Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Én egyszer kipróbáltam, nem voltak ilyen gondok amiket Te írsz.

Itt vannak Ők, csak lapítanak :))

svejk

A találkozón mindkettő ott lesz.

xfg6v697j

kevés a rés a jeladómon,de több réssel nem vált be,mert nagyon visszafogta a motort az áramkötöm.
Te építettál speed szervóhajtást?!
Egy bevált olcsó kapcsolás jól jönne.

xfg6v697j

Vinném a gépet a talira,mert tavaj nem készült el időbe.

svejk

Még nem csak több gyári fordult meg nálam.

Erről a témáról Tibor45-öt kérdezd, Neki volt egy cikke is az RT-ben ilyen hajtás kivitelezése kapcsán.

svejk

Egyre jobban bosszant, hogy nincs Mach3 eszterga topic! :(

Szóval lenne egy pár bagatell kérdésem turn ügyben.

- Az eredeti képernyő felületen ha a JOG-al megyek akkor miért nem látom a toolpath képernyőn hol jár a "kés"?
Toolpath képernyőre nem lehet valami késhez hasonló kurzort varázsolni, mint az igazi CNC-knél?  
3-4 kés fajtával már látványos lenne a szimuláció.

- Ha hátsó késem van, mint az igazi CNC-ken akkor nekem mindig "-"-ba kell programoznom az X tengelyt is?
Ez így elsőre problémát fog okozni csekély értelmemnek :(

6fabbzvm

Jó, hát én se erre gondoltam azzal a mondattal. Mindössze csak arra, h ha van kapcsirajz akkor abból készítek már NYÁK-ot, beszerzem az alkatrészt és megépítem, beépítem, stb. :-)

svejk

Mondom, 3 szál drót...
egy GND
egy az LPT portra
egy + tápfesz ami 5-20(30) volt lehet.

Alapesetben nincs más alkatrész és Nyák...

svejk

Ez van a nyomógombban.
(a két rajzolt tranzisztor is benn van a chip-ben, csak az érthetőség kedvéért rajzoltam külön, hogy látható legyen a két párhuzamos OC kimenet
a fentiek miatt lehet nagyobb tápfeszről üzemeltetni, mint az LPT port szintje)

svejk

Hopsz a kép lemaradt:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/HALL_RAFI_kapcsol%e1s.jpg" border=0>

6fabbzvm

Én ennyit se tudtam ezidáig, pedig valóban nem bonyi...[#buck]
Köszönöm![#eljen]

5z7aew5x

Szia Svejk!

Az esztergálásnál, hogy mikor kell negatív "x" értéket programozni, az attól függ hol van a munkadarab nullpontja. Ha a munkadarab nullpont ott van ahol a szegnyereg csúcs érinti, akkor az "x" negatív, de növekvő.
Ha előmunkált darabod van és olyan felfogatásod ami pontosan illeszt, (például az egyik homlok felület már megmunkált és üközik a darab mondjuk a tokmánypofához) akkor lehet a munkadarab nullpontja a tokmányban lévő vége is és így az "x" pozitív lesz de tart a nullához, csökkenő, ezt szerintem macerásabb programozni. [#email]
Egyébként az, hogy első vagy hátsó késes a gép az csak annyit tesz, hogy első késesnél M3, és hátsókésesnél meg M4 indítja a főorsót. Tegnap néztem a Robsy demót. Ott egy kicsit macerásabb a dolog. A szerszám csere pozíció az X0 Z0. Ehhez hozzá jön a biztonsági távolság X-10 Z-10 és ez lesz a munkadarab nullpontja, ami az első fogásvétel után el is tűnik, ez ugyan nem baj, de meg kell szokni az ilyen számolást.[#puszis] Így ez aztán végképp nem hasonlít az általánosan elfogadott szabványokhoz, de ettől még lehet jó.[#taps]

D.Laci

Mcmx –elgenerálod a kódot akkor mach-ban nem kel semmit beállítani.
A hátsó kés hogyan helyezkedik el?  Forgásirányváltás szükséges vagy nem?

D.Laci

Az esztergán a kereszt szán az „X” tengely. Legalábis nálam... :)

5z7aew5x

Nyertél! Nálam is! (közben bejöttem a műhelybe...)
Akkor mégeccer:
Ha a munkadarab nullpont a forgásközpontban van akkor "x" negatív és csökkenő ha elsőkéses, viszont pozitív és csökkenő ha hátsókéses. Hátsókéses esetben M4 kell, tehát igen van forgásirány váltás.
Ha a munkadarab nullpont a szegnyereg felőli végen van akkor "z" negatív és növekvő, ha a tokmány felőli végen van akkor pozitív és csökkenő. Itt viszont nem számít, hogy első vagy hátsó késes.  
Na asszem most jó...[#nyes]