Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Három napja szívok a home kapcsolókkal!
Nem érzékeli a kapcsolást a Mach3,ráfut a kapcsolóra és megy tovább , nem áll meg , nem nullázza magát, mintha ott se lenne[#help]
Lehet hogy nem jól értelmeztem a leírást - a kapcsoláskor 5voltot kell adni a megfelelő bemenetre,vagy fordítva?nem tudom!

besirkyjh

Szia  

A H1 PcB vezérlök leirásánál megtalálod az Isvánnál a rajzot .

Egyébbként GND-re kell huzni a bemeneteket .

Néz át a rajzot az a biztos .

[#nezze]

KoLa

Szia !
Ezeket tanulmányozom , hátha megértem , de itt van két foto az egyiken zárt a másikon nyitott érintkező, az egyiken ellenállás a másikon gnd összekötése a bemenettel

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/V%E9g%E1ll%E1s/V%E9g%E1ll%E1s%2001.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/V%E9g%E1ll%E1s/V%E9g%E1ll%E1s%2002.jpg" border=0>

besirkyjh

Szia  

Nem rossz .

Az elsöképen alapban a Mach gnd-n van és ha a kapcsolo szakit akkor kerül logikai 1 be ( +5V ) a másikon ez pont forditva van használva .

Elvileg jo mind a kettö .

Az LPT a mach-ban jol van konfigurálva ?
Nem hiszem hogy a kapcsolokkal lenne a baj .
A lábak stimmelnek , engedélyezve vannak ?
A GND a PC GND-je?Ha van optikai leválasztás akkor feltétlen a PC GND-re kösd a kapcsolok közös pontját de ugy hogy a motortáp GND-töl független ( szigetelt ) legyen .
 [#integet2]

KoLa

Igen minden így van  -  holnap újra telepítem az XP-t és a Machot is - melyik verzió a legstabilabb?

besirkyjh

Háát , nemtudom nem kéne hogy XP vagy Mach software hiba legyen de ha nincs más ötleted csináld .

Valami nagyon régi Mach3.185 talán nem tudom pontosan de az biztos hogy legalább két éve ugyan az van fent .Csak Lazy-t cserélgettem de már az sem kell .

KoLa

Na jó lett! nem telepítettem újra semmit, úgy kötöttem be hogy a számítógép GND-je megy a bemenetre a kapcsolókon keresztül!
G28-al először az X aztán a Z tengely megy "haza"
Tettem rá mérőórát , 0.01 mm en belül áll vissza , vagy 20-szor próbáltam egymás után.
Még egyet kérdeznék a Homing/Limits beállításainál softmax és softmin mit jelent pontosan?

j3rx6bsjd

Szofveres végállás határolás.
Nem hardweres végálláskapcsolók vannak felszerelve a gépen,hanem a ref. kapcsoló és a softmax és softmin valamint a Gkódban megadott értékekből kiszámolja mikor vagy végállásnál és leállítja a programot.
Milyen ref kapcsolókat használsz?

KoLa

Van mind a kettő itt vannak a képek
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/V%E9g%E1ll%E1s/X%20tengely%20v%E9g%2Bref.jpg" border=0>http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/V%E9g%E1ll%E1s/Z%20tengely%20v%E9g%2Bref.jpg" border=0>

KoLa

Tehát a softlimit kapcsolót ha aktiváljuk akkor érvényesek csak a Homing/Limits beállításai,de azt meg a Mach írja be a Gkód program végső pozícióit figyelembe véve?
Én is tudtam oda beírni akármit,azt viszont szeretném tudni hogy ezt melyik koordináta rendszerben kell megadni? a gépi vagy a program?
Vagy ez a softlimit kapcsolótól függ?[#fejvakaras]

f35ezvjs

Tudja e valaki hogy hogy lehet beállítani a Mach3-ba az indulási sebességet ugyan úgy mint a lassulást?

f35ezvjs

A lassulást motor tuning ba tudom állítani.
De az indulásnál hogy ne hirtelen induljon el azt is be kellene állítanom mert kigy van mikor sajnos 100-adokat téveszt.

KoLa

Én úgy látom a beállítási grafikonból hogy a gyorsítás egyenlő a lassítással ,és hogy ott inkább a gyorsítást állítjuk nem a lassítást!
Mert ugye lassulni segít a mechanika........
De gyorsulásnál ellene dolgozik:)

f35ezvjs

Gyere be a skypére
nagyon fontos lenne

f35ezvjs

Sajnos nem egyenlő a gémemen a gyorsulás a lassulással. Hirtelen megindul és ez most gond mert több ezer ugyanolyan alkatrészt kel megmunkálni. Azt veszem észre hogy induláskor hirtelen teljes gőzzel indul el a 0 0 koordinátáról és itt sajnos előfordul a 0,02 mm lépéstévesztés. ez sajnos egy bizonyos darab után már átlépi a tizedeket is. Ha leveszem nagyon lassúra sebességet akkor nincs probléma.