Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Á semi titok, csak 4 tengely felet már semi félekép nem HOBBY, most keresem a Proficnc.hu/forum oldalt :)
Évek óta kacérkodom az 5 tengelyes géppel. Én forditva kezdtem a dolgot mint mások. Szoftveres oldalon kezdtem találtam is olyan CAM progit ami nekem megfelelő G-codot állit elő. Csak ott volt a bibi, hogy a Mach3 Formulas funkciója nem müködik. Kipróbáltam az összes verziót!!! (jelentkezem az ARTSOFT- nál tesztelönek... :) )
A mach-ban a Paraméteres érték megadással sem tudtam adot tengely kordinátákkal számolni.
Átt nyálaztam az egész netet de semi konkrétumot nem találtam, azon kivül , hogy keresem meg az adot cég Dillerét és jó pénzért faragnak egy Post procit.
4 napi kutatása tanulás reszelés után csináltam egy Post Processort. (Mostmár 1perc allat átt tudom a meglévőket alakitani.)
Így még mindig az a baj, hogy a szerszámpályához csak egy adot kalibrált szerszámot lehet használni. Vagy a szerszám csere után újra generálom a kódod.

D.Laci

Esztergán vagy maró gépen?

Miki2

Szerintem igen. egy kicsi mechanikai rásegítéssel minden képp.
Nézd med a hosszesztergág (billenőfejes rúdautomaták) működési elvét.
Ott még nem volt CNC vezérlés, viszont vezértárcsával keményen rá vot nyomva a menetfúró.
Az elvet elektronikára átültetve szerintem megoldható.
Ilyen géptipus pl. a BPU12, vagy BPU 16 stb. Ezek valaha Lengyel gyártmányú gépek voltak.
Rengeteg csavart, fogtükör szárat stb gyártottunk vele a valamikori Medecor-ban.

KoLa

Esztergán szeretném ezt megoldani mert pl. M5-M6-t már inkább fúrnám menetfúróval vagy metszeném metszővel!
Azt találtam ki hogy mi lenne ha a főorsón levő jeladó tárcsára tennék mondjuk 50 vagy 100 egyforma négyzetes kiosztású rést és két optokaput tennék rá 90fokban és mint MPG-t configolnám - de lehet hogy ez egy "szakmai sületlenség" - a főorsó fordulat itt nem lenne túl nagy úgy 200 körül elég lenne.Nem tudom meg lehet-e ezt oldani vezérlésben úgy hogy a Z tengely ne veszítse el a kontrollt vagyis hogy ne a háttérbe léptesse az MPG-ként a főorsó, hanem a Mach felügyelje ciklus közben.
Ez elég bonyolult a Machnak, vagy nem?[#help][#guluszem1][#fejvakaras][#email][#wave]

KoLa

Mechanikailag már átgondoltam egy korrekciós megoldást ha esetleg nem sikerülne vezérléssel megoldani ezt a problémát - mindