Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Ezt sem tudom, ennyire még nem vagyok belemélyedve... [#fejvakaras]

j3rx6bsjd

Majd szerszámcsere is lesz,azt egy kicsit majd másképp kell megoldanom,biztonsági okokból.
Egyenlőre arra van szükségem,hogy a pozicionálás után legyen egy pillanatra egy aktív kimenetem,elég egy tüske is,csak egy olyan hosszú impulzus,hogy a PLC értelmezni tudja.És utánna egy várakozási idő kellene amit be tudok állítani,majd ugrás a következő G kód sorra azaz a következő pozicióra és kezdődik minden előről.
Valami ötlet,hogy macróban a G4-en kivül még mivel tudok várakoztatni?
A G kódokat vágom,de ez a macro halálos,minden bajára van és nem igazán akar menni.

ukcge40u

Konkrétabban?
Mert erre van a feltételes programstop. Csak nyomni kell rá egy startot, és már megy is tovább.
M1 parancs.
A konkrét meg azért érdekel, hogy miért nem jó hozzá az M0 vagy az M1.

j3rx6bsjd

Konkrétan úgy híjják,hogy CNC lyukasztó.
A várakozás a lyukasztási ciklushoz szükséges.
Jó lenne valami öröklődö dolog,sajnos az M kód nem az.
A G81-en is töröm a fejem,de még nem jött semmi jó ötlet.
A jelenlegi egy DOS-os progi az G81-el müködik,de nagyon béna.
Pl.Nem ismeri az ismétlési lehetőséget
Hiába irom be,hogy L6 akkor is egy sor 1 művelet.
Valahogy aktiválni kellene egy kimenetet és várakoztatni a kód futását.

j3rx6bsjd

Közben valami miatt összejött és működik a várakoztatás,már csak az a gondom,hogy nem öröklődik:(
Minden sort M kóddal kell befejezni.

ukcge40u

Pedig a sima fúróciklus addig nem megy a következő pozícióra, amíg nincs megint a kiindulási helyzetben a fúró, esetünkben a lyukasztó.
Próbáld meg fúrásként megírni, fals fordulattal, meg maximális tolással(illetve amin lyukasztasz)...
Akár még jó is lehet... de ez csak egy tipp.

ukcge40u

Már csak azt kell kideríteni, hogy miért lett jó, és utána hajrá... :)
Oprendszered tiszta? Futnak más dolgok a háttérben? Csak erre használod a gépet?
Azért kérdezem, mert bár triviális kérdések, de az egyik ismimnél akkor nem mentek a bonyis kontúrok pontosan a hálózatra kötött gépen, mikor a gyerek épp torrentezett, meg a helyi hálózatot terhelte...
Elvileg semmi köze hozzá, de a hálózati kábel kihúzásával minden probléma megoldotta magát.
Hát csak ezért... :)

KoLa

Szia Sanzi! bocs hogy közbeszólok de most az van hogy amióta az általad magyarított verzióval gyakorolok néha a motorok elkezdenek "szirénázni"
 vagyis kb 0.5 Hz-es hullámzása van minden motornak!  "nínó-nínó" - így mennek!!![#fejvakaras]
Sikerült már kiküszöbölnöm valahogy tegnapelőtt de már nem tudom hogy mit állítottam , mert egyszercsak jó lett ,és tegnap megint nínózott amikor bekapcsoltam, de azóta sem jöttem rá mi okozhatja - ma bekapcsoltam és nínózik [#falbav][#fejvakaras]van valakinek hasonló tapasztalata?

ukcge40u

Ez verzióhiba lehet. AZ exe működésébe én nem tudok beleírni, csak a szöveges részt tudom módosítani.
Ha megint piszkálod, mert nínózik, akkor sajtpapírra felvésni, hogy hol-mit módosítottál, miről, és mennyire.
Ezek talán segítenek.
Lehet, hogy egyedi a problémád, de lehet, hogy másnak is van, csak eddig nem tűnt fel neki.

Én azon imádkozom, hogy kijönne egy hiba nélküli verzió, amiben ráadásul a szövegfájlok külön vannak.
Az maga lenne a mennyország fordításkor.

(most fogyott el az utolsó magyar szál cigim. Úgy tűnik abba is akarom hagyni már, mert itt 5€-ért nem veszek cigit. van is helyette 800g gumicukor, ha annak nem fogy el a fele reggelig, akkor még beteg sem leszek. Csak tapadni fogok, mint a gumi...)[#wow3][#zavart1][#idiota]

j3rx6bsjd

Azért mondtam,mert a fúróciklus tökéletes a számomra,de hogy a fenébe bírjam rá közben valamelyik kimenetet a jeladásra.
Valamint nem szeretnék a többi értékkel foglalkozni (Z,F,R)amit használnék,az az ismétlés (L)

j3rx6bsjd

A hiba a machban van sajnos.
Nem is biztos,hogy hiba.
Ha a g kód futtatás közben hívom meg a makrót akkor működik.
Ha a script szerkesztőben indítom el akkor nem észlelni a várakoztatást.

ukcge40u

Ha valós futtatás közben működik, akkor jó.
A szerkesztőben lehet, hogy nem is lenne értelme. Elvieg azért vagy ott éppen, mert tudod, hogy mit, és hogyan szeretnéd.
A szerkesztő szerkesztésre van. Futtatás közben meg lehet próbázni.
Nekem logikus, szerintem ez így rendben van. :)

j3rx6bsjd

Na szóval valami ilyesmit szeretnék összehozni:
http://www.youtube.com/watch?v=-pthkc0yf3o
Az alapgép kb.60 éves:)
Jelenleg 1Nm-es léptetőkkel és dos-os progival megy,ezt szeretném feljavítani szervósra és Mach3-mal megküldeni.Valamint a szerszám revolvert most kurblival tekerem,azt egy 10Nm-es léptetőre bíznám,az lenne az A tengely.
Ehhez keresek megoldásokat.Mach3-hoz különböző macrokat amik vezérlik a szerszámcserét,jó lenne iránylogikával.Adnak jelet a PLC-nek a fő szervónak a leütéshez.Az egy 5Kw-os AC szervó lesz,remélem nem fogja széttépni a mechanikát,majd be kell lőni a nyomatékhatárolást.
Szóval macroban keresek bármi segítséget.

ukcge40u

Így már sokkal érthetőbb számomra.
Véletlenül pont van egy ipari 10Nm-es léptetőmotorom, beszerzési áron elviheted, nem akarok rajta keresni.
Sajnos, macro ügyben addig nem tudok segíteni, míg én is el nem ásom magam a témában rendesen.
A sajátomhoz is kell majd írni, közben fogok beletanulni. De ahhoz egy kész gép kell, az meg még csak folyamatban.
Addig fordítom a Mach-ot, meg agyalok a gépen... :)

j3rx6bsjd

Köszi a léptetőm már vagy 2-3 éve várja a sorsát,hogy bekerüljön a helyére,vezérlőt azt még nem sikerült szerezni hozzá.De van egy hasonló méretű DC szervóm is talán lehet azzal könnyebben zöldágra vergődök majd.Mivel manapság már a szervó megy jobban,A terv folyamatosan formálódik,attól függően mi akad a kezem közé nagyon nyomott árakon.
A felesleg vagy ami kiesik a kosárból,mert nem bírok vele az piacra kerül,így jártak most az AC szervó cuccaim.
Szerinted hogyan lehetne rávenni a mach3-at,hogy az Mkód funkciója öröklődjön sorról sorra.