Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Devecz Miklós

Azt mondják, kérdezni nem szégyen.

Eljutottam oda, hogy összeállt a ki gépem.
Már g-kodot is tudok generálni.
Itt megakadtam.
Hiába töltöm be a mach3 programba, mindig kilóg az alkatrész a gép munkaterületéből.
Hogyan lehet bepozicionálni, hogy marni is lehesen?
Az irodalmat hiába forgatom, erre nem találok példát.
Aki már az ujjából is ki tudja rázni, nem tudna egy leírást készíteni, legalábbegy egyszerű példaprogrammal?

Rabb Ferenc

Mivel generáltad a G-kódot?
Jól vannak beállítva a szoftveres határok?
Hol van az alkatrész origója?
A nullpont felvételnél az alkatrész nullpotjára álltál és nulláztad a tengelyeket?
Nem lehet, hogy tényleg nagyobb a darab, mint a munkatér?

bznc93pf5

jogos, néha én is így csinálom

RogerCo

És hogyan szedtek szét egy generált kódot? Amit pl a DP csinál?
Még sosem csináltam nagy dolgot, és ez az első komolyabb munkája lesz a gépemnek, (közeleg az ajándék elkészítésének ideje) Előzetes számítások szerint 16 óra lenne a nagyolás, és a simítás F800-as előtolással és 0.35mm lépésközzel.
Hogyan tudom szétszedni ezt a G-kódot?
A DP-ben ha jól látom, csak file méretet lehet beállítani.

bznc93pf5

valószínűleg a G-kód generálásnál lesz a gond, valószínű hogy a kezdő pont van eltolódva, nem valószínű hogy a Mach a hibás, az ArtCam-mal csináltad a G-kódot? egyszer már én is jártam így, az Art-ban véletlenül elállítottam a kezdő pozíciót.

bznc93pf5

az ArtCam-ban egyszerű de a DP az másképp ment, mindjárt megnézem

bznc93pf5

megnéztem, nekem nem füzi össze a pályákat, egyesével menti el, csináltam képet is de most nem rakom fel ide mert nagyon körülményes de el tudom küldeni ha érdekel?

RogerCo

Külön a nagyolásról, és külön a simításról megcsinálja, ezt tudom, de pl a simítást amit tervezek az majd 12óra. Ezt szeretném több részletben végre hajtatni. Vagy annak úgy nincs értelme?

bznc93pf5

ha jól tudom a trendet akkor a nagyolást ha nagyon mély a minta vagy nagyon vastag az anyag akkor több fogásból csinálják, a simítást viszont 99%-ban egy fogásból persze szintén függhet a mintától és a mélységtől de ez szerintem ritka, ezért igazából nem tudom mért akarod a simítást felbontani?
tehát szerintem nincs értelme, igaz ebben a témában nem vagyok guru de szerintem jól gondolom

RogerCo

Én sem csináltam ekkorát még sosem. És nem is mélységre akarom felbontani, hanem inkább időben. hogy ne menjen szegény gép egyfolytában 12órán keresztül. Nem biztos hogy a léptető motorok és a maró motorom jó néven venné ...?
A nagyolás-t természetesen több lépcsőben csinálja majd 4mm -es fogásmélységekkel.

bznc93pf5

a finomítást bontani szerintem csak a G-kódba belenyúlva lehet csak de azt hogy hogyan kell azt én nem tudom, kérdezz  nálam jobban hozzáértőtől,
szerintem ne akard bontani mert ha mégsem jó akkor látszódni fog a maráson az újrakezdés (folytatás) és akkor kezdheted előröl az egészet és akkor nem12óra lesz!
ha sok az idő próbálj másik beállítást, lépéstávolságot, kicsit belemar és már látod hogy jó-e az, vagy kisebbre kell venni, előbb próbáld picivel nagyobb lépésközzel, igaz így több programot kell generálni de az a kisebb munka,
vagy szelelj a motorokra ventilátort, hallottam másoktól a melegedést ill. a hűtést így oldották meg.
az én gépem egyszer ment majdnem 48 órát egyfolytában, kíváncsian és óvatosan fogtam meg a motort de azon semmi melegedést nem észleltem igaz azok szervók, azok egyáltalán nem melegednek?

2dbfy8y

Igazából a motoroknak ez nem jelent gondot!
A maró motorban a szénkefe előbb megszokott halni!
Ha a vezérlőt és a gépet nem akarod kikapcsolni, akkor a legegyszerűbb ha a programba a kívánt helyre írsz m0-át! Mikor a z kiemelt, és a kívánt pihentetés után ciklus starttal tudod folytatni! Vagy a másik egyszerű megoldás, ha a progit kézzel szétszeded, az se nagy munka!

Devecz Miklós

A g-kód Cut2d-vel lett generálva, a határok beállítása is jó (ezt leellenőriztem)
Az alkatrész biztos, hogy kisebb, 60x170 mm, a munkatér 300x400 mm.
Ami gond lehet, az a nullpont felvétele, ezt még gyakorolom.

2dbfy8y

Véletlen nem valami mértékegység beállítási hiba van a két program között? Az egyik mm-ben veszi, a másik meg inch? Vagy pont fordítva!

2dbfy8y

Azt érdemes megnézni, hogy generálásnál, g20, vagy g21-et ír bele, mert lehet inchben generálja, mach meg milliméterre van állítva!