Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

lari

Értem.
Akkor célszerű lenne úgy használni, hogy nem a főorsóba fogva, hanem a főorsótól x távolságra elhelyezni, hogy mindig mozdulatlan maradjon...

Béni

Ha kivitelezhető (nincs útban), akkor az is jó.
Szerintem viszont nem nagy gond megoldani, hogy állítható legyen.

lari

Az előbb olvasva nem nagyon értettem, hogy hogyan is gondoltad az állítást, de már kivilágosodott... :-)
Lehet, hogy megpróbálom megcsinálni excentrikusan állíthatóra.
Köszönöm az ötletet! [#worship]

000000000

Szerintem esztergába befogva és közben órával mérve ki lehetne egyengetni.
Aztán lehet hogy az előző gazdája adott neki egy kicsit gyorsjárattal [#hehe]
Hátsó késtartóval megtámasztani tőben és a kéziszánt elforgatva lehetne egyengetni.

lari

Ez is jó ötlet... ;-)

gypzwep

Sziasztok!
Remélem a megfelelő topicba írom ezt.
Szóval egy kis segítségre lenne szükségem, ill. véleményre.
Vagy egy régebbi ISEL cnc-m, és hozzá MSD 50-4.2 -se vezérlők. Évek óta használom, jó ideje hibamantesen. A minap elég fura, és bosszantó hiba jelentkezett. Még nem kezdtem bővebb nyomozásba, csak érdekelne, hogy valaki már talákozott-e hasonlóval.
Szóval a hibajelenség a következő:
Alapból nálam az X tengely invertáva van, a másik kettő nincsen. Egyszer csak gondolt egyet és minden előzmény nélkül, az Y tengely fordítva kezdett el mozogni. Mindezt marás közben, úgyhogy el is rontotta a munkadarabot.
Leállítottam, és a kurzorral mozgatva is fordítva mozgott. Újraindítottam a PC-t és a vezérlőt is lekapcsoltam majd visszakapcsoltam. Nem javult meg, továbbra is fordítottak maradtak az irányok az Y tengelyen. A mach3-ban nem válltozott a konfig, portok ugyan úgy voltak ahogy mindig is. Bettem a pipát az Y tengehelyhez is, ezáltal ismét helyesek voltak az irányok, martam is vele, nem volt gond. Ma bekapcsoltam a gépet erre "megjavult", most megint helyesen van konfigolva, és  a megfelelő irányba mozog.
Találkozott már valaki hasonlóval?
Vajon hardveres vagy inkább szoftveres hiba lehet ez?
Nem telepítettem mach3-mat mostanában, semmit sem válltoztattam.
Vélemény? Ötlet? Mondjátok, hogy nem a vezérlő halódik! :-S  
A gond az, hogy már be kellett volna felyeznem egy munkát, és még ez is hátráltat... Ha lesz időm rámérek a jelekre, hogy mit is kap a vezérlő, de lehet, hogy megkísérlem így befelyezni a dolgot.

s7manbs8

Egy ötlet, lehet valami hardveresen van Jump-olva, az irány beállítás, és ha az nem érintkezett akkor csinálhat ilyet a vezérlőn pl. ha az olyan fajta, azt nézd meg, más fázisfordító áramkör ha nem működne a jel se menne át, vagy a program se változik meg magától, szerintem ez lesz a hiba oka, ha nem érintkezne a dir jel amíg odaér a vezérlőhöz, akkor csak egy irányba működött volna utána. De ha a vezérlő a jumpert leolvasva  induláskor állítja be az irány sorrendet, akkor az pont ilyet csinál.

s7manbs8

Ha igazam van, jössz egy virtuális Borsodival, úgyis régen ittam. :)

gypzwep

Erre én is gondoltam! Még nem volt idő szétszedni, és megnézni. De ha jól emlékszem kívül nincs ilyen jumper.
Ez van az adatlapban:
"DIR jel: egyszerű impulzus üzemmódban ez a jel  
alacsony/magas feszültség szintekkel jelzi a motor  
forgásának irányát; kettős impulzus üzemmódban (belső J1  
és J2 jumperrel beállítva) a jel óramutató járásával  
ellentétes (CCW) impulzus, mely hatásos minden felmenő  
élre. A megbízható mozgásválaszhoz a DIR jelnek legalább  
5 µs-mal meg kell előznie a PUL jelet. 4-5 V DIR-HIGH  
esetén, 0-0,5V DIR-LOW esetén. "
Belső J1 és J2 jumper?!

s7manbs8

Azokat mozgasd meg akkor tisztítsd meg, ha olyan üzemmódban van, elvileg úgy szoktuk használni, hogy az első mód szerint, akkor meg a jumpereknek nem tudom van e szerepe, de lehet akkor is van valamilyen kombinációjuk álltja be ezt a két üzemmódot talán.

besirkyjh

Nem rég mikrosteppel jártam meg ugyan igy ( nem MSD ) valami oxidálodott jumpert tettem fel és kb 1 év mulva jelenkezett a hiba , menetközben .Nagyot ugrott a sebesség és temészetesen leamortizálta a marot is :(

besirkyjh

Szia  

Ha tényleg a jumper lesz a baj akkor érdemes lehet pici drottal összeforassztani , a rezonanciák miatt is lehet ez a kontakt hiba .
Használsz LPT kártyát , asztali PC-röl megy a gép , milyen hosszu az LPT vezetéked ?

cu05ic9nw

Szia! még azt is ellenőrizd hogy minden vezetéken megy áram mert ha egyik vezeték megszakad ugyan az a jelenség, csak egy irányba mozdul el.

cu05ic9nw

Az MSD-nél mikró kapcsolós nem jumper-es a vezérlő. Nekem  is olyan van!

besirkyjh

Belsö ( ha van ) .

Párszor tizdarabot már elhasználtam én is az elmult 6-7 évben .Belülröl még nem láttam az is igaz .Azt irja hogy belsö J1-J2 jumperrel beállitva .