Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Nekem az X pont fordítva van.
Az irányváltás nem biztos, hogy kel, mert a kést fordítva is be lehet rakni.

5z7aew5x

Hátsókéses esetben azért jobb a forgásirány váltás, mert az erőhatások úgy a kést laszorítják a szánszerkezethez. Ha fordítva rakod be a kést nem változtatsz forgásirányt akkor a kést leelmelni igyekszik az erőhatás a szászerkezetről, az rögzítés pedig nem erre van kitalálva. Tudom, hogy hagyományos gépen szoktak így befogni, vékony leszúró és menetkést, úgy elmegy...

D.Laci

Vagy faesztergán, de nem kizárt bármilyen más gépen sem.
Már csak a kérdező válaszára lennék kíváncsi.

svejk

No mi van, ragadós a csekély értelem? :)
Te a Z-ről írtál. :(

svejk

Ez már akkor gyanús volt, amikor a Varga Laci Esztergáját csináltuk.
A MasterCAM szimulátora hátsó kést mutat de jó a mach3-mal első késsel. [#nemtudom]

svejk

Az én általam ismert CNC-ken a revolverfej úgy van kiképezve, hogy mindkét irányba be lehet rakni a kést, a csúcsa mindig középpontban lesz.
(a késmagasság kétszerese a fészek)
De a ettől, vagy a forgásiránytól nem változik meg az X koordinátája mivel a kés mindkét esetben hátul van.

D.Laci

Jó helyen keresgéled csak veled is az a baj hogy félsz a Csili vili progiban a csicsás gomboktól!  :)

Ha első kés helyet hátsó késnek állítod be és a rajzot tükrözöd, akkor már meg is csinálja, de így még csak g54 lesz mind két szerszám koordinátái, a hátsóét átírod g55 re és úgy állítod be a Machban. Ha több késed van, akkor már macerásabb, mert postprociba belekel nyúlni.

Majd ha kész a hátsó revolverfejes esztergád szólj és beállítjuk! :)

svejk

Egyelőre csak elvi síkon és kézzel írt G-kódokkal próbálok játszadozni.
Pl. a #8534-beli G77-tel.
Már itt is fenn akadtam az X előjeleivel. :(

svejk

No akkor kezdjük csak a kályhától!
(Varga Laci, figyelj Te is mint a luki nyúl!! :) )

A CNC eszterga koordináta rendszere nem ilyen?:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/eszt.jpg" border=0>

Ehhez képest a Mach3 nekem ezt a kódot  
mellső késhez mutatja:

m3
S1000
f100
G0 x10 Z1
Z-30
X20  
Z1
M5
M30

míg ezt pedig hátsóhoz:

m3
S1000
f100
G0 x-10 Z1
Z-30
X-20  
Z1
M5
M30

Akkor most mi a nem jó?

robroy007

elvben minden megmunkálásnál legyen az első vagy hátsó késtartós gép a kódnak ugyan annak kéne lennie!!

és ezt a tengelyek helyes irányainak beállításával kéne elérni
mert mi van akkor ha van mind a két fajta géped és ugyan azt akarod megcsinálni???? új kódot csak nem fogsz írni rá, nemde??

robroy007

amúgy ennek a különbbségnek az oka valószínüleg a hátsókéstartós elgondolás lehet az oka

mert ugye oda M3 iránynál fejjel lefelé álló kés kell  
vagy M4 de akkor fordított állású késekben kell gondolkodni

svejk

Általános szabály, hogy a negatív tengely irány a megmunkálandó anyagBA mutat.

Átlapozva a mach3turn manuált, -77. oldal 7.3-as ábra-  azt hiszem lassan sejtem, a Mach3 alapból mellső késsel dolgozik.
Ebben a felállásban magam felé van az X+ tehát itt is érvényesül az alapszabály, hogy anyagba mutat a negatív irány.
Valamint így már érthető az előbbi két beidézett G-kód is.
(a vicc, hogy a Mach3 turn induló képernyőjén pedig hátsó kés van a képen :( )

Na de akkor most nekem amit mutat a mach3 szimulációs ablaka, mindig tükröznöm kell gondolatban az én hátsó késes gépemre? [#nemtudom]

svejk

Tehát a problémám magja talán csak az, hogy hogy tudom rávenni a mach3 szimulációs ablakát, hogy hátsó kést mutasson nekem?

svejk

Persze magam eszétől elfaricsgálgatnék én itt, de nem akarom hogy egyes dolgok hibásan rögződjenek bennem.

ANTAL GÁBOR

Bocs tegnap vidéken voltam és későn keveredtem haza. Én a TLE4905 L  ös Hallal (unipoláris )  csináltam. Sok helyen kapható ( Lomex stb) . Semmi nem kell csak az IC és a táp.