Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Igen!!! és még az F értéke is itt van, hogy közel legyen a sebessége a léptetésnek a valós sebességigényhez, mert ha lassabb akkor nem jó! viszont ha gyorsabb az jó lehet nagy felbontásnál!
Példáúl" ha a menet emelkedés 1mm (M6)akkor a lépések egy 50 fogas tárcsánál 0.01mm - vagyis az már sima futást jelent - vagy nem?

KoLa

Erre a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy egyáltalán kivitelezhető-e ez az "elvetemült"gondolat a Mach3-al?

Miki2

1/50=0,02 mm. De ez már jó lenne.  
És ha az emelkedés 1,5 mm (M10) akkor már más "MPG" beállítás kell.
És még mindig ott a menet közbeni átváltás az automata és a kézi üzemmód között.
Vagy ha kivűl belül menetes darabot kell készíteni két különböző emelkedéssel, akkor igazán beesik az eső.

Miki2

Úgy sejtem, nem igazán.

KoLa

Én úgy tudom hogy 1/50 az 100lépés mivel 2db optokapu kell hozzá hogy az irányváltást rögtön érzékelje a jelsorozat alapján - nem tudom most linkelni - de az alényeg hogy az mpg-nek az állásai 01-11-10-00  és ezek követik egymást mindíg ha egy irányba forgatod ha irányt váltasz a Mach3 rögtön tudni fogja a sorrend megváltozását és máris a másik iráyba léptet.

Miki2

Ehhez még buta vagyok. Még meg sem néztem az MPG-k működési elvét, mégis beszélek össze-vissza.

ukcge40u

Nézd már meg, hogy a menetfúró ciklus hogyan működik az esztergán, mert már rég volt vele dolgom, és az sem Mach volt.
A levegőben próbáld le.
Ha a levegőben műxik, akkor egy egyszerű rugós betéttel megoldható a dolog.
És nem szükséges a gyors irányváltás sem.
Mint a félautomata esztergáknál.
A betétet rányomja a szán, után a megáll. A forgó menet ráhúzza magár a menetmetsző/fúrót, amikor megvan a mélység, akkor a betét kiakad, és nem meneszt tovább.
A főorsó irányt vált programból (mindegy, mennyi idő), és ha már visszafelé forog, a szán kicsit rátol, hogy beakadjon a menesztés., utána  kifelé jön az egész.

De talán még egyszerűbben is meg lehet oldani.

yb8iik8sz

Sziasztok!
Tud a Mach olyat,hogy ha gép leáll (biztositékot kivertem), a progi futása is leáll. A nulla pont miat. Vagy csak a gép home, és munkadarab nulla közöti táv feljegyzése a megoldás,hogy a zérom bizt megmaradjon.

j3rx6bsjd

A Machban van menetfúróciklus,nem működik rendesen?

besirkyjh

Szia  

Szerinetem ha bármilyen biztosizék kimegy akkor a minkát elölröl lehet kezdeni ( home poziciorol ) , ha az elektronika kimegy azt a PC nemtudja és megytovább , ha a PC állmeg akkor nincs mentés ezért elvileg mindel leáll attol függ hogy az LPT portnak milyen kedve van.
[#wow3]

000000000

Van egy primitív megoldás.
A biztositékok után teszel reléket és a záró érintkezőket felsorolva bekötöt a vész stop körbe.
Ha kimegy a bizti akkor elejt a relé és megszakad a stop kör ami a programot is leállitja.
Esetleg relé helyett lehet megfelelő söntel optocsatolókat is tenni.  

000000000

Reléknél gondoskodni kell a védő diódákról is mert külömben szérverheti a vezérlést vagy a PC-t is.

yb8iik8sz

Ksznm. Valami ilyesmin merengtem,mert hogy a stop gombra megál a progi futása is, és akkor ahogy írod,ez megoldható. Majd keresek valkit, ki összehozza ezt a vezérlőmbe. (tanultam, de nem eleget). Köszi ötlet.

KoLa

Nem tudom nem igazán úgy működik még a gépem mint kellene, a kódokat is még most tanulom - esztergálni tudok, de a számítógép még zavarja az együttműködésünket[#fejvakaras][#nevetes1][#wave]

279nwbpsa

Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek.
A Mach3 Turn wizzard-al támadt gondom.
A menetvágás lemegy,viszont,ha a többit próbálom,az sehogyan sem működik.
Mindegy milyen értéket adok meg,mindenképp azt írja a hibaüzenet,hogy Zstart<=Zend.