Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

A Timing bemenetre programoztad?

Pilot001

Üdv...

Nos már én is beástam magam jobban a témába és láttam hogy index jelhez 1 kivágásos kell. A 4 kivágásúnak meg Timing. viszont amit találtam leírást a neten azon úgy írja hogy csak az 1 kivágásos mükszik a XXXXX.32 verzióban ha igaz. nade nekem XXXX.40 es verzió van telepíve szóval ma megnézem mi mit csinál. de valahogy nem stimmel a dolog mert ha áll a gép akkor is mutat fordulatot a mach.

D.Laci

"nem stimmel a dolog mert ha áll a gép akkor is mutat fordulatot a mach."

Az tuti nem beállítási probléma!
Smith triger van? Árnyékolás?
Valami gebasz van az éterben:) Csernobil milyen messzevan?:)

Pilot001

Üdv...
infra led áll szemben egy optó diódával. a "jel" sodort érpáron megy be a gépbe. akkor "világít" a jelző a machban ha kivágásnál van a kapu. amúgy nem. magyarul lassan tekerem akkor felvillan ha vágáshoz ér. ha megállok egy kivágásál vele akkor a fordulat lemegy úgy 6-7 re.

000000000

A csavart érpáros megoldás balun trafók nélkül semmit sem ér.
Az elejére és a vezeték végére elég lenne egy kis ferit gyürű amire az egyik eret jobbra a másik eret pedig balra kellene feltekerni, (3-4 menet elég).
Jobb ha kicseréled inkább árnyékolt kábelre.  

3yza3z3dr

Sziasztok!Kérésem lenne hozzátok ,kitudna nekem készíteni egy billogot cnc gépen ez könnyen megoldható sima acél anyagból. Várom válaszotokat,baráti üdvözlettel:Sándor.

lari

Fiúk!

Tudna valaki némi felvilágosítással szolgálni encoder beállítással kapcsolatban?
MAch3-ban az encoder1-2-3 4 füleket úgy kell értelmezni, hogy az 1 az x tengelyhez tartozik és így tovább?
Aztán a counts/unit rublikába az encoder tényleges felbontását kell beírni?
És a velocity rublikának mi a jelentősége és oda  mit kellene beírni? MAradhat esetleg az alapértelmezés?
A és B portokhoz gondolom egy párhuzamos port használata esetén az 1-es számot kell hozzárendelni...
de az A-pin és a B-pin rublikába mit kellene írni?

Egyenlőre ennyi...
Köszönöm!

cx79vmdj5

Sziasztok!

Használja valaki a mach3 current hi/lo bitjét? Nem találok sehol infót róla, hogy mennyi idő múlva áll be a motorpihi? Gondolom, ha az összes motor áll x ideje, akkor kapcsolja be, mennyi ez az idő, és állítható ez motoronként külön-külön?

Előre is köszi.

000000000

Ha nem vagyok indiszkrét, mi célod az enkóderekel a mach-ban?
Mert semilyen viszacsatolást nem tudsz összehozni vele, max a gép abszolut értékét tudod megjeleniteni.
Az A és B porthoz jön az adot lpt száma ami általában 1 szokott lenni.
Az A és B pin-hez pedig az a bemenet tüskéjének száma amire az A és B jelet kötöd.
Ezek a bemeneti pin-ek 10-13-ig illetve a 15. lehet.

Pilot001

Üdv !

Na semmit nem árnyékoltam pluszban de mükszik. valahogy sikerült kiszenvedni belőle a dolgot. TIMING üzemben jól mér /már ahogy látom/. le is megy  0 ra ha leállok a géppel. Viszont most jön a lényegesebb része hogy a Mach3 tudja szabályozni a menet vágáshoz az előtolást ? mert nem érzékeltem semmmit belőle hiába állítottam kézzel kicsit a fordulatot direkt.

000000000

Pl MPG az az kézikerék encoder![#vigyor0]

000000000

Az encoder és a lpt port közé mindenféleképen tegyél ben egy  SCHMITT-TRIGGER  7414 ic vel egy ilesztést sok müködési zavart és boszuságot el lehet vele kerülni!
ha kell le rajzolom ha nem boldogulsz!

000000000

Köszi a jópofit de ha jobban elolvasnád Lari kérdését amire válaszoltam akkor rádöbbenél hogy nem fedi az igaságot amit irtál.  
Mellesleg MPG-nek külön sorai vannak ami NEM 1-től 4-ig van.
Az első négy sor például arra szolgál hogy a gépen lévő útmérökröl abszolut poziciót kapsz ami akkor is mér ha kikapcsolt hastásnál tologatod a tengelyeket.
De ez a kutyát se érdeli.  [#circling]

HJózsi

Az optocsatolót sem árt optikailag árnyékolni, még valaki ráküld pár pulzust a TV távirányítóval .. :D   A 7414 lett volna az én következő javaslatom is, nálam az fogadja az optocsatoló jelét. 30-as alatti verziókat használtam eddig ( pont a Timing miatt, igazat adva Tibor45-nek, az egy fordulaton belüli korrekció lehetőség szükségességének... ), 4 ill. 8 réses tárcsával, Timing bemenetre adva a jelet. Én úgy tapasztaltam, jól korrigálja a fordulatszámhoz az előtolást. A 30-felettieknél kivették a Timing-ot, csak a lényeget kiemelve a menetvágás témában a change log-ból :
Nov 5/2009
Release 3.042.030
-- Threading fixes, Index threading now works as it should .. Timming input no longer used
Feb 14/2010
Release 3.042.037
-- Driver update for threading
Szóval az általad használt 40-es jól kellene hogy dolgozzon, mégha csak egyrésés tárcsát is használsz. Itt egy hasznos doksi :  

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Mach3_Threading.pdf" TARGET=_fnew>Mach3 menetvágás kisokos ...

000000000

tudom!
bár a stepper motornál ha viszacsatolást lene értelme a vezérlönek lekezelni nem szoftverböl az idözitések miat!:(