Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

iezx50gsm

Nem a témához kapcsolódik de ma kerestelek Nádházi Tibor.Néha a freemail-em nem jó de már a telefonom sem?

000000000

szia Mihály!skypod van é?
meg irhatsz a gmailomra is!sms?

000000000

most nézem a nem fogadott hivádsok közt voltál te is!bocsi komám nem tudtam felvenni,és késöbb ki ment a fejemböl!!elnézést érte!!!

iezx50gsm

Semmi gond csak én reagáltam túl.

000000000

Kedves zoltán!
Felriadtam álmomból,gondoltam megnézem a fórumot.Nagy örömömre,bróbálsz segíteni,te legalább konkrétumokat írsz.Sokan úgy gondolják,ha elolvasom a Mach3 kézikönyvet,akkor menni fog a beállítás.Persze,folyamatosan olvasom,de nem vagyunk egyformák másképpen gondolkozunk.Nagy segítség az útmutató,de mindíg ott a "DE".Ismerni kell az összefüggéseket,hogy mit miért.Emlékszem,a matematika tanár állandóan a tábla előtt állt.Írta és magyarázta a példákat,pedig a matekkönyvben is levolt írva minden,ráadásul példákkal.Természetesen,minden segítségnek örülök,senkit sem akarok megbántani.De szükségem van konkrétumokra,úgy és azokra amit te írtál.Ha a segítséged álltal elvégezzük,szerinted helyesnek vélt beállításokat a megadott információk alapján,akkor rövid időn belül felfedhetö a hiba.Köszönet az első lépésért,elvégzem a beállítást,este jelenkezek.

sanka74

Szia! Nemrég még én is így voltam vele, ahogy most Te a gépeddel, azzal a különbséggel hogy azt én készítettem.Egy két dologban lehet hogy tudok segíteni,csak az én gépem szervós volt.Az neked segítség lenne ha az én beállításaimat elküldeném?Ez egy .xml fájlban van benne, ezt egyszerűen lecseréled a jelenlegivel, de előtte mensd el a mostanit, biztos ami biztos alapon,így legalább a port/pin kiosztásod készen lenne, a többit ugy is a mechanikához kell állítani.Nekem Mach2 volt,szerintem azt könnyebb beállítani mint a Mach3-at, de ezzel csak lehet én vagyok így.Ami miatt szerintem nem megfelelő tartományba mozog az attól lehet hogy 1.nem mm módban van 2.az steps/unit nem jól van beírva.Egyszer én is jártam így, akkor inch-ben volt a rendszer.Ekkor a mm-ben megírt kóddal sokkal nagyobb mozgásokat végez.szívesen segítek, amiben tudok,de nekem szervós gépem volt, igaz,a beállítása sokban hasonlít a léptetőséhez.Sztem neked segítség lenne egy magyarítás a machoz, asszem Sanzistift(de nem biztos) mappájában van, Ő készített  magyar menüt hozzá.

sanka74

Lemaradt a válasz gomb,az előző Darlasznak szólt.

ANTAL GÁBOR

sziasztok!  szükségem lenne a 100 alatti OEM kódok jelentésére. Ki tud segíteni?

besirkyjh

Szia Lászlo

Segitünk .Vannak itt jopáran akik segiteni fognak .

Ahoz hogy elkerüld a sok bosszuságot lekellene futtatni egy kis programot ( illetve Neked kellene meg irni ) .Csinálunk egy egyszerü négyszöget ahoz hogy tudd az irányok jok-e , és késöbb futtatva ezzel a progival tudod ellenörizni a gép pontosságát is .
Az irányok ugy lesznek hellyesek ha a géppel szemben álsz és az also tengelyed az "Y" , fölötte van az "X" tengely , és a "Z" le fel mozog .
Az elvi kiindulási pontod " 0 " pont az bal oldalt és feléd a legközelebb van ( alul).
Addig mig a tengely irányok nincsennek beállitva a Te " 0 " pontod legyen az asztalod közepén ( oda viszed a tengelyeket és "0"zod öket ).A következö lépés a progi meg irása.
"edit G-code" gomb és oda ird a következö pár sort .Nefelejtsd el menteni amit irsz (a G code könyvtárban találod majd ezt a programot ).

Tehát :  
------------------------------------------------(teszt 100mm )
G91
G21 (mm-mérték egység)
G0 z10 (alap a Z-nek )
G0 x0 y0  ( kiindulás az X és Y-nak )
G1 z0 F300 ( a Z lefelé megy 300mm/min-el)
G1 x100  F500 ( az X balrol jobbra megy 100mm )
G1 y100       ( az Y töled elfelé megy 100mm )
G1 X 0       ( az X jobbrol balra megy 100mm)
G1 Y 0      ( az Y  feléd közeledik 100mm)
G0 Z 10     ( a Z felemelkedik 10mm max sebességgel )

------------------------------------------------
Ezt ird le ugyan igy ( a zárojeles részt is ) és mentsd el .Ha lefuttatod ezt a programot és nem jok az irányok akkor " config " - "port & Pins " - " motor outputs" és az "dir lowactiv " résznél a megfelelö tengelyen változtatsz ( pipa vagy X )ezzel felcsréled a hibás tengely irányát .Ne a kurzor gombokat használd az irány megállapitásához csak programbol dolgozz és ha ott OK minden akkor lehet majd a kurzorokat is definiálni .
Lehet a progit másképpen is irni de egyenlöre maradjunk ennél a verzionál .És maradjunk a Mach3 beállitásainál mert a fenekünkbe rugnak ha ide irkálunk más témával kapcsolatban .

Hajrá- proba .

[#integet2][#awink]

besirkyjh

Szia Sanyi  

Ahoz hogy a beállitásaidat tugyja használni pont olyan gépének kellene lenni mint a Tied .
Sokkal jobban jár ha maga tanulja meg a beállitásokat és valamennyire meg is érti mit is csinál  .Hiába adj valakinek egy szép autot járomotorral ha besem tugyja inditani .
[#nevetes1]

Rabb Ferenc

sanka74

Szia Zoli!  
Ebben igazad van,de általában a port/pin kiosztás szabványos,ezzel könnyíteni akartam csak.

D.Laci

"port/pin kiosztás szabványos"??? milyen szabvány szerint? :)

besirkyjh

Igen szabványos .
Minden azonos modelnek azonos a bekötése .
De ha más gyárto más vezérlöt csinál akkor már ez nem igaz .
Nincs itt semmiféle szabvány csak kimenetek és bemenetek .
[#ejnye1][#awink]

ANTAL GÁBOR

Köszönöm Feri, igen . Ami nekem volt az hiányos volt