Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

j3rx6bsjd

Igen ismerik a G61/64-et és ezeken kívül még van néhány kód az éles sarkok és irányváltoztatások problémaköréhez tartozó kód.
pl:kontúrkövetésnél a belső sarkoknál előtolás csökkentés.
Előtolás csökkentés éles irányváltozásnál,de ez már nem kóddal megy hanem paraméterből.
Egyébként ha kézzel írod,akkor egy 0kör a saroknál és megoldja a problémát.
Ha meg CAM-et használsz az alapból úgy csinálja a kódot.
0kör=egy negyedkör a maró rádiuszával vagy azzal az értékkel amivel eltolod a pályát.Ez alatt azt értem,hogy egy 6-os marónál nem feltétlenül 3mm-el tolod el a pályát,hanem mondjuk 2.95-el,de akkor a 0kör rádiusza is 2.95 legyen.

svejk

Igen, azt észrevettem hogy a CAM progik használják, és az első sorban be is állítják a megfelelő üzemmódot.
Menet közben(tehát a G-kódban) is lehet váltani a két üzemmód közt?
Tehát nem öröklődő paraméter?
Tibor45 csillagtesztjéhez szerinted milyen üzemmód tartozik?
Ő ugyanis nem dekralálta az első sorban.
Paraszti ésszel úgy gondolnám hogy a szárakon CV míg csúcsoknál és a szirmok tövénél ExactStop.

svejk

4 pipa hely van...
Az elsővel ugye bekapcsoljuk a plazma módot...
Az utolsót, a szöget már tudjuk, de mi a két középső leírása?

j3rx6bsjd

Pontosan öröklődő,ameddig nem használod a másikat,addig az előző van érvényben.Amikor kipipálod,azt határozod meg,hogy indítás után milyen állapotot vegyen fel a vezérlő.
Attól függ mi a cél,ha a kontúr hajszálpontos lekövetése akkor mindenképpen G61 elejétől a végéig,ha az a cél,hogy minnél gyorsabb legyél akkor G64 végig.
Ebben az a szép,hogy mindig a feladatnak megfelelően tudd állítani a gépet.
Univerzális megoldás nincs,illetve az valamilyen pontban mindíg sántít.
Ha nagyolok G64,mert nem érdekel hogy milyen lesz.De ha valami nagyon pontos sarkos dolgot készítek,akkor G61,mert fontos hogy jó legyen nem baj ha nem gyors,mert az elsődleges szempont a pontosság pl:simítás,nem simítok 600.000-el mert nem lesz se szép se jó.Ha meg lassan megyek akkor ráér megállni.

bmejdz9nu

Nagyon elgondolkoztató dolgokat írsz... most is tanulunk egy profitól... köszi! Persze kérdezni még nem tudok... de kapizsgálom a dolgot, talán összeáll a G61 és G64 alkalmazása...

svejk

Köszi, azt hiszem írásod még több fényt derített a rejtélyre!
Még egy kérdésem lenne.
A G64 lekerekítései sebességfüggőek ugye?
Gondolok itt arra, hogy géptesztelés közben annak idején Tibor45 is erőltette hogy kétszer menjünk ugyanazon a pályán (csillagteszt) és majd mikor törik el a maró :)
Tehát CV ben , vagyis G64-ben valószínűleg más sebességnél más pályán is megy már eleve a maró.
Vagyis az ilyen tesztet csak ExactStop, (G61-ben) érdemes csinálni.
Csak ugye ott a nagy értékű gyorsulások miatt szétesik a gyenge mechanikánk.
(mindenesetre erre felhívhatta volna Tibor45 a figyelmünket mert eddig ez a kérdés szerintem sok embernek elég homályos volt. Én is annak idején akkor találkoztam vele, amikor a szervot felszereltem)

Viszont ha nézzük a sok hobbysta által közkedvelt elfoglaltságot, a relief marást, akkor a CV üzemmód kész haszon, mivel a CAM progi által tiszta egyenesekből összeállított görbéket szépen a sarkoknál mintegy kisimítja. Persze ezek a törések igen picik és a csiszolás is eltünteti.

svejk

És ugye a lényeg az, hogy  amikor a tizenpármásodperces eredmények születtek itt a csillagtesztet futtatva, mind hamisak voltak, legalább  is aki CV-ben használta.
az lehet hogy a nagy íveken ki sem mérhető, de a szirom csúcsa tuti eltérő lehet...
(ezt én annak idején a scorpio tesztábránál is nagyon jól láttam, csak nem tudtam az okozati összefüggéseket)

000000000

Részlet az NCT kézikönyvéből:  

G61: pontos megállás üzemmód
Öröklődő funkció. Törlésre kerül G62, G63, G64 paranccsal.
A vezérlés minden interpoláció végrehajtása után lelassít, megvárja a mérőrendszer pozícióban jelet, és csak ezután indítja a következő interpolációs ciklust. Ha a "pozícióban" jel 5 másodpercen belül nem érkezik meg 1020 POZÍCIÓ HIBA jelzést ad a vezérlő.

