optocsatolót ( a vezérlőben úgyis másmilyen van, ha meg tényleg az hibáz akkor adtam egy esélyt a műszeremnek, hogy rosszul mérjen).

Ami igaz igaz, a Mach  konfigurálása hát legalább is nem leányálom, úgy meg lehet zavarodni, mint vasorrú bába a mágneses viharban...
Én esztergához használom egyenlőre és fél év óta tegnap sikerült először rendes menetet vágni, (M20x2,5 sárgaréz)nem hittem a szememnek! "De megvan, működik!"  [#wink]
Alíghanem egy pipa volt ... Még leellenőrzöm.
A Mach tehát jól működik!!!  
Rövidesen impulzus tesztet is fogok csinálni bár én H1-et használok.

Ami ötletem támadt a config probémákkal kapcsolatban, bár ezt egyenesen az Artsoft-nak kellene írnom, sokat segítene egy config wizard ( beállítás varázsló ) ami párbeszédes módon végigvisz a paraméterek beállításán, javaslatot tesz, ha valamiben nem vagyunk biztosak.
(Ha a linux kernel fordításhoz is már régóta van ilyen, pedig az valamivel bonyolultabb... )  
Ezt az igényt persze jelezhetjük többen is annál több esély van rá, hogy megcsinálják...  

További jó munkát a probléma mielőbbi megoldásához!
( biztos nem valami neten terjedő impuzusfaló vírusról van szó ?... )

Remélem ősszel már én is tudok majd 1mm es kockát marni a BF20-al, H1-el, Mach3-al amit Dolphin PartMasterben rajzolok meg... ;)

Józsi

bmejdz9nu

Ez jó ...[#nyes][#nyes][#nyes]
Már tíz perce röhögök... ilyen jó dumát még nem hallottam... most "OEM-ben" engedelmeddel átveszem...

"a Mach konfigurálása hát legalább is nem leányálom, úgy meg lehet zavarodni, mint vasorrú bába a mágneses viharban..."

[#hehe]

svejk

Sziasztok!
Szerintem ne találgassunk, várjuk meg hátha beigazolódik Tibor45 #1005-ben említett sejtése.
Végül is ötleteket adtunk az esetleges hibalehetőségek kizárására.
Tibor45 óriási  tapasztalatával nem hiszem hogy beleesne az opto problémájába. Inkább valami relytélyes beállítási gond lesz...