Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Érdekes lenne mások tapasztalatát is ismerni a Mach3 Turn fordulatkijelzőjének viselkedéséről.
Nekem az a tapasztalatom, hogy lényegesen nagyobb, közel kétszeres fordulatot jelez a valósághoz képest. Ugyanakkor a menethez a szinkron minden esetben korrekt. Ha az áttételt írom át, akkor beállítható a kijelzés pontossága, de akkor a menet ugyanabban az arányban állítódik el.

KoLa

De az X tengelyt nem lehet!forgatónak beállítani!

KoLa

A főorsó fordulatszám kijelzés pontosságát a general config, index debounce, mezőjébe írt számmal lehet finomítani, és a debounce intervall számával , most nem tudom már hogy mennyi nálam de hamar sikert lehet elérni, ha változtatjuk!
Holnap megmondom ha szükség lesz rá!

s7manbs8

Ilyen az, mikor nem esztergályos írja a cnc vezérlő programot ... :)

KoLa

s7manbs8

9pk59nuy

Köszönöm a választ. Csak az ünnepek alatt tudom megnézni, mert a gépem a telken van.Mindenképpen beszámolok az eredményről.

Sanyi Bá

Kérek egy kis segítséget:írtam egy programot Mach3-ra, ami nem indul el, de ha átírom .nc-re akkor a CNC szimulátorral letudom szimulálni és látni hogy jó a progi
G49 G94 G40 G90 G17 G80 G50  G91.1
M6 T6(TOOL DIA.6)
G21 (mm)
M03 S10000
G0 G43 H3  Z2    
G0 X0 Y0  
G1 Z-14 F100  
G1 X-16  F100
G2 X-30  Y30  I0  J30  
G1 X-8  Y40
G3 X-20  Y20  I-20  J0  
G1 Z15
G0 X0 Y0 Z0
M30
A Mach3-ba az első G2-nél áll meg, előre is köszi a segítséget.

000000000

Ha jól látom, az IJ a kezdőponthoz képest relatívban van konfigurálva. A MACH is így van beállítva?

Sanyi Bá

Jó kérdés, hol is kell beállítani?

000000000

Jó kérdés, nem használok MACH-ot, csak a G2/G3 hiba tipikus ilyen esetben minden vezérlőnél.
 Ha angol, akkor keress valami olyan beállítást, hogy Arc Type, vagy Arc Definition, ahol lehet választani a "relative to start" és az "absolute arc center", vagy valami hasonló között.

svejk

Config -> General config.. -> IJ mode (a képernyő közepén)

9pk59nuy

Na megprobáltam, állítgattam a javaslatod szerint. Sajnos betonkeményen tartja a kijelző a hamis fordulatszámot. A menet továbbra is jó.

Viszont sokat vacakoltam a menettel, és rájöttem, hogy mitől lesz eltérő menetemelkedésű a programozotthoz képest:
Az instabil működés akkor kezd bekövetkezni, amikor a menetemelkedés miatt a Z sebessége már korlátozott. Ekkor lejjebb kell menni a főorsó fordulattal és ismét probálkozni.  

Sanyi Bá

Köszi kipróbálom.

Sanyi Bá

Ha csak az IJ modot teszem incrementálba akkor még nem mükszik, de ha a distance modot is incrementálba jelölöm akkor jó, de csak egy körre utána a kijelölés vissza ugrik absolutéra, tehát valamit nem jól írtam a progiba,de mit?