G64: folyamatos forgácsolás üzemmód
Öröklődő funkció. Bekapcsolás után a vezérlő ezt az állapotot veszi fel. A következő kódok szüntetik
meg ezt az állapotot: G61, G62, G63.
Ebben az üzemmódban az interpoláció végrehajtása után nem áll meg a mozgás, nem lassítanak le a szánok, hanem azonnal elkezdődik a következő mondat interpolációja. Ebben az üzemmódban éles sarkokat nem lehet megmunkálni, mert az átmeneteknél lekerekíti
azokat a szánok tehetetlensége folytán.

svejk

Ez melyik NCT pdf-ben van?
Nem találom :(

bmejdz9nu

"A G64 lekerekítései sebességfüggőek ugye?" ... Talán ramp idő függőek...? (persze a kettő erősen összefügg)

Azaz - ha jól gondolom... (persze a WinPC-NC nem is ismeri a G61-et és 64-et ezért is megy G61-ben fixen azaz Exact Stop-os üzemben :)
pl. amikor a szoftver elkezdi a lassítást pl X tengelyen... ezzel egy időben indítja azaz gyorsítja már pl. az Y tengelyt...
Lehet röhögni ha nem így van :)

Tehát a Mach-ban az alap beállítás akkor fontos azaz van jelentősége ha a CAM program vagy magunk kézzel nem adunk ki G61 és G64-es utasításokat...

Ha jól tudom... a Vectric CAM programjai nem adják ki... persze a Cut3D-t nem ismerem... de ott nagyon is jó lenne a nagyoláshoz egy G64-es parancs...

000000000

Szóval álljon már meg a menet egy pillanatra!!
Ezeket már kitárgyaltuk többször, csak ez a Fórum olyan, hogy egy témát 25-ször kell végigdumálni valami rejtélyes emlékezetkihagyás miatt.:)
1. A Mach és az összes többi Step/dir program a játék Hobby kategóriába tartozik, hiszen semmi visszacsatolás nincs a G kód feldolgozás és a valós pozíció között. Ezt csak az ipari CNC-k tudják. Innentől kezdve egy csomó G kód a Mach-ban paraszvakítás, csicsa marhaság, hiszen végrehajthatatlan az igazi értelmét tekintve.
És most jutunk a lényeghez, amiről állandóan dumálok. Anyagban kell pontosnak lenni, és így egy adott ponton túl teljesen értelmetlen száguldani, mert ezen elvi okok miatt ez kizárt (és akkor még nem beszéltem a mechanikáról, forgácsolási technológiai korlátokról, stb...). És szép lassan így jutunk el a néhány 10 W-os optimális hajtásokhoz Hobby berkekben. Vegyétek már észre: nem a képernyő számít, hanem a "vasba öntött" világ határozza meg a vágyálmainkat alapvetően. Csak ma szinte Mindenki a monitor virtuális bűvöletében él, és azt hiszi, az az igaz, amit ott lát!:)[#nyes]

svejk

bmejdz9nu

Nekem már semmilyen vezérlő progi nem tetszik... Mit vegyek? Pénz nem számít jeligére segíthetnél! (Jó ez azért teljesen nem igaz de... :)

svejk

Mi olyanok vagyunk tudod mint a kiselefánt :)
Neked könnyű mert Te hobby-ból és szakmádból kifolyólag is ezzel foglalkozol.
Többségünknek teljesen más a szakmája, munkahelye, ahol azért helyt kell állni.
De azért Te sem mondtad a szupergyors csillagteszt végrehajtást elkövetőknek, hogy valami nem stimmel ott... vagy írtad nekik, csak azt is elfelejtettük?

000000000

Még az enyémet sohasem próbáltad....
Az egész csak egy 50 KB. exe. Még egy manapság már semmibe sem vett floppyn is elfér belőle 28 db. Ha meg még azt is megnézzük, miket tud (pl. akár 500 MHz-es szimmetrikus step-dir jelképzés, ..) érdekes arányok jönnének ki. Majd egyszer megmutatom Neked egy talin.:)