Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Anno elrúgtuk a pöttyöst mindannyian :(

Értem, a Divide by Zero ismerős :)

Közben próbálgattam a G71-et, úgy néz ki ezt valóban nem eszi a Mach3 turn. :(

2dbfy8y

Azzal kár kísérletezni!
Kola, és én is már kísérleteztünk vele eleget!
Én már mindent kipróbáltam! Én kézzel szoktam megírni a nagyolását, és a simítását is! De azért egy cam progival jóval egyszerűbb!

svejk

Kár:(

De egyszerűbb darabnál segítség lehet a #8534.
Ha kúpos az alkatrész, nem kell számolgatni a Z-ket.

2dbfy8y

Hát igen, lehet vele azért vacakolni, mire az ember soronként megír mindent!
Egy kezdőnek viszont jó tanulás!

svejk

Tényleg, miért nincs Mach3 eszterga és külön maró topic?

2dbfy8y

Hát ez jó kérdés!
Szerintem azért, mert az esztergában csak 3-4 ember lenne! [#nevetes1] Mindenki marni akar!

xfg6v697j

Ez az M1077/1078 honnan szedi a paramétereket?

ebalint

Intézkedj, ... és lőn.

[#integet2]

2dbfy8y

A Mach3-Macros- azon belül turn, vagy mill

SquirrelTech

Tettem egy próbát az imént úgy, hogy M1077-et írtam a G77 helyett. A kettő elméletben egy és ugyanaz. De mégsem... Mondhatni, hogy működött, míg a kezdőpontokat felvette, eztán az egész Mach3 elszállt "error triggered" hibaüzenettel. Egymás után háromszor. :)
"Ha"... Szóval, ha ezen nem nyűglődne a Mach, akkor az M1077-et tetszőlegesen lehet alakítgatni, még talán akár úgy is, hogy NCT paraméterezésével vagy a G71-gyel kompatibilis legyen... Vagy ebből kiindulva lehetne "faragni" egy M1071-et, M71-et.

xfg6v697j

Keresgettem a neten,de nem írják le a a G kodon belüli szintaktikáját sehol.

SquirrelTech

Na nem egészen mindenki. :) Nálam maró, eszterga is zümmög CNC-ként, cserélgetve, mert csak egy vezérlőm van. De nem fele-fele arányban. Az eszterga átlagban 20-30x annyit dolgozik, mint a maró.
Az "eszterga építő iskola" topik amúgy rámutat a válaszra. Az érdeklődés nagy iránta, de tényleg kevesebben építenek vagy alakítanak át esztergát, mint marót. Vagy lehet, hogy sokan, csak nem teszik közzé a fórumon. :)

SquirrelTech

Én is keresgetem, de egyelőre nekem is csak sejtéseim vannak erről. Ami annyi, hogy a G-kód értelmezőben szereplő paraméterek értékei a VB motorban előre definiált globális változókba kerülnek (pl. M1000 X0.5 -> a tEndX() változóba íródik a 0.5).
De nem szeretnék hülyeséget írni, sem félrevezetni.

xfg6v697j

Nekem is ez volt a tippem,de te kipróbáltad,és a makro csak a szokásos első 2-3 változót vette figyelembe.

SquirrelTech

Nem biztos, hogy a változókból ered a hiba. Az ilyen triggerelési ("indítási") hibákra pedig, ahogy olvasom, többnyire még az ArtSoft sem ad használható válaszokat. Mach verzió frissítéssel, korábbira cseréléssel, oprendszer variálásokkal javítják az ilyeneket a legtöbben.