Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Tényleg, ezt nem is vettem figyelembe  
Libus, 2000-es fordulattal szeretnéd a léptetőt tekerni?
Egyszerű vezérlőnél még a 800 1/perc is sok, ha bolondbiztos gépet akarsz.

may47wb

Annakidején megcsináltam ezt a tesztet, 2500mm/peces sebességgel 1000 gyorsulással rendesen megy.  
Most gyorsan csináltam egy videót.
Nem gépnek van ilyen hangja, pont egy konténert húztak el a ház előtt :)
http://www.indavideo.hu/video/Hobby_cnc_14" TARGET=_fnew>___VIDEÓ___

000000000

De szépen muzsikál!

rbbhbyvfs

Igen, valószinűleg kicsit túl hajtottam első körben a léptecseket, de vitte szépen, nem melegedett, a konyhaasztal majd szét esett alatta :)
Kiindulási alapként csak azt néztem, hogy a vezérlő leirásánál 4-5x tápfeszt ir túlhajtásra, mint ami a motorra van irva, a motorra nem volt fesz irva (utólag a 2A-ből és az 1ohmból ugye 2V jön ki) illetve eredetileg is 24V körüli tápról ment L298-al, szóval gondoltam nem lehet baj. Szerencsére a tápegység és a vezérlő közötti 0,75-ös hosszú kábel megóvta a vezérlőt és a motorokat a nagyobb áramoktól, mert azért a 100000uF kondi is csúnya nagy áramokat tud tolni. Szóval első megmozdulásra is már rengeteget tanul az ember :) mindenre meg nem lehet felkészülni.... de lesz ez még jobb is :)

Mondjuk volt/van benne kraft, az X asztalt nem birtam fél kézzel kitámasztva megfogni, az Y-t igen, de ott figyelt rajta a legalább 7kg-os Z is. Fog ez menni még sok mindent be kell fejezni és jó lesz. Ha 10000-el nem is, de a felével csak fog ez menni nyákmaráskor...

Ahogy a népi bölcsesség mondja, az első házat az ellenségednek, a másodikat eladára és a harmadikat magadnak építed. Igy van ez a CNC-vel is. Igazából óriási szerencsém volt az alapanyagokkal, mert a gép alapja egy fotoplotter volt, amiben az alap és a két tengely már adott volt én csak nyákot akartam gravirozni, de ha már, akkor nem méretezem alul a gép többi részét sem.

jv7pu3a5p

Marni is próbáltad vagy csak levegőben?

jv7pu3a5p

Szerintem ne foglalkozz a motor feszültséggel. Addig emeld az áramot míg kézzel tudod tapizni a mocikat. Nálam egy jó hosszú nyák marásnál jó meleg tud lenni a Z tengely motorja, de még azért marokra lehet fogni.
Nyák maráskor 10000 felével??? olyan 600mm/perc az ideális.

rbbhbyvfs

Dehogy, csak a levegőt szántogatom....

rbbhbyvfs

Biztos ez a 600mm/perc? Mondjuk milyen főorsó fordulat mellett és milyen szélesen/mélyen?

Ez nekem nagyon lassúnak tűnik még nulla tapasztalattal is :)

jv7pu3a5p

A halál a biztos :)
Akik nyákot marnak 600 körül mennek. Én 25-30e között pörgetem 0.2mm 20°-os tűvel. Próbáltam gyorsabban, csúnyább lett.

jv7pu3a5p

Legalábbis akikkel beszéltem erről...

may47wb

Csak tollal próbáltam.  
Ahogy elkészült a gép, utána minden elérhető tesztet megcsináltam.  
Ez a pozicionálási sebessége a gépnek (a max)biztonságosan.
Ekkora sebességgel még nem munkáltam meg semmit.

000000000

Bocs, de nem fogalmaztam egyértelműen a #4974-ben, kimaradt az állandó jelző az 1000 mm/min értékem elől.
Hiszen ha a Te gyorsulás rámpáddal járatod pl. Mach-on keresztül, akkor nem egységugrás szintű a csúcsoknál az irányváltás, így a teszt lényege a kritikus csillag csúcspontoknál nem jön ki.
Ettől függetlenül a géped jól, és dinamikusan mozog a videód alapján, gratulálok hozzá!
És úgy emlékszem, mintha Te is elég kis áramokkal és motorokkal dolgozol ilyen szépen, azaz mintha mégis lenne abban valami, hogy pár 10 W-os mellékhajtás csodákra képes a Hobby CNC-ben, amiről már régóta írogatok elmélettel alátásztva. Sajnos ez a szakmai igazság a mai napig csípi egyesek szemét.:)))

may47wb

Köszi Vbodi! Mondanám hogy majd élőbe is meghallgathatod, de majd talán Debrecenbe megint.

may47wb

Akkor hogy is van ez? A gyorsulásnak meg kell egyeznie a sebességgel?  
A mostani beállításokkal jól megy a gép, csak kíváncsiságból kipróbálnám.

s7manbs8

A fénynek mennyi a gyorsulása ? Csak erről elgondolkodtam rajta, érdekes.