Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

A pontfelhő adatokat egy arra alkalmas programmal
mondjuk *.stl fájllá alakítod és egy cam programmal generálsz G kódot.

000000000

000000000

Uraim,

egy igen amatőr kérdésem lenne, mert kereséssel nem jutottam előrébb.
Adott a mach3 v2.63 program, egy P2-es laptop, win2k meg egy alaplapi LPT port ami működik.

Home kapcsolók és e-stop bekötést szeretnék ellenőrizni, de nem sikerül.

Az e-stop-ot úgy szeretném, hogy ha megszakad az 5V-os ág, akkor legyen STOP. A próba idejére usb-ről kapna 5V-ot és egy nyomógombbal szakítanám meg.  
A home kapcsolókat szintén. Ha ráfut a mechanika, akkor szakítsa meg az 5V-ot. Tesztelni nyomógombbal.

Ehhez hogyan kellene beállítani a mach3-at?
Nem reagál semmire.

Legyen -
e-stop: 10 pin
x home: 11 pin
y home: 12 pin
z home: 13 pin

Az usb gnd és az lpt 18-25 lábak közösítve vannak. Elég lenne szerintem leírva. Köszi!

Révész Richárd

Az enabled oszlopban kipipáltad a használni kívánt bemeneteket?
Az ActiveLow ablakba ne legyen pipa.

000000000

Igen.

Úgy néz ki a mach3 ablak, hogy:
EStop | enabled | port # 1 | Pin Number 10 | Active Low X | Emulated X | Hotkey 0

Ha adok a 10-es bemenetre 5V-ot, ha nem adok a mach3 ablakban a RESET gombot nem tudom "kikapcsolni" Csak villog.

000000000

Most csak az estop-ot próbáltam, home-okat ezután. Köszi!

kr97pwss2

Általában az LPT bemeneteken belül van felhúzó ellenállás, emiatt mindig magas állapotban van. A Home, Estop stb. kapcsolók simán csak földre húzzák aktív állapotban, így nem kell hozzá az USB +5V-ja.

000000000

Igazad van!

Így működik is az e-stop:

EStop | enabled | port # 1 | Pin Number 10 | Active Low (pipa) | Emulated X | Hotkey 0  

Köszönöm Neked is!
Gondolom home kapcsolókkal nem lesz gond.

Bár még egy kérdést:
Konfigurálom X 11pin, Y 12pin, Z 13 pin. Mindegyike kap 1 kapcsolót.  

Hogy küldöm home-ra a gépet?
Hogyan adom meg neki, hogy melyik irányba induljon el? Elég-e tengelyenként 1-1 kapcsoló?

kr97pwss2

Ha a bemenetek be vannak állítva, akkor megnyomod a képernyő közepén a Ref All Home gombot, és sorban tengelyenként elkezdi a Home kapcsoló keresését. Az irányát, sebességét, és a home állapotban felvett koordinátát a Config/Homing-Limit menüpontban lehet beállítani.

000000000

Elég ezeknél a kapcsolóknál is, ha az adott PIN-eket GND-re kapcsolom?
REF gombokról lejár egyébként majd a gép?

kr97pwss2

Igen elég egy kapcsolóval GND-re kapcsolni. A Referencia bement vizsgálatakor először addig megy a beállított irányba, amíg meg nem nyomódik a kapcsoló, majd visszafelé mozog, amíg el nem enged a kapcsoló. A referencia kapcsoló a tengelyen bárhol lehet (akár a tengely középen is) mert normál működés közben nem figyeli a Mach3, csak referencia felvételkor. De általában a tengely egyik végére szokták rakni. Lehet egy kapcsolóval megvalósítani a Home és végállást is, úgy, hogy a MAch3-ban ugyanazt a bemenetet állítod be a Home X és a X-- (vagy X++ attól függően, hogy melyik irányba akarod a referenciát felvenni).

000000000

Köszi, így már menni fog!

Miki2

Egy kicsit magyarítottam a MachTurn felületén
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Eszterga/Turn_kezi.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Eszterga/Turn_auto.jpg" border=0>
Ha valakit érdekel,http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/Eszterga/Mach3.zip" TARGET=_fnew>Innen letölthető.
Kicsomagolás után az eredetit felül kell íratni, és műxik.

000000000

Szia!

Hogyan történik a magyarítás?
Elérhető ez machmill felülethez is?

Miki2

Aprólékos sziszi-fuszi munkával.
Az ikonokat egyenként újra kelett csinálni.
Igen, több változatban is létezik.
Nekem van 3, illetve 4 tengelyre is.
De a hobbycnc.hu honlapról is letölthető.