Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

A többiek írásaiból ítélve az atomstabil fordulatszám állítólag alapja és egyben sikere a menetvágásnak.
Már több speed-es AC szervot eladtam ilyen célra, csak nem kaptam visszajelzést.
(mint köztudott, a fórumon vásárolt áruk döntő hányada a polcon köt ki. :)  )

Egy AC szervo 1-2 %on belül tartja a fordulatot, de egy általad említett frekiváltó-encoder, de akár tacho is tudja papíron a 2-3 %-ot.

Kíváncsi leszek, hogy a most újdonságként a Klavio-nál kapható új  lengyel ethernet-es vezérlő hogy is kerüli meg ezt a problémát.

svejk

Lehet félreértettem az előbb.
Te használod a mach3-ba épített PID- fordulatszábályozót?
A leírások alapján én úgy vettem észre, ez még nem sikerült még senkinek.

SquirrelTech

A Mach3 is tud valamennyit igazodni a fordulatszám ingadozáshoz. Node nálam ilyenkor szokott sípolva kiakadni a léptetőmotor...

A dokumentációk szerint azok a Klavio-nál kapható vezérlők nagyon okos és gyors vezérlőknek tűnnek, de csak érdekességből nézegetem őket. Sajna nem az én árkategóriám...

SquirrelTech

Használtam volna. De nálam is mindig előjött valami "gebasz". Vagy eltévedt, vagy kiakadt... Aztán ráuntam.

svejk

xfg6v697j

Ni is az a PiD?
Még nem találkoztamezzel a funkcióval.

wcsxp0uxa

Én  csak a PIC24-es PID-nek a rövidítését tudom. Ámbár lehet ,hogy beindulnak tőle a gondolatok.
PID = Peripheral Input Data . Magyarán a bemenetekről érkező adatok.

xfg6v697j

Ez rendben,de a mach-nál valami főorsóhoz köthető funkció.
Legalább is ezt olvastam ki a sorok közül.
Majdcsak idetéved valaki aki tudja és el is árulja.

jani300

Olyan van hogy proporcipnális integráló diferenciáló szabályozás . De hogy ez az-e ?

jani300

proporcionális inkább

svejk

http://hu.wikipedia.org/wiki/PID_szab%C3%A1lyoz%C3%B3" TARGET=_fnew>PID szabályozás
Az setup/spindle/ jobb felső sarok

xfg6v697j

Rendben.
És mire használja a mach?
A fordulatszám stabilizálására?
É milyen főorsóhajtásnál?

svejk

Tudtommal PWM-es hajtás esetén.

SquirrelTech

A Mach3 a párhuzamos porton keresztül tud küldeni egy folyamatos, PWM-mel modulált jelsorozatot is, amivel szabályozni tudja egyebek közt a főorsót. (De megszabhatja egy vágóhuzal hőmérsékletét is).
Egy másik lábat bemenetként használva, impulzusokat tud figyelni (számlálni). Ezek függvényében PID rendszerben próbálja a főorsó fordulatszámát stabilan tartani (szűkebb határértékek között). Így lehetőséget nyújtana egy szabályozott hurok kialakítására, de eléggé korlátozottan működik Mach3-mal ez a dolog. Pontosabban, ahogy Svejk korábban említette, többségében nem működik használhatóan...

KoLa

Ez valóban így van! nem mindíg működik megfelelően , annak idején így kezdtem az esztergálást PWM jel vezérelte a frekiváltót , akkor valahogy sikerült beállítani elég jól, néhány rpm +-ba és működött, rövid menetet lehetett vágni vele csak!ha a frekvenciaváltó a frekvenciát mutatta, állandóan változott a Hz kb 1 Hz-n belül oda vissza, látszott hogy reagál a Mach3, a főorsó fordulat változásaira!de csak késve! a hosszabb meneteket 'megette' 30mm hossz után!
Ezért lett a végső megoldás a digitálisan beállított frekvenciák alkalmazása, és a nagy nyomatékú mechanikus áttétel!
Van itt egy videó amikor még PWM-es a főorsó!http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=o8u0igNHF70" TARGET=_fnew>itt