Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Igaz volt olyan hogy a műhely rádiója ami már sajnos nincs meg hidegben csak szaggatottan szólt ameddig nem melegedett fel a TDA2003 végfok benne.
Akár lehet ez szimpla üzemi hőmérséklet akkut hiánya is [#hehe]

2dbfy8y

Szerintem ott meg az volt a gond, hogy fáztak a zenészek![#vigyor5]
Nálam az atóban, kanyarban szokott ugyanez a jelenség történni! Mire rájöttem, hogy kapaszkodtak a zenészek![#nevetes2]

Miki2

Urak!
Találtam a szekrényben egy régen vásárolt, de még soha be nem épített Gecko vezérlőt.
Van hozzá motorom is, egy 48 V 180 W-os szervó,
1000-es encoderrel.
Amit tudni szeretnék:
Lehetséges-e egy négyszögjellel meghajtani úgy,
Hogy a motor pontosan annyit forduljon, mint a négyszög generátor frekvenciája.
Van-e erre megoldás, vagy tudtok-e ebben segíteni?
Köszönöm.

Miki2

Azt hiszem nem jól fogalmaztam.
A motor tengelyén levő encódernek kellene annyit lépnie, mint a jelgenerátor által kiadott impulzusok száma.

svejk

4000 impulzusra fog 1 egészet fordulni az encodered-motorod.

svejk

Alaplapi-tápegység kondik, kicsit beteg régi fajta winyó.

ANTAL GÁBOR

hivlak a válasszal

2dbfy8y

Ezek utalnak erre?
Vinyóra már én is gondoltam!

ANTAL GÁBOR

Közben felhívtam de hátha mást is érdekel.  Kell egy megfelelő osztásszámú encoder a főorsóra. Mivel a geckó úgy hiszem nem tud csak step dir jelből dolgozni és jó lenne ha a szinronizáció mindig fennmaradna ( tullendülés  leállás mert meg akarjuk  a darabot mérni stb) szerintem a dir nem lehet kötött az feltétlenül kell ergó  kell egy Quadratúra dekóder ami az encoder kétfázisú jeléből step dirt csinál ( Varsányi féle IC de másképp is lehet )  Ha nem akarunk külön step szorzást ( ami azt hiszem szintén hiányzik a geckóból akkor a főorsójeladó kötött osztásszámú.  Svejk szerint 4000 ( ha 1000 van a motoron ) Ez biztos jó de lehet hogy a geckóban lehet állítani hogy milye üzemben menjen a motorencoder akkor más is szóbajöhet. A varsa féle quadratura dec Ic nél is lehet operálni ( van 1.2 4 jeles alternatíva )

Miki2

Tápfeszültség 18 – 80 VDC
Motoráram 0 – 20 A
Zárolási tartomány +/- 128 számlálás hibát követően
Visszacsatolás Kvadratúra TTL enkóder
Visszacsatolás felbontása ×4 enkóder vonal számláló
Kapcsolófrekvencia 25 kHz
Áramkorlát 0 – 20 A, szabályzóval beállítható
Analóg PID Csillapítás és erősítés szabályzók
Léptetési impulzus frekvencia 0 – 250 kHz
„0” léptetési impulzus idő 0,5 s
„1” léptetési impulzus idő 3,5 s
Méret 63,6 × 63,5 × 21 mm
Tömeg 100 g
Encoder tápegység +5VDC, 50 mA max.

Itt vannak a Gecko adatai.

ANTAL GÁBOR

Pár éve kemény vita ment a 128 as hibatárolóról ( Varsa kontra T45 )  A geckónál lehet gond az indulásnál ha a főorsómotor túl gyorsan pörög föl( direkt indítású aszinkron ) Az nem baj hogy a DC kiesik a szinkronból mert majd utoléri magát (a bekapcsoláskor  úgysincs még fogásvétel és ha megállsz akkor is célszerű hátrább állni a szánnal és újból fogást venni ) de ha a hiba meghaladja a 128 at akkor gondolom kiakad a gecko   ( lehet hogy lassabb indítást kell majd alkalmazni)  Max DC motorfordulat ( remélem nem tévesztem el 3750 1/ min ( ha 1000 a motorencoder ) gondolom elég

lari

Az általd linkelt makróval mit kell csinálni?
Be kell integrálni valahova a G kódba?
Azt szeretném egyébként, hogy szerszámcsere után, a szerszám elmenjen egy-általam beállított- szélső pontra (ahol az asztalon el van helyezve egy nyomógomb)ott a szerszám megérinti a kapcsolót s így ismerté válik a kinyúlása, és már mehet is tovább dolgozni.... .

lari

Köszi, áttanulmányozom...

4aixn8r8

Üdv mindenkinek!

Most épül a gépem és 1 tengely már működik, próbálgattam minden ok volt, de amint írok a programba G83-at összeborul az egész és csak a teljes számítógép újraindítás után kel életre. Mi lehet a baj?

Előre is köszönöm!