Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Miki2

Nálam ez a következő módon működik:
Az "X" tengelyen a REF állás = 0.000
Van egy kés az 1-es késtartóban. Ennek egyszer beállítottam az " X Z " eltolás értékeit.
Bekapcsolás után ezzel a késsel csinálok egy próba esztergálást, megmérem az átmérőt, és a mért értéket beírom az "X" DRO-ba.
Ha a többi szerszám is be volt korábban állítva, mind be fog állni a megfelelő méretre.
Nálam 4 db kés van állandóan befogva.  
Ezek: 01 = bemérő (előre tolt élű)
02 = előre tolt élű
03 = menetkés
04 = leszúrókés
A 05-ös és a 06-os befogókban szükség szerinti szerszámot teszek.
Ezeknek a kompenzációját mindíg az adott munkánál beállítom.

Miki2

De gondolom, amig a hagyományos asszinkron hajtás volt, te sem boldogultál.
Én a 4 sikeres marógép után csak egy kis E1N-es géppel próbálkozom.
Erre kellene egy 3-4 KW-s DC vagy AC szervo.
Lehet, hogy a vezérlővel együtt többe kerülne, mint maga a gép.
Persze lehet, hogy legalább jól működne.
Ha egy max 150 V-os 15-18 A-es DC servóra elfogadható áron rátalálok, azt még kipróbálnám.
Már keresem egy ideje, eredmény nélkül.

KoLa

A menetvágást milyen hosszúságban tudod pontosan vágni?
"Két gépem is van, az egyik 1 fázisú AC, a másik Step-dir szervó. " gondolom ezek a főorsó hajtásra vonatkoznak, mert ez a döntő momentum , az állandósult főorsó fordulat a menetvágás alatt!

KoLa

Na ezért kattantam rá az Emc2-re ! mert itt az ingadozó asszinkron főorsóhajtással is tudunk pontos menetet vágni!
Multkorában teszteltem a G95 alatt az emc-t- lehet hogy írtam már! - de itt is figyelembe veszi a visszacsatolást!!!
Korrekten betartja a fordulatonkénti előtolást, ha közben üresbe teszem a váltót , szinkronizálva megáll az előtolás is!

Miki2

Mit is csinál a G95?
Nem emlékszem, hogy a Mach-ban használtam volna ezt az utasítást.

KoLa

Fordulatonkénti előtolás

ANTAL GÁBOR

most már nincs kedvem lemenni  a pincébe de holnap megnézek neked  egy motort ( majd hívlak)

Miki2

Persze !
Mostmár beugrott. Csak a Mach-ban ezzel nem kell foglalkozni, mert alapból ez van beállítva.

Miki2

Előre is köszönöm.

KoLa

Pont ez a probléma! hogy alapból a G94-el működik a mach3!
Amióta rájöttem , írogatom át a kódjaimat G94-re( mm/perc) mert így minden G1 mondatnak adhatok más-más előtolást!
Csodálkoztam régebben amikor az általam ismert fordulatonkénti előtolás értékekkel megírtam egy hosszabb kódot és az elejétől kezdve, az utolsó simító fogás előtolásával akarta az egészet megesztergálni![#guluszem1]
Ha áttérünk a G94-re akkor működik a soronként megadott előtolás érték gond nélkül!
Ebből is látszik hogy a Mach3Turn egy maróprogram pofozgatásából kialakult 'sötétség' tudok vele dolgozni, és menetet vágni! de izgi' nagyon!

Miki2

Én beírtam a General configba, hogy alapból így induljon.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/General_config.jpg" border=0>

Így minden induláskor, és a reset után is ezzel a beállítással indul.

Miki2

Ha van kedved, próbáld ki ezt:
Marad az eredeti Mach3Turn, de a feliratokat magyarítottam.
Nálam tökéletesen működik.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Eszterga/Mach3.zip" TARGET=_fnew>Magyar Turn felület
Maradtak a fájlnevek, és minden egyéb, csak az ikonokat változtattam meg.
Az 1024.lset kezelő felületén pedig magyarul jelennek meg a feliratok.

9pk59nuy

Nem, nem a főorsó hajtás pontossága a legfontosabb, bár nem elhanyagolható tényező. A rengeteg M3 verzióval sokat bajlódtam. A baj az volt, hogy egyszerre építettem a gépet, és nagyon bíztam a leírtakban. Ha nem működött jól, akkor nehéz volt eldönteni, hogy az M3 vagy a gépem a rossz. Az utolsó lórugás pedig az volt, hogy az optokapu a szkópon hiába adott korrekt jelet, az M3 nem mindig fogadott minden impulzust. Ekkor volt, hogy csálé lett a menet. Az E1N fordulatstabilitása elegendő a pontos menethez. Eddig 200mm hosszú volt a leghosszabb amit vánom kellett, és nem volt baj a pontossággal.

9pk59nuy

KoLa-nak is a 7642 hozzászólás

Miki2

Hogyan sikerült megoldani, hogy minden jelet stabilan fogadjon?
Nálam a fordulatszám kijelzés még üresen forgatva is változik 1-2 ford/perc értékkel.