Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor használj EMC2 szoftvert.
láttam olyan alkalmazász ahol ez a szoftver egy L298-as ic-vel hajtott két dc motort úgy hogy az enkóder jeleit és a PID-et is az lpt porton kezelte le.
magyarul szervó vezérlőként is működik csak a végfok kell neki a lpt-re  

000000000

valojában én nemsok értelmét látom léptetö motorokra viszacsatolásnak persze jobb lene de minek nem kel tulhajtani a motorok tudását és nincs lépés vesztés !
persze szervos megoldást biztos nincs jobb de az ára tükrözi a léptetös megoldáshoz viszonyitva![#smile]

000000000

EMC2-hez 2 tengelyes szervó vezérlő http://emergent.unpythonic.net/projects/01148303608" TARGET=_fnew>ITT

KoLa

Szia Józsi!
Én ezen a menetvágó infón átrágtam magam néhány hónapja! csak sajna Fehérváron nem tárgyaltuk ki!
Szerintem ez olyan bizonytalanságot tükröz a program írójától ami végső mentsvárnak néz ki ha valaki bajlódik a cuccal!... nem részletezem, majd élőben megbeszéljük!
A fő probléma még mindíg az, hogy a Mach3Turn nem veszi figyelembe a G95 alatt azt hogy a fordulatszám változását kövesse a fordulatonkénti előtolás! EZ CSAK EGY KILEJZŐ RENDSZER ! ami ugyan úgy működik mintha G94 lenne érvényben , A szerszámok mozgása állandó ! ha közben esik a főorsó fordulata ( mivel esztergán nagy erők lépnek fel)akkor azt a kijelzőn jelzi, mint előtolás növekedést!!!
Ha 10 százalékot esik a fordulat akkor 10 százalékot nő az előtolás/fordulat értéke is.
Vagyis történhet bármi foroghat a főorsó össze-vissza , az előtolás megy G94  szerint mindegy mi történik , a G95 csak egy visszajelzési állapot[#nemtudom]

HJózsi

Szia KoLa! Lehet benne valami amit mondasz... :) azzal együtt elég sok info és segédlet van benne egy helyen, amiért viszont jó.  
Látom már alaposan kivesézted a működést és a tapasztalatod mintha egybevágna Pilot001-ével ... Ki fogom én is próbálni, őszintén szólva mostanában ritkán kapcsoltam be a gépet... Holnap én is látogatóként megyek, végre jól körülnézhetek... :)
beszéljünk majd! Ha PM-ben kell valami segítség, hozd a notebookodat!...  

KoLa

Ki az a Pilot001?beírom a gugliba...

HJózsi

KoLa

Na régen voltam már ebben a topicban[#falbav][#fejvakaras][#worship][#wave]

Pilot001

Üdv..  
Látom azé kis fekete folt ez a dolog a mach3 ban. persze nem mondtam hogy felraktam egy másik régebbi mach ot valami jó régit 2.6 ha jól emlékszem. Na abban timig jeleket felismerte hogy 4 vágás van és avval megy. le is takartam 1 vágást akkor szépen korrigált 3 ra és akkor is jól ment. Szóval nem értem én ezt hogy mért írták ki az újabb verziókból a timing jeles dolgot. de viszont INDEX jellel ami ugye csak 1 vágást kér avval valahogy nem jól megy a régi verzióval se. de hogy mér nem tudom. letakartam 3 vágást maratd 1 /direkt a szélesebb/ és hát nem igazán akar 320 fölé menni a kijelzés. Kérdés : akkor az INDEX jeles bulinál RPM írás nem is jó és csak "belül" használja szinkronra ? Vagy esetleg valami  g95 /g94 buli miatt nem "mükszik" az előtolás szabályzása ? Az angol nyelvü PDF má végig nyálaztam de sajna abba éppen az index verziós dolog van. Szóval akkor ki hogy mivel ?

HJózsi

Timing elhagyásának tudtommal az az oka, hogy a SmoothStepperrel összehozzák a teljes kompatibilitást. Egy jó ideje már szoros az együttműködés a két fejlesztő "csapat" között...

lari

Egyáltalán nem vagy indiszkrét :)
Lehet, hogy nem fogalmaztam teljesen egyértelműen ...
Az encoder a szervomotor végén az útméő szerepét töltené be.
S ezt szeretném a machban beállítani, ill összehangolni, vagyis, hogy egy orsó körülfordulásnál a ténylegesen megtett utat mutassa dro.
sajnos nem vagyok még teljesen képben a Mach 3- mal, ezért is kérdezősködöm itt...

HJózsi

ja, hogy érdemben is ... a 42-ik oldal így kezdődik :
na, nem lehet kimásolni az eredetit ... Szóval itt ír arról, hogy a .032 vévü verzióktól a timing-os beállítás már nem áll rendelkezésre, csak az Index, ami értelemszerűen egy rést feltételez ( single slotted disc ... ). A verzió mondja meg, hogy melyik használatára van lehetőség... Ezek után viszont KoLa megfigyelése kipróbálandó...

HJózsi

Még egy hasznos doksi a témában, http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/PWM%20Spindle%20Control%20using%20Mach3.pdf" TARGET=_fnew>Spindle Control Using PWM ... a SmoothStepper beállításokat is leírja...

Pilot001

Üdv...

Nos akkor ha jól értem :  
I.
XXX.032 elött jó mindenféle megoldás ahhoz hogy változtatva legyen ? vagy ott is kell ügyeskedni a g94 dolgával is talán ? Mer timing cuccal a RPM kiírás jó nekem. de hogy a követés megy e nem tudom.  
II.
 Késöbbi vezióknál (pl a legújabb) CSAK INDEX jó. de itt akkor nem jó a RPM kiírás ?? Viszont attól hogy RPM kiírás rossz a program JÓL mozgatja a motorokat és követi a változásokat vagy itt is szintén kell valami g94 buhera ? mert ez még nem derült ki eddig világosan.
 Bocsi ha kissé hosszúra nyúlik a dolog de nekem ez nem lett világosabb még.

HJózsi

I. Egész pontosan, ahogy a changelogban van, a 030-astól kezdve vették ki a Timing-ot ...
A fordulatszámot szerintem mindenképpen jól lell mutatnia, ha jók a beállításaid... Egy olyan lézeres fordulatszámmérő jó ha van, nem is drága ... eBay ...
II. A 030-as verziók felett is jónak kell lennie a fordulatszám kijelzésnek, Index, egy réses tárcsa ... Ez lenne a kiindulás, menetvágás teszt csak ha már ez OK ...