Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Még két mondat: Ha valakit kihagytam a felsorolásból, azt nem akarattal tettem  ( Pl Szedlay Pali ,stb)
és a probléma többször is megismétlődött és kb mindig ugyanannál a ciklusnál

lari

Én is jártam már így a Mach-ban. A legújabb verziót használtam. Nem mondom, hogy nagyon gyakran fordult elő, de amikor előfordult, akkor  nagyon nem kellett volna. Arra már nem emlékszem, hogy a hibás "utat" kirajzolta vagy sem.
Ma már inkább a Linux cnc-t használom esztergálásra. A mach egyetlen előnye, hogy nagy sebességgel is tud menetet vágni,(az EMC nem, ill. gépfüggő) csak hát.... kontroll nélkül.

Szedlay Pál

Gábor!
Én olyan messze vagyok az esztergályostól én a fogtechnikushoz vagyok közelebb.
Az esztergához pedig én is EMC-t fogom kipróbálni vagy a PCI-os vagy az USB-s Mesa kártyával.

s5f8tmfv3

Nem biztos hogy felejtős mert akkor Nálad állandóan ki van kapcsolva. Ha szoftverből kapocsolom ki akkor minden újraindításnál visszakapcsolódik.

HJózsi

"Ki kellene kockázni" azt a G kódot ...

5z7aew5x

Gábor!

Az esztergám még nem áll használható állapotban (kb.1-1,5 hónap kell még)viszont a marón még nem tapasztaltam ilyet. Igaz ugyan, hogy csinált már hülyeséget a MACH g41, g42-nél. Én, megrögzött informatikusként hiszek az "új verzió javítottságában", ezért nálam általában újabb verziók futnak. HJózsinak igaza van abban, hogy meg kéne nézni egy lépésenkénti végrehajtást, hogy úgy mit csinál, főleg ha valamilyen CAM progival generáltad a G kódot. Én nem értek a CAM programokhoz ezért többnyire én írom a G kódot.
Még valami. Nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy a polgárdi féle "távirányító" okozna ilyen hibát.[#fejvakaras]

ANTAL GÁBOR

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat (Persze még várok beírást) Azt tudom hogy az EMC lenne a legjobb ( Már csináltam boot lemezt) de lassan haladok vele. Talán a tali majd lök rajtam. Hízó Józsi: hogyan lehetne kikockázni a G76os kódot? Abs logikus hogy ha a Mach téved akkor talán látni lehetne. De nem mindig téveszt ,ugyanakkor pont ugyanoda megy el. (odatettem az ágyra egy darabot amit eltolt és néztem ,mindig ugyanoda ment.

HJózsi

Akkor a Mach verziókat kell kikockázni! :) [#wave]
Mindenesetre küld át a G-kódot amelyiknél ezt tapasztaltad!
A Dolphin PartMaster poszprocesszorában a menetvágó ciklusra az van beállítva, hogy : kifejt, azaz elemi mozgásokra felbontva generálja a kódot. Lehet nem véletlen! ... Kézzel írva nyilván a G76 használata a logikus, de úgy látszik Artsofték hagytak egy kis debuggolást a felhasználóknak... lehet van egy két paraméter ami bizonyos értékeknél behozza ezt hibát...

ANTAL GÁBOR

lehet van egy két paraméter ami bizonyos értékeknél behozza ezt hibát...  
Azt hiszem rátapintottál Egy helyen lehet hogy nulla van a paraméterben.És ha a számolásnál mondjuk osztás van akkor meghülyülhet. Most a műhelyemből mobil internetről írok, haza kell mennem mert a kis eszterga a lakásomon a pincében van ( hogy pizsamában is tudjak esztergálni) ott tudom megnézni a paraméterezést

HJózsi

Jó alaposan körbe kell járni a rendszert, mert hajlamosak vagyunk mindjárt a Mach-ban keresni a hibát, pedig mint ahogy leveledben írtad, nem kizárható, hogy a főorsó hajtás frekiváltója biztosít ajándék pulzusokat ... :)  ("... ja kérem az élet nem habos torta! ..." :D )  
Kíváncsian várom a vallatás eredményét, a PM-el generált kódot estefelé küldöm ...

ANTAL GÁBOR

Hát beigazolódott a hipotézis. A frekiváltó okozza. Írtam egy olyan programot ami teljesen olyan mintha menetet vágnék csak index nélkül ( egy stabil feedrate- tel megy. Abs pontos. Ha hozzákapcsolom a főorsót akkor beszedi a zavart. Azóta a bejutás helyét is megtaláltam. ( majd mailben leírom mert érdekes) sikerült kiiktatni és így a G76 is JÓ!!!!!  

HJózsi

Akkor érdemes megerősíteni, hogy a Mach G76 menetvágó ciklusa bátran használható !!! :)  

KoLa

Ti! miről beszélgettek?

KoLa

Pontosabban! Gábor! azt nem értem amit Te írtál!

Miki2

Sziasztok!
Készítettem egy belső gömbfelületet esztergáló ciklust.
Az első esetben azonos mélyítéssel, a második esetben párhuzamosok vágásával készíti el a kívánt méretű belső gömbfelületet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Belso_iv_1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Belso_iv_2.jpg" border=0>

És a G-kód:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Belso_iv.tap" TARGET=_fnew> innen letölthető.