Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kozo

Szevasztok...
Segítséget szeretnék kérni Mach3 beállítási gondjaimban.
Csináltam egy kis plottert és ezt szeretném Mach3 alól vezérelni,két tengelyre megvan a Step-dir vezérlő,Z tengelyre kés megy amit relével mozgatnék.A késmozgatásnál ("Z" tengely) akadtam meg. Mach3 könyvben írnak 2.5D beállításról ahol az output pin6 beállítható úgy hogy ha Z>0 akkor aktív legyen pin6.Olvasatomban ez annyit jelent , hogy a pin6 ra tett relé behúzva marad addig még Z értéke >0 vagy invertélva kissebb.De nem ez történik,a kimenet ha elérte a Z tengelynek megadott mélységet akkor lekapcsol , relé elejt ,kés elhagyja a papírt.
Kérdésem az ,hogy van még valami amit be kell állítani ilyen esetben a Mach3 ban vagy  milyen más módon lehet megoldani a kés lenttartását?
Üdv :Zoli

000000000

miért nem jo neked a Mach-3??

VViktor

Szia Nádházi. Eleve a Windowsos dolgokat nem bírom ,mert nem stabilak meg amúgy is azzal dolgozok a cégnél mármint a  mach3-al. Így van tapasztalatom hogy milyen a Wines gép :( Az igaz hogy szép kezelő felülete van meg egyénekre szabható de semmi más :( Ami okosságot láttam benne az a tengely kalibrálás csak és nem több. Maradok az EMC2-nél :) könnyen scriptelhető és ugyan azt tudja mind a Mach3.

000000000

ebben egyetértek,mert szép csicsás a kezelö felűlete,és lehetne fele ilyen ,de stabil!:)))végűl is ott van akkor neked az EMC2!

000000000

Szia Zoltán!
A vezérlődobozt kinyitva az MSD-50-4,2-es bipoláris léptetőmotór vezérlőt találtam,rajta egy matricát(www.t2cnc.hu) weboldal címével.A cnc-t nem tőlük vettem.A készítő tőlük vásárolt,gondolom én.A motórok,rajtuk matricát nem találtam, az eladó elmondása szerint 23sH065-028-8W-F8-3.1 típusúak.Azt hittem munkára fogható gépet vásáróltam.Hamar rájöttem a beállítások nem megfelelőek.Akitől vásároltam a gépet,(mivel nem tudott többet mondani annál hogy "a Mach3 kezelési könyvében sok okosságot tanúlhatok")az ezirányú felkészűltsége igen hiányos,ezért úgy érzem őt kérdezni a továbbiakban időpocsékolás.Kaptam a beállításról fénymásolatot,de annak ellenére rosszúl dolgozik a gép.rosszak az irányok.Kézzel vezérlem az x tengelyt -vagy+ irányba,akkor az X-tengely számlálója 0-4300mm-es intervallumban mozok a két végpont között,holott csak 500x500-as munkaterülettel rendelkezik.Ez montható minden tengelyre.A valóságban 460mm-es munkadarabot 46mm-esnek készítené el.A vezérlő hátulján lévő tengelycsatlakozók Z-Z-vel,X-X-el,Y-Y-nal csatlakoztatva.Aminek X tengelynek kellene lennie az Y,a Z stimmel.Fordítva rajzól,nem úgy mint ahogy a számláló és kijelző mutatja.Teljes a káosz.A orsó menetemelkedése mind három tengelyen 3mm,ennyit mértem.Természetesen,olvasom a Mach3 kezelés útmutatóját,de beállítást nem tudok produkálni.Most kezdek a cnc-vel ismerkedni,nem hogy egyedűl be is állítsam.Azokat a számokat,oda ahová a kezembe nyomott másolatok mutatnak azt beírtam vagy jelőltem stb.Valami konkrétumokra lenne szükségem a beállításhoz,lépésről lépésre.Megfordítottam az X-Y csatlakozókat mechanikusan.Na akkor az volt az X-Y tengely,mint a rajzon,de a maró haladását + irányba mutatta,miközben - irányba történt a mozgás.Ha 3mm-es az orsó emelkedése,akkor hány mikrolépés/egységet kell állítani?stb.stb.Szóval Tudtok segíteni.  

me3ua0a6

Mach3-ban minden be és kimenet állítható, negálható, átírható. Ha negálod a dir jelet, akkor másik irányba fog mozogni, és jó lesz. A csatlakozókat szoftveresen is fel lehetett volna "cserélni".
Motor tuningban beállítható hogy hány lépés tartozik egy egységhez (mm vagy inch). Ha most szerinted 10-edével dolgozik, akkor állíts be 10-szer annyi lépést 1 mm-hez. Ám ekkor valószínü, hogy a sebességet is le kell venned. Legjobban úgy tanulsz, ha állítgatod ezeket.

hduf42fua

Szia darlasz!
Gratulálok a géphez.Csak segítség képpen:
D.Laci #4214-be tette be SASI
anyagát. Csak rá kell kattintani!!!.Bátran olvasd végig és menni fog.
ÜDV

KoLa

Szerintem tanulmányozd a Mach3 magyar nyelvű leírását és a hobbycnc.hu -t!!! aztán próbáld meg az alapbeállítást lépésről lépésre , próbáld ki! azután finomítsd a beállításokat - és ha majd akkor sem stimmel valami kérdezzél nyugodtan
Én is ezt teszem.

Miki2

Ha Debrecen közelében laksz, szívesen segítek a gép beállításában.

000000000

remélem akitol vetted a gépet,az nincs itt a forumon,mert az egy jellemtelen ember lehet!:((((

besirkyjh

Szia  

Eltüntél .

A legegyszerübb az lenne ha a környékeden találnál valakit aki segit beállitani a gépet .

Merre laksz ?

Ha ez nem megolhato akkor csak ugy lessz jo ha a géphez ülsz és párhuzamosan csinálod amit irunk .

Kezdésnek: azt mondod hogy 3mm az orsod emelkedése ,akkor vegyünk egy kiindulo mikrosteppet ( ha jol sejtem akkor MSD 50-4.2 van ) ezen állitsd be a 400lépés/ kört ez után a Mach3-menüben keresd a motor tuningot és ott tengelyenként állits a "steps per " 133.334 a "velocity" vedd 1000-re és az "acceleration " hoz irj 500-at .Ezek az adatok csak kiindulások majd ha már van kis gyakorlatod akkor modositod öket .Igy már viszonylag pontosan kell hogy dolgozzon .Ne felejtsd el a beirt adatokat minden tengelynél menteni kell ( save axis settings )külön külön .

A menüben szintén a " port & pins " ablakban a "kernek speed " legyen egyenlöre 25000 és a "sherline 1/2 pulse mode " legyen ki pipálva.

Ha az irányok és a tengelyek hellyesen vannak állitva akkor igy már örülhetsz egy kicsit mert dolgoznia kell .

Itt vagy?
[#integet2]

besirkyjh

Szia Tibibá

Sosem mernék ilyet csinálni ,az csak kifogás hogy nemtud segiteni benne ( olyan mint a Vaterán a "nem tudom nem értek hozzá " válasz , de az árát bezzeg tugyja .

000000000

nem rád gondoltam Zolikám,mert te ha mezitláb kéne menni,akkor is segitesz annak,aki a géped megvette!te a jobbikbol valo vagy!:))))csak van pár alja troger!!!

besirkyjh

Nem is vettem magamra , csak mindig saját példábol indulok ki .

Ha tényleg összehord hetet havat csak hogy eladja és utánna be int nem segit akkor tényleg troger .

Segitenénk de a fiatal hobbysta  elment aludni.
Ez igy tényleg hosszu lessz .
[#nevetes1][#integet2]

000000000

a lelki ismeret Zolikám!a lelkismeret!ez hiányzik sokbol!!!!