Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Egy újszülöttnek minden vicc új ... :D  Mi már túl vagyunk a Mach felfedezésén ... a lehetőségek legalább 20%-án :DD
Varsa 0.5 %-nál tart ... ;)

HJózsi

Ilyet most látok először : "*klickmich!*" :DD

f35ezvjs

Ezt a progit ismered? " power mill "

f35ezvjs

"PowerSHAPE" ez a rajzolóla lemaradt az előbbiből.

bmejdz9nu

Hallotam már róla de azt hittem valami CAD program és nem step/dir-es vezérlő progi... (linked meg)

bmejdz9nu

Mach... Hol van benne a parkpozició? Azaz ha végez oda menjen... pl. félre, hogy a munkadarabhoz könnyen hozzá lehessen férni?

f35ezvjs

Ez egyszerű mert ezt már én is csináltam a sorozat marásnál. Be írod azt a  g-kód sor vége előtt ahová szeretnéd küldevi az X-Y-Z-ét és ha cseréltél alkatrészt akkor csak a V gomb a billentyűn és indul a gép. M30 a végén mindíg előre küldi és a beirt parkoló pályára áll és csak folytatod és folytatod tovább.

KoLa

G53 abszolút koordináta renendszerben!
Én az esztergámon manualban odamozgatom ahová szeretném hogy álljon a szerszámcseréhez, leolvasom a koordinátákat és ezt adom meg a G53 után.

x4rhew5r3

Ez olyan, mint ha a Windows mint op.rendszer meg akarja mondani, hogy egy szövegfájlomban mi legyen az utolsó sor tartalma[#circling] Ne akarja eldönteni, majd én eldöntöm.
Ezt a G kódba kell lerendezni a végén, hogy hova menjen (pl. a szerszám csere helyre)
Csak a németek akarnak ilyen sarkosan elrendezni mindent...

KoLa

Természetesen a gépi koordinátarendszer adataival

svejk

A G28 is ilyesmire való...
A Magi felületén talán még volt Go to Home nyomógomb.

HJózsi

Írtam a választ, aztán a fiam lekapcsolta a tápot még küldés előtt ... :(  
Na szóval a gép referenciált álapotban, elmész nyilakkal (v. kézzel beírt G-kóddal) a kívánt szerszámcsere pozícióba. Átmész az MDI képernyőre és megnyomod a 'Set Variable Position' gombot. Ezután bármikor, ha ebbe a pozícióba akarod küldeni, elég megnyomni a 'Goto Variable Position' gombot ... Fertig, los ... :)

bmejdz9nu

A WinPC-nél ez a parkpozició így megy: (elég egyszerűen)

1. JOG módban elviszed valahová a szerszámot ahol kényelmés és nem zavarja a munkadarab cserét.
2. A JOG panelen azt mondod neki ez a parkpozició. (egy gombnyomás) Itt persze van egy másik gomb, hogy menjen parkpozicióba.
3. Setupban beállítod, hogy a Gcode lefutása után ide álljon.

Ennyi... a következő munkadarabnál a parkpozicióból a nullapozicióba megy - ott vár 0,1mp-et aztán mar... (hogy miért megy egy pillanatra a zeroba nem tudom, de jópofa:)

Ez hogy megy a Machnál?

HJózsi

A Home általában a tengely végeknél vannak, a szerszámcsere lehet, hogy nem ott a legelőnyösebb...

HJózsi

Na akkor itt sem nagyon különbözik (Mach) ... :DD
A PartMasterben a gépbeállításnál van külön szerszámcsere pozíció és a kigenerált G-kód mindíg oda viszi ... ;) ill a program végére egyszerűen betehetsz egy Goto [akárhova] utasítást és elmegy az útból a fej a program végén ...