Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

Köszi.
Ezek szerint ugyanúgy mintha mm-be akarnék dolgozni csak éppen a g-kódot fokba kell generálnom az adott tengelyre?

Béni

A Top10 nem kell, inkább 10 jutalom sör!  [#eplus2]
De tudom, hogy ebben a társaságban ez nem valuta.

Révész Richárd

Igen.
Pl. ha azt akarod , hogy forduljon 25 fokot akkor 25-öt írsz a kódba.
Legalább is ha jól tudom így van.

z2a2u8wf

És az ac vagy az aspire tud olyan kódot csinálni ahol az egyik tengelyre fokokban adja meg az elmozdulást?

Révész Richárd

Sajnos nem vagyok szoftverguru.Épp csak játszadozok velük.
A "ONECNC" nevű progi biztosan tudja, azzal már csináltam forgatóra kódot.
Irok emailt.

svejk

Kola, a Klavio topicban írta:
"Kell a 'hosszúmenetvágás' teszt, mondjuk M20-s menet 200 mm hosszon, csak próbálni! 12 fogásból + két simító!"

Ilyen hosszan nem nagyon fogok tudni a marógépen menetvágást tesztelni szegnyereg híján.
Szerinted elég ha mondjuk az első 150 mm csak a levegőben megy?
Ha eltéved akkor gondolom az utolsó 50 mm-en is látszani fog.
Adhatnál a fent nevezett tesztről egy G-kódot, csak hogy könnyebb legyen a hasonlítás.

KoLa

A Mach3Turn alatt g76-l így néz ki!

M3 S350
G0 X20 Z4
G76 X17.3 Z-200 P2.5 H0.7 I29 L45 C5 B0.1 J 0.1 T0
G0 X50  
G0 Z4
M30

G76:
X végpont
Z végpont
Q simító fogások száma (utolsó fogás ismétlése)
P menetemelkedés
H első fogás mélysége
I fogásvételi szög
L az a szög, ami alatt kiveszi a kést a menet végén
C a visszatérés távolsága az anyagtól mérve
B utolsó fogás mélysége
J fogás minimális értéke
T kúpszög

svejk

Köszi, ezzel fogom kipróbálni.
De nem kaptam választ arra, hogy elég lesz-e csak az utolsó 50 mm-ben dolgozik a kés, azaz ekkor is látszani fog a hiba?

9pk59nuy

Bocs, hogy belevaú!
Hogy az M3 pontos menetet vágjon, annak egyik alapfeltétele a precíz szinkron-elektronika. Ha a főorsó fordulata viszonylag stabil, akkor bőven elegendő a fordulatonkénti 1 szinkronjel. (A bemenő jel az M3-ba jó ha triggelve van.)
Ezek után már csak egy olyan M3 verzió kell, ami hosszú "z" elmozdulás alatt is megtorpanás nélkül megy.
Vigyázni kell a max. fordulatra, mert nem jelzi semmi a túlforgást. Úgy lehet észlelni, hogy kisebb lesz a menetemelkedés. Munka közben pedig még az egeret sem jó piszkálni.

svejk

Ezeket az infókat már összeszedtem, többször elhangzottak itt is mint alapfeltétel.
De természetesen köszönöm Neked is, hogy figyelmeztettél rá.
Te gyakorlott Mach3 esztergályos vagy?

9pk59nuy

Igen már a 3. gépemet készítettem el, és valamennyit ki is használom.

svejk

Te megbarátkoztál/belenyugodtál a mach3 nyűgjeibe, vagy Te is kacsingatsz az EMC2 felé?

Nem kaphatnánk ízelítőt a három gép valamelyikéből??
No, légyszi-légyszi!!

KoLa

Nem elég mert folyamatosan fékeződik a főorsó a forgácsoló erő hatására és így az eltérés fokozódik, aztán jön a simító fogás és ami eddig jó volt annak vége!
Próbáld ki rövidebb hosszal! csak a z-t kell átírnod a a G76 mondatban, Z-200 helyett Z-150, vagy amennyi a bejárható út!

svejk

Gondoltam menet közben majd én játszok a ferkiváltón keresztül a fordulattal.

SquirrelTech

Én pedig ezen gondolatodon továbbmenve épp azon gondolkodtam most el, hogy a frekiváltóm önmagában is támogat enkódert, illetve tud szabályozni (Moscon G5)... Tehát a PC oldali szabályozást a frekiváltóra bízni, persze egy jeladó a Mach3 felé ekkor is adna... Vajon így pontosabban tudná-e tartani a fordulatszámot?
A másik dolog, amin már régebben gondolkodom, hogy egy jelentősebb csökkentő áttétel (2:1...5:1) esetén, ha valamivel nagyobb jelszélességekkel (kevésbé pontos, szélesebb időközökkel) szabályozhatná, akkor vajon mennyire lenne érzékeny a Mach...?