Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

A mach3 szerszámpálya megjelenítését a config - toolpath - menüben tegyél pipát vagy vedd ki a ' Show Tools as above centerlin in Turns' - be
Ez megváltoztatja a megjelenítést mellső vagy hátsó késtartóra!
Egyébként jó a téma! én vagy 3 éve beleütköztem már ebbe a front, rear problémába!van is a tooltable képernyőn lehetőséged bejelölni az adott szerszámról hogy hová tartozik! ez aztán azzal járt hogy a Mach3 a configot írta át, egyszerűen megváltoztatta a dir jel irányát! és úgy is hagyta, valószínű be kellett volna utána tölteni egy front kést is hogy visszaírja! de ezt én utána nem használtam soha többet!
Egyszerűbb, ha felváltva használunk melső és hátsó késtartót, hogy ha negatív előjellel mentjük a kést, és minden mozgását negatív előjellel írunk a továbbiakban! szerszámcsere esetén figyelni kell a mozgásokra nehogy ütközés legyen belőle......

KoLa

Ha állandó hátsó késtartót vagy revolvert használsz, akkor persze lehet a configban irányt váltani és pozitívban írni a kódot!

svejk

És lőn világosság! :)
Hol a csudában voltál eddig!?

Oszt' ez le vagyon írva valahol??

KoLa

Itt van leírva a #8710-ben[#nevetes1]

6fabbzvm

Semmi baj és köszönöm a segítséget!

gypzwep

Sziasztok!
Mostanában észrevettem, hogy a gépen néha lépést veszt, ezért próbálkoztam  felrakni  a legújabb mach verziót, de... még rosszabb... Megvan valakinek a 2.63-as verzió? vagy valami tudottan jól működő verzió?
Igaz, hogy a régi verzió sokkal több CPU-t használt, így ha menet közben piszkáltam a gépet (pl. ha menet közben bekapcsoltam a fejkövetést), akkor elcseszte, de ha békén hagytam nem volt vele gondom. Most meg csak szívok. A gépem amúgy egy 2GHZ-es Celeron 512MB rammal. Az LPT drivert is le kell valahogy szedni, vagy csak a machot, és úgy telepítsek?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv;
xxxzotyaxxx

gypzwep

Próbáltam feltenni, egy régebbi machot, (2.4 ha jól emlékszem), de nem oldotta meg. Szerintem a PC/driver lesz a ludas. Az LPT bemenetre LEDek vannak kötve, nagyon kis árammal hajtva, csak hogy lehessen látni mi aktív. Egy ideje a LEDek nem folyamatosan világítanak, hanem vibrálnak. A dir-en lévők is. Thehát zavaros jelet kap a vezérlő. Furcsa mód,nem nagyon volt ezzel gondom, mostanáig.
Feltettem a machot egy másik gépre, azon nem vibrál, olyan amilyennek lennie kell. Sajnos ezen a másik gépen összeveszett az LPT driver egy LPT-s pic égető driverével (volt már ilyen), úgyhogy nem tudtam normálisan tesztelni...
Volt már másnak is gondja a PC-vel? Én az alaplapi LPT-t használom, segíthetne egy PCI-os LPT kártya?

svejk

Megkérdeztem ma egy gyakorló CNC esztergályost.
Ferde ágyas, revolverfej, hátul a kés, lapkával lefelé van berakva, M3, tehát magam felé forog.

Szerinte az okok:
- normál állású késeket lehet használni
- a forgács hátra, lefelé verődik
- nem kell irányt váltani fúráskor
- Mondott még többet is de elfelejtettem :(

Az igaz, hogy elvileg ez emelgetné a szánokat, de egy ilyen gépen az X egység úgy 150 kg körül van.

Béni

Én, mint gyakorlatlan CNC esztergályos, 6-7 évet dolgoztam hasonló gépen. (lásd: kép)
Balos késekkel, M4-el. Mert szerintem meg így illik. [#nyes]
http://hobbymaro.puhasoft.hu/Beni/Pict/emco140.jpg" border=0>

robroy007

Svejk indokai között a legerősebb a 2. sorban van
gyakorlatilag szerencsés esetben mindig elkerülhető a forgács felcsavarodása

svejk

Látod, ha nem írok valami hülyeséget, sosem derül ki mi a szabályos! :)

Ezek után minden utamba akadó CNC esztergályost meg fogok kérdezni.

Ilyen, vagy ezen az EMCO-n dolgozol?
Ez már nem is ferde, hanem majdnem függőleges ágyas. [#wow1]
Ennél már csak az ágyas pálinka lenne jobb! :)

svejk

Egyébként a szakmai dolgokat nézve, az új munkahelyemen a 30 gépkezelő java része cukrász és hasonló végzettségű, a 8 gépbeállító közül 2-őt neveznék szakembernek :(
Nagyon nem is merek Tőlük kérdezni, ezért inkább hozzátok fordulok. :)

svejk

A cukrászt nem pejoratív említettem!

svejk

"gyakorlatilag szerencsés esetben mindig elkerülhető"
Ez azért faramuci megállapítás volt. :)

Robika37

[#eljen][#eljen]