Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

A gyorsulásnak NEM kell megegyeznie a sebességgel, hiszen két különböző fogalomról, mértékegységről van szó. A gyorsulás a sebesség változással kapcsolatos fogalom, ez köti őket csak össze. Így tehát valami lehet kis végsebességű, de ettől még hatalmas lehet a gyorsulása, és fordítva, lehet nagy valaminek a végsebessége, de ettől még kicsi a gyorsulása.
A lényeg: egy CNC gép annál jobban követi az elméleti szerszámpályát (pontosság kérdése), minél nagyobb gyorsulásra képes. Ez a fő szempont. A végsebesség általában másodlagos forgácsolásnál, anyagban úgysem tudsz Hobby vázzal, olcsó főorsóval rohangálni.
Azaz próbáld meg minél magasabbra állítani a gyorsulást a Mach-ban (ezzel közelíted az igazi egységugrás teszt jelleget), és így is megnézni, hol kezd el lépést téveszteni nagyobb, de még biztonságos motor nyomatékot is adó sebességeknél.
Utána tudva ezt a határt vissza lehet állítani 30-60%-ra a gyorsulást, és akkor a léptecses hajtásod maximumát tudod nagy biztonsággal kihozni lépésvesztés nélkül éles használatkor, forgácsoláskor.
Erős a gyanúm a fentiek alapján, hogy nagyobb gyorsulásoknál (a > 1000 mm/s2) hamarosan lépésvesztést fogsz tapasztalni, de legalább tudni fogod a géped végső képességét.

000000000

A fénytanhoz nem értek, csak nagyon alapfokon.
Különben is az Isten mentse meg a Fórumot egy elektromágneses hullám jelenség elméleti fejtegetéseitől.:)))

s7manbs8

De azért érdekes kérdés, csak mivel ott is van valami tömeg, a foton valahogy kipattan a tömegből és hirtelen fénysebességgel száguld, amerre lát. :)

s7manbs8

"Ha belegondolsz, akkor ha egy tükörrel pontosan visszavered a fényt, akkora sebességgel fog visszafele menni, mint amekkorával beérkezett. Ez pedig szintén gyorsulás, gyakorlatilag a másodperc törtrésze alatti kétszeres fénysebességnyi változás."

000000000

Ez már nem tartozik szorossan a Mach3 hoz[#ejnye1]

s7manbs8

Elnézést, elnéztem, nem ide akartam nyomni a sok dumát. :)

may47wb

Majd csinálok pár tesztet és felrakom hozzám.

000000000

Valaki próbálta már Atom-os géppel? Nincs nagy jelentősége, csak kérdezem.

000000000

Ezzel megoldódott!

1500-as értékkel hibátlanul működik...

Köszönöm!

9pk59nuy

Üdvözlök mindenkit!

Kérdezném, hogy van-e valaki aki konfigurált már menetvágáshoz Mach3-at, és segítene nekem beállítani? Sajnos én (többekkel) megakadtam.

urpwig5xe

Sziasztok. Évek óta használom a mach3-at, azt hittem a beállítása (amennyire nekem kell) már nem jelenthet problémát. Tévedtem. Egy jó ideig nem használtam a gépet és most, amikor el akartam indítani a köv. a hibajelenség: x tengely csak egy irányba forog, y jó, z meg sem moccan. Portokat átnéztem jók. Leszedtem a mach-ot, visrosszaktam. Csak a legfontosabbakat beállítgattam de a hibajelenség ugyanaz. Még a motorokat nem cserélgettem, gondoltam előbb kérdezek. A nyáron a víz, ürge módra kiszorított a pincéből egy-két hónapra. Persze közvetlen nem érte a cuccokat, de a magas páratartalom árthatott a H1 vezérlőnek? A számítógépnek semmi baja. A mach meg egy winamp van rajta, más progi nem tudott bekavarni. Elektronikához éppen csak konyítok. Ötlet?

Rabb Ferenc

>>Elektronikához éppen csak konyítok.<<
Ez nagy kár. Legalább azt kellene megnézni. hogy az lpt porton kijönnek-e a step és dir jelek. Ha igen, akkor a kábel vagy a vezérlő a hunyó. De azért minden csatit ellenőrizz le az lpt-től a motorokig.

urpwig5xe

A csatlakozókat végigmozgattam, de nem gyógyult meg. Ma már biztosan nem lesz rá időm, de holnapra az a tervem hogy:
- feldugom egy másik számítógépre
- megcserélek két motort a vezérlőn, ehhez csak csavarhúzó kell, az megy:)

9pk59nuy

Megy már a kütyü?

Pilot001

Üdv !

Remélem már nem én leszek az első aki kérdezi : Mach3 nál ESZTERGA üzemben /bár marónál is jó ha van/ raktam fel optós fordularszám mérőt. be is küldtem a jelet a mach nak. namost ír valami fordulatot de tutti nem jó. a tárcsán 4 kivágás van  90 fokban egymáshoz. egyik kivágás nagyobb mint a többi. mit hol kéne állítani hogy jól mutassa a fordulatot ???