Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Aha...
Találtam indokot az egyszerű poti ellen.
Kényelmesebb ha nem lineáris a skála, Tényszerűen pl. jobb ha a 0 és 100% közelében nyújtott.
Az okumákon a kapcsolóállásokhoz az alábbiak tartoznak:
0-2-5-10-30-50_70-80-90-100-110-120-130-150-200 %.
Persze ma már nem okoz a procik világában leképezni ezt potival sem.

xfg6v697j

Ezeket a lépésközöket szimulálhatod brainnal,csak akkor nem egy az egyben kell a poti állását átmásolni a mach-ba.

Béni

Szerintem hagyjuk. [#vigyor4]
(Hagyományos gépen és külön a kézi mód potinál találkoztam már nem lineáris megoldással. De az is fokozatmentes volt.)

svejk

Kinek a pap, kinek a papné, nekem a harangozó lánya. :)

svejk

xfg6v697j

Mi lenne ,ha kérdeznél inkább.

000000000

Sziasztok. Szeretném megkérdeni, segitségeteket kérni. Habvágó gépet csinálok. Van négy lépt. motor, 4teng. vezérlő és Mach3. Két oldal XY tengelyel(2 motor X-Y 2 oldalon szembe egymásnak, spirál keresztbe). Mach3ban miképp lehet, hogy mindkét oldal X, illetve Y tengely egyformán, azaz azonos mozgást végezzen. Én addig jutottam a Machban, hogy pld. az X-et "klónoztam", így ez működik is élesben, egyformán megy a két oldal X-e. De az Y-t már sehogy sem tudom... Mach3assal csak egyet lehet másoltatni úgymond? Azt a verziót nem akarom, hogy a vezérlő X kimenetére 2 motor, majd az Y-ra két motort kötni. Nem ajánlatos "gyárilag se a vezérlőnek, meg oszlik a nyomaték , Ampér stb... Vagy más progi után kell nézni, ha igen, kérnélek benneteket, javasoljatok akkor. Remélem értitek mi a gondom, nem vok szaki fogalmazó e szakmai dologban. :) Elnézést érte.

Miki2

Config -> Slave axis menü.

000000000

Igen. Így működtetem az említett működő páros tengelyt, azaz pld. Primary X axis - Slaved A axis. Így párban és egyformán mennek a visszintesek. De a másik párnál, a függőleges tengelyhez miképp kapcsoljam az Y axishoz a "Z axis"-t? Mert együtt a menü szerint két "klónozást" nem lehet.

besirkyjh

Szia  

A configban az X-y és A-B párost állitsd be ( output pins X - Y - A - B a Z-t hagyd most .
A Mach3 6 tengelyt tud .
Utánna a Slave axis menüben összefogod a párokat pl : X-A és Y-B .A elbontásra és a motor tuningra figyelj !

svejk

Kérdezni csak akkor tudok, ha már valamennyire megértem! [#wave]

besirkyjh

" elbontás " felbontás  ( bocs )

000000000

Kösz Zoltóan gyors válaszod. Beállítottam az Inputosná és az Outputosnál, ahogy írtad: XY AB.

De ami nekem nem tiszta. Az utolsó sorod. Többes számban írod az összefogást, noha nekem a Config/Slave Axis Menu alatt lényegében egy párt vagyok képes-tudok a menü által összefogni. Pld. Primary Y axis a Slaved B axis-al és OK kattint. De a másik párosítást miképp? Bocs, ha esetleg hülye kérdést tettem fel, pedig lehet pofon egyszerű, ahogy a befőtt a spájcba való. :)

besirkyjh

Nem tudok képet feltenni most de elég egyszerü a dolog .

A output pins-nél engedélyezve ( zöld pipa )van a 4db motor kimenet step és dir jele . Pl X - Y - A és B .Utánna a slave axis a menüböl és a felugro ablakban 3db függöleges sor van ami alatt ott vannak a lehetöséget hogy melyik tengelyt melyikkel akarod összforgni szinkronba pl : X sorban a-b-c-és d lehetöség itt választod a Neked megfekelöt .
Nincs ott Primary axis .
Milyen Mach verziod van ?

000000000

Version D1.90.065

http://kepfeltoltes.hu/view/121024/axis-menu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/121024/axis-menu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Remélem sikerül a kép bebiggyeztése :)