Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

A több jel lassítani fogja a Mach3-t! főorsó fordulatszámhoz elég egy index jel!!! és ezzel már menetet is vághatsz, persze lehet trükközni!
Az általam eddig bevált 2.63 pl 90 RPM alatt nem tudta megállapítani a főorsó fordulatszámát! akkoriban 4 réses tárcsa volt a főorsón!
35rpm lett volna jó a menetvágáshoz de ezt alapban nem tudta megoldani a timing beállítással, áttettem indexre , így a 35rpm-t 140-nek mérte és már működött is!

lari

Egy pici résecske ami szükséges a jeladónak, nem hinném, hogy túl nagy kiegyensúlyozatlanságot okozna....

KoLa

Attól is függ hogy mekkora a fordulatszám, és hogy miből készül a jeladó tárcsa, magas fordulatszámon szélesedik a rés , műszerész esztergán el tudok képzelni zezonancia frekvenciát, a rés miatt!

ks46twg3x

A mágneses jeladót, vagy az optikait érdemes használni?

lari

Elvileg mindkettő pergésmentes. Mágneses jeladó abból a szempontból hátrány, hogy a kis fémforgácsokat magához vonzza. Az optokapu talán olcsóbb is...?

ANTAL GÁBOR

Én védelmére kelek a mágnesesnek. A Hall cella rögzítése egyszerűbb mert csak arra kell vigyázni hogy a mágnes ne érjen hozzá ás ne legyen túl távol. Másrészt a cellában benne van a Smidt trigger ami azonnal (akár TTL jelet ad  és még jól terhelhető is ) Nálam olyan működik, egy kb 5mm átmérőjű kb 5 mm vastag neidymium mágnessel . Arra viszont vigyázni kell hogy két fajta cellát árulnak. Csak az a jó ami a tér megszűnésekor kikapcsol ( nem kell a térnek irányt váltani és még az sem mindegy hogy a mágnes melyik oldala néz a cella felé  Nálam nincs forgácsveszély mert a gyári burkolat véd

ANTAL GÁBOR

Vettem egy 3-4 mm es duralu lemezt amibe belefurtam egy 5 mm (szűk ) furatot ,bele e mágnes. Egy csepp loctite a biztonság érdekében. A hall cella (SMD módon) egy panelra. A panelon egy rögzítőfurat ,ami úgy van elhelyezve hogy a panel fordításával a cella mágnes "osztókörátmérőjébe" forditható. A vezetékelés is egyszerűbb (Táp,GND jel )

ANTAL GÁBOR

Ha valaki egyensúlyozni is akar akkor az egy "mű" mágnessel megteheti (a mágnes méretével megegyező kis pogácsa az alutárcsa átellenes oldalán. Az alutárcsa természetesen a főtengelyen van rögzitve . A nyák pedig egy távtartóval az orsóház öntvényéhez

000000000

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem,hogy a netről letölthető Mach3-as program ugyanúgy használható mint az eredeti?vagy az nem igazán alkalmas alkatrészek marására?

SquirrelTech

Szia Tibor! Amit a netről letöltesz, az teljesen eredeti. A futtatható programsorok száma van csak korlátozva benne, de ha megvásárolod a licencet hozzá, az ezeket a korlátokat is feloldja. Alkalmas alkatrészeket megmunkáló programok futtatására is, de az "alkatrész" egy nagyon tág fogalom.

000000000

Ennek örülök köszönöm,mert van egy olyan gondom,hogy alumínium lemezből szeretnék kimarni 10 db kormányemelőt megcsináltam egy darabot,koordinátaeltolással megcsináltam a többi kilencet ki is rajzolja őket de amikor marni szeretném akkor egy darabot mar ki 10 szer legalább is szimulációnál.

000000000

Na, de miért nem próbálod, CNC –vel levegőben szimuláltatni?  
Talán mást látnál.

000000000

Mert még nincs kész a gépem,és még csak most tanulom az egészet.

5z7aew5x

Korábban valóban volt szó a főorsó fordulatszám kijelzés módjairól. Nos szerintem vagy encoder (nálam az lesz) vagy HALL elem, bár az encoderhez egy kicsit lassú a MACH3. Sajnos az optók meg tudnak elég lassúak lenni.
Az "egy réses" érzékeléssel az a baj, hogy kis fordulaton nehéz kijelezni, ráadásul, a menetvágásnál ha nem elég stabil a főorsó hajtás akkor pocsék lesz a menet minősége. Hagyományos gépnél nem gond a fordulat váltakozás/imbolygás hiszen a az előtolás kényszerkapcsolatban van a főorsóval.
Tehát szerintem inkább a HALL. Viszont a mágnest  nem kéne forgatni egy tárcsába építve, főleg nem a Neodymíum mágnest mert felmágnesezi a környéken még a jövő hetet is!!! Sőt egy jó közel elhelyezett fém burkolat emiatt még szépen tud melegedni is.
A HALL-al szemben el kell helyezni olyan távol  a mágnest, hogy a HALL éppen ne kapcsoljon. A kettő közé kell egy alu vagy műanyag tárcsa amibe belepréselsz 1 vagy több kis lágyvas pálca darabot. Amikor odaér a HALL elem elé, "odavezeti" a mágneses erővonalakat, amikor elmegy akkor meg nincs ami oda vezesse.[#worship] Szokták úgy is csinálni, hogy egy "fogaskerék szerű" tüneményt forgatnak, és úgy helyezik el a HALL elemet és a mágnest, hogy az egyik foghoz állítják a HALL-t és a szomszédos foghoz a mágnest. Amikor mind a két eszköz előtt fog van akkor bekapcsol, amikor foghézag van előttük akkor kikapcsol. Így működik pl. az autóban az ABS érzékelő.[#vigyor2]

Gábor Bátyám!
Ugye a kiegyensúlyozás leírásánál azt akartad írni, hogy a ... mágnes tömegével azonos tömegű kis pogácsa... [#worship]

000000000

Akkor, én már nem vagyok képbe. Mivel ezt írtad:
„alumínium lemezből szeretnék kimarni 10 db kormányemelőt”  
Mivel marod, ha nincs gép?  
Na, jó, ehhez én már nem értek:))
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

A válasz gombot (a jobb szélén van, katt rá) használd, ha válaszolsz valakinek. Meg akkor is ha nekem.