Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Még, még, még...
Beszéljetek az eszterga dolgairól, hátha ragad ránk kezdőkre valami.
Kár hogy Kola Mester már-már átpártolt az EMC-re. :(

svejk

Oké, mér betudtam, hogy nincs G71 a mach-ban, de azért  http://www.cnccookbook.com/CCCNCGCodeG71RoughTurning.htm" TARGET=_fnew>érdemes elolvasni ezt az angol nyelvű magyarázatot.

SquirrelTech

Ahogy olvasom, ez az amit már kértek az Art-tól is. A "csinálj hozzá wizard-ot" jellegű válaszon kívül más reakció vagy nincs, vagy elkerülte a figyelmemet... De többekhez hasonlóan, ha van vagy lenne hozzá varázsló, azt sem használnám szívesen. Egy idő után gyorsabb és kényelmesebb simán begépelni illetve átírogatni folytatólagosan a kódot esztergálásoknál. Jellegéből fakadóan rengeteg művelet 1-2 soros programokból áll mindössze.

SquirrelTech

Ugyan még egyetlen egyszer sem futott előttem EMC, de a lehetőségeit olvasgatva és látván a rugalmasságát, én is egyre inkább fontolgatom az áttérést.

svejk

Biztos igazad van, de egy bonyolultabb konkáv felületnél -ahol szintén csak pár sor a végfelület- a nagyolás már sziszifuszibb munka.

SquirrelTech

Ez is teljesen igaz, de bonyolultabb alakzatokhoz viszont már CAM programot is érdemes lehet elővenni.

svejk

MasterCAM-mel néha már birkóztam távsegítséggel, de adott esetben a pálya a rajz alapján ugye szinte le van írva, ezt G71-be beírva, hamarabb végeztem volna mint a MasterCAM-nél csak a berajzolással :(

svejk

No de nosza, kérdezzük csak meg, hogy az EMC ismeri-e a G71 nagyoló ciklust!

SquirrelTech

Tény és sajna nem is ez az egyetlen eset, aminél kompromisszumot kell kötni. De én sem vagyok birtokában egyelőre jobb, kézenfekvőbb ötletnek. Természetesen, ha lesz, akkor megosztom.  
Láttam az imént az EMC topikban a kérdést, én is kíváncsian várom a választ. :)

KoLa

Nem csak már-már, hanem teljesen áttértem! ma délelőtt visszakapcsoltam kicsit a machra hogy megnézzek ott valamit, de úgy kezeltem mint az emc-t pillanatok alatt lefagyasztottam az egészet mert belenagyítottam a szerszámpályába futtatás közben, jah! már elszoktam a lábujjhegyen járástól!:)

Miki2

Azért lehet a Mach3-ban is nagyoló ciklussal dolgozni.
Nekem el van mentve 5 db alprogram, ezekben kitöltöm a megfelelő adatokat, és ahol kell, meghívom.

#1=25    (Induló átmérő)
#2=15    (Kész átmérő)
#3=4     (Fogások száma)
#4=-30   (Esztergálás hossza)
#5=0.1   (Előtolás mm/ford)
%
#6=[[#1-#2]/#3]   (Számított fogásvétel)
%
G95
S1100 M3
G0 X#1 Z1
M98 P001 L#3
M5
G0 X50 Z50
M30
%
O001  (Alprogram)
#1=[#1-#6]
G0 X#1
G1 Z#4 F#5
   X[#1+0.5]
G0 Z1
M99

Így néz ki összefésülve.

svejk

Ügyes!
Ugyan a #8534 nekem praktikusabbnak tűnik, feltéve ha meg tudja jegyezni az ember a paramétereket:) No de ezért van noteszem :)

xfg6v697j

A G71 esetében lehet használni  G2/3 kodokat is?

xfg6v697j

Vagy csak egyenesek mentén nagyol?

wcsxp0uxa

Most megkavarodtam egy kicsit .
Én azt hittem ,hogy az esztergálási hossz változtatása az ami miatt lehet a nagyoló kést használni. (lehet az nem is nagyoló kés amire én gondoltam?)
Vagy az is lehet csak én nem látom hol változik az esztergálás hossza?