Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

szia!
most probáltam elöször encodert a mach3 mal !
de ez az elsö probálkozásom is mpg kerékel mach3 felé!
most kiprobáltam 3.043 mach3 is ugyanez a szisztéma!

fs9s63xkf

Szerintem prelleg a kapcsoló. A General config-ban van valahol egy olyan hogy Debounce, próbáld meg növelni az értékét, de ne túlságosan, mert különben lenyomja a kapcsolót a helyéről :)
50-200 környékén szerintem már jónak kell lennie.

000000000

Ok.
Próbálgatom...

Köszi!

rbbhbyvfs

Tanácsot kérnék, most hogy mozog már a CNC-m, tesztelgetem a vasat és a MAch3-at. A spiráltesztet szépen megcsinálja, nem téveszt, de a csillagtesztben, össze vissza rángatóznak a tengelyek. olyan mintha megakadna időnként. A gép léptetőmotoros 0,7Nm-esek, H1 vezérlővel, szépen viszi a 10000mm/perces sebességet, de a csillaggal nem boldogulok még 1200-as FR mellett sem. (egyébként 5mm-es emelkedésű golyósorsók viszik a szánokat.)

A Mach3-ból a 2-63-as van meg teljes tudással, talán ez is lehet a probléma? A PC egy Dell Optiplex, 2,4GHz-es P4-es, a kernel frekit próbáltam már 25 és 75 kHz között, de változott semmi..... Ötlet?

000000000

Sajnos most azt tapasztaltad meg, hogy a levegőben való nagysebességű, de lassabb gyorsulású "rohangálás", és a dinamikus irányváltásokkal tűzdelt hajtás két kategória. A motorhajtásod túl nagy redukákt J-t érez, és amiatt csak ennyire képes. De nem kell ezen csodálkozni, ritka az olyan léptetős gép, ami a csillagtesztet 1000 mm/min felett is stabilan tudja. Némi javulást elérhetsz a mikrostep felbontások beállításával, motor áram optimalizással, rámpa program finom hangolással, stb... Ezekkel kísérletezz még.

rbbhbyvfs

Ok, köszönöm a tanácsod, de azaz érdekes, hogy nem irányváltáskor akad, ha nem amikor pl, szinte csak az egyik tengely mozog, akkor a csillag száránál megáll egy pillanatra, amikor nicns irányváltás. Hmm...

000000000

Egy P4 3.2GHz-e proci lehet, hogy jobb lenne?!

svejk

Először próbáld meg úgy, hogy a Config/General Config-ban állítsd át a Motion Mode-t Constant Velocity-re vagy a Gkód első sorába írj egy G64-et.
Illetve szintén a Config/General Config-ban a LockAhead értékét állítsd 200 lines-re.
Számolj be az esetleges változásról!

svejk

P4 1.7 512 MB  40kHz-ig nálam jó...

000000000

A General config-ban ...a 'Constant Velocity' van kijelölve?

Rabb Ferenc

Valószínű, hogy a General Configban az Exact Stop van beállítva.  

Módosítsd: Config > General Config > Motion Mode > Constant Velocity > OK

De arrra számíts, hogy nagy sebesség és főleg nagy gyorsulás esetében lekerekíti a csillag csúcsait

rbbhbyvfs

Constant velocity be volt kapcsolva, de CopperCAM-ból exportált Gkóddal jól ment a masina, ami gyanús mert ott csak általában 1 tengely teker sokat. Igy lehajolatam, hogy megnézzem a táőot mit művel a csillagteszt alatt és hát igen a 24V/10A-re álitott táp áramkorlátja bekapcsol és ilyenkor 13V körüli feszt ad a 24 helyett :( Valszeg ez lesz a baj ?

rbbhbyvfs

Kapott 100000uF-os kondit a táp, de semmit nem értem el vele, most konstans 10A-t tol a táp folyamatos áramkorlát mellett, mig eddig csak villogot vagy pislákolt a CC Led :) Hmmm...

s7manbs8

Az nem csoda, ha akkor leakad, nincs benne erő.

000000000

Az elektronikus táp hátránya. Van amikor jobb egy szimpla egyenirányított trafó. :D