Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

"Nem, nem a főorsó hajtás pontossága a legfontosabb"
Már hogyne lenne ez a legfontosabb, hiszen ez az egy rés/fordulat játék jeladó csakis erre épít. KoLa is már többször írta, ha netán leállítod egy hosszabb menetkészítés közben a főorsót, akkor a szánod megy tovább, pedig ha igazi szinkronhajtásról beszélünk, akkor az előtolásnak is meg kellene állni feszesen követve a főorsó fordulatszámát.

s7manbs8

A Machnak van olyan verziója ami Linuxon is fut ? Vagy totál hülye a kérdés ?

spgkgiiaa

Csak emulátorral, de annak semmi értelme...

s7manbs8

Legfeljebb Macintosh rajongóknak akkor :)

KoLa

Miki! én nem arra gondoltam hogy mit töltünk be indításkor! hanem hogy mivel működik jól!

9pk59nuy

Két eljárás is van, (részemről) az egyik a CDS érzékelő használata erős LED világítással tranzisztor kimenettel, vagy triggerrel, vagy 7400-val.
A másik szintén CDS, de a paralell port illesztőkártya optocsatolójának a közvetlen meghajtásával.  

Nagy tanulság volt nekem, hogy nem érdemes "gombóc" áramkörrel vacakolni, ki kell azt dolgozni rendesen.

KoLa

A föorsó fordulatnak stabilnak kell lennie! de elmondanám? hogy a Mach3-nak kell néhány körbefordulás mire megfejti a fordulatszámot!
Erre akkor jöttem rá amikor 120 rpm fordulatszámon kezdtem menetet vágni! át kellett írni a kődot úgy hogy először induljon a főorsó és utána a szerszámbetöltés ami egy újabb start-ra várt, a beállítás szerint, így én döntöttem el hogy mikor indul a menetvágás !
Ugyanis ha egyből indult akkor amikor még a mach nem tudta kijelezni a főorsó fordulatot! mert ritkán jöttek az index jelek! - akkor a menetemelkedés mindíg kisebb volt, lehet úgy is hogy az első vágást a levegőbe tervezzük és addigra beáll a rendszer!

9pk59nuy

Ha a rés fordulatonként áthalad az optokapun, akkor adott előtolással halad a kés, ezért a menet egyenetlensége 1 fordulatra korlátozódik.

Ha megengedhetetlen a hullámosság, akkor több alkalommal kell végigfuttatni a programot, így az egyenletesség jelentősen javul.  

Itt a fórumon valaki írta, hogy a menetemelkedée egy bizonyos távolságig megfelelő volt, utána véletlenszerű eltéréseket tapasztalt. Ilyenkor biztosra veszem, hogy az index jellel van gond.

KoLa

Szerintem is így van [#eljen]
Egyébként írják a Mach kézikönyvben a menetvágásnál hogy az index jelre vár!de akkor miért vágja a menetet itt a laptopon ? cnc gép sehol!?

KoLa

Az index jelet csak egyszer használja a mach3 is és az emc2 is, az induláshoz!
Az Emc2 fojtatja a kontrollt utána is !
A Mach3 nem! próbáld csak ki! tedd üresbe a hajtást menet közben , vagy mi van ha a forgácsoló erő hatására esik a fordulatszám 15-20 rpm-t...

9pk59nuy

Nekem 90 körül volt a minimum fordulat ami még stabilan ment, lejjebb instabillá vált.  

Nálam a motor indítása után addig vár az M3 amíg a fordulat nem stabilizálódik. Gondolom megcsinál vagy 3 kört és utána indul.

Nem csináltam még korrekt mérést, de állítom, hogy a fordulatjelző hülyeségeket mutat.

9pk59nuy

Akkor az történik, hogy a megváltozott fordulatszám csak a következő index-től indul, nem állandó a korrekció.

9pk59nuy

állandó=folyamatos

000000000

Értem én, csak tudod egy mintavételi pont/fordulat teljesen komolytalan, ha egy kis műszaki objektivitást viszünk a dologba.
Ez valami olyasmi, mintha 1 km-enként nézné meg valaki, hogy az adott időben ott vagyok-e... No de én az adott időben végtelen sok módon ott lehetek, pl. úgy hogy gyorsan eljutok féltávra, ott megállok ücsörgök X ideig, majd komótosan elindulok, hogy odaérjek még időben. A mintavételi idő ilyen leegyszerűsítése nagy hiba szerintem. Csak akkor működik az egész, ha ilyen olyan módon stabil a fordulatszám.
Javaslom, csinálj egy olyan tesztet, hogy szép komótosan készíts egy menetet pl. 100 mm hosszon, és a kapcsold le a főhajtást a menethossz közepén. Megáll a szánod vagy nem?:)

s2k5ycubj

Nézzük pozitívan,a cserélhetőlapkás késhez még a 90 is kevés a megfelelő vágósebességhez.Ha csak nem nagyon nagy az átmérő.