Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt már többször írod, hogy én mit nem mondtam...Bocs, de pont azért írtam azt is hozzá, hogy az igazi csillag teszt az, amikor törés nélkül egy 0.5-ös maróval fémben sokszor egymás után megcsinálod. Levegőben szép az élet, az engem nem érdekel, hogy hú de megy, hiszen anyagban pont emiatt meg húúú de nem fog menni.:)))

bmejdz9nu

De sajnos fixen azaz Ethernet vagy hasonló kapcsolatot nem lehet csinálni egy Windows-os (CAM) és egy DOS-os (végrehajtó) számítógép között... vagy te tudsz?
Persze már az is elég lenne ha a Windows-os gépről a DOS-osra lehetne file-ket másolni...(de nem floppyval, USB stickel rohangálni :)

000000000

Bocs, hogy keresned kellett. Közben elhúztam a csíkot. Elvileg mérőléc nélkül is lehet értelme, ha pl. G61-nél várakozik a vezérlő picit, éles (mondjuk 45 foknál nagyobb) szögek esetén mielőtt végrehajtja a következő parancsot.

bmejdz9nu

Ez az NCT cég ez full magyar fejlesztés és gyártás? http://www.nct.hu/" TARGET=_fnew>www.nct.hu Már a MachTech-en is felfigyeltem rájuk... viszonylag jó áron jókat adtak...

000000000

Sokan akkor figyeltek fel rájuk, amikor a tulaj éhségsztrájkolt a minisztériumban...

000000000

Bocs de a DOS jobban kezeli az USB-t, mint a winXXXXX összes verziója! Mellesleg az is egy megoldás, ha a mai giga-tera vincsi memóriáknak 1%-át meghagyod DOS partíciónak, az összes többi 99%-át meg memóriafaló csicsavilágnak, és így csak egy klikk a fájlok áramoltatása PC-n belül! Ja és van linkelő kábel is, ez már a harmadik lehetőség.

bmejdz9nu

Az kell nekem, a DOS-os vezérlésre veszem rá magamat, hogy a Windows-os gépből azaz a CAM programból tudjak menteni a DOS-os rendszerre.  
(azaz feljön mint egy meghajtó a DOS-os gép) Ha ez nem tud megvalósulni akkor nem kell!

Több számítástechnikust már megkérdeztem - állítólag lehetséges... de "már" túl fiatalok a Windows-on felnőtt mai szakemberek :)
Azaz nincs olyan szaki ill. program ami ezt megcsinálná... vagy ehhez vagy ahhoz megy...

De tuti, hogy lehetséges hiszen a WinPC-NC Professional-om valójában DOS-os vezérlős de Windows felületről van vezérelve egy soros kábelen keresztül.

000000000

Ezt találtam a témában: http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=130377" TARGET=_fnew>dos - windows xp

bmejdz9nu

Valamikor csináltam ilyet Win98 és DOS között... és ahogy írják ha jól rémlik NETBEUI-val...  
De ezt a "biztonsága" miatt száműzték az XP-ből... nem tudja már alapból... ha jól nézem... de utána nézek!
Meg is van: http://support.microsoft.com/kb/301041

000000000

Végül is benne van, csaknem települ alapból. De ez sok mindennel így van az XP-nél. A másik megoldás hogy a DOS-t is TCP/IP képessé lehet tenni ha jól olvastam.

2vkx6unz

Nos nem tudom mi a probléma a Win-dos kapcsolattal. Ha windows XP-t (NT4,2000, stb-t használsz akkor a fájlrendszer általában NTFS, de ezt alapból a DOS nem kezeili mivel akkoriban ez nem volt ismert a dos egyszerűsége és a biztonságra törekvés teljes hiánya miatt szemben pl. a UNIX rendszeret Ext2 fájlrendszerével szemben. Most már létezik program amivel DOS alól látható az NTFS fájlrendszer, de csak olvasására. Vagyis ha van egy PC amin van XP és DOS is ha DOS módban idítod (bootmanager) akkor látod az NTFS partíciót olvasásra.
Nyilván teljesen felesleges ez ha az NT alatt meghagysz egy partíciót FAT16 formátumban, egyébként egy USB memóriakártya is ilyen fájlrendszert használ a hordozhatóság érdekében. A NETBEIU amiről péter beszél egy hálózati protokoll am i WIN3.1 hez és nem a doshoz tartzott. DOS alól a Novell-Netware IPX/SPX működött, de a protokoll háttérbe szorulásával ez is ritkán használt. MS-DOS alá TCP_IP protokoll stack nem létezik, de a DR-DOS alá igen. Ez a DOS verzió multitaszkos (alapból 6 képernyővel, 6 különböző dolgot futtathatsz) támogatja a TCP/IP protokollt valahol a 7.x.x.x verziónál jár. Ja és otthoni felhasználásra ingyenessé tette a Caldera.

Szóval egy XP-s gépen elég egy DOS partíció, bootmanager és DR-DOS a gépre vagy USB-re telepítve és USB-ről bootalva máris használható. Alternatívaként egy külön DR-DOS egy másik gépen ami eléri az XP-s gép megosztott meghajtóját, ekkor nem is kell FAT partíció. Extra megoldásként használhatsz egy NAS-t is és oda mentesz és onnan olvas a DOS-os. Szóval jó sok lehetőség van csak ki kell választani azt amit neked a legjobban tetszik [#circling]

j3rx6bsjd

Milyen mérőlécről van szó?
Ha jól tudom az extra és inkább a szerszámmarógépeknél alkalmazzák.
Tudomásom szerint alapban hagyományos megmunkálóközpontokon közvetett mérőrendszereket alkalmaznak(azaz encoder a motor végén és csá).
Aztán,hogy mit csinál a gép az egy dolog.
Persze ahol a nagy pontosság feltétel ott már mérőlécet használnak,de azért perkálni kell.

bmejdz9nu

Na erre majd visszatérünk... most ez pilótavizsgásnak tűnik... De az XPs gépről kellene a CNC-DOS gépre menteni az adatokat a Gcodot...(fordítva kicsit macerásabb:)
A TCP/IP az állítólag macerás... sok memoria is kell neki...DR-DOS-t nem ismerem... de utána nézek...

000000000

A Tibor vezérlőjét még nem próbáltad!!!!!!!!?????

000000000

Tibor! A Te progidnak is van kézi mozgatás kezelőfelülete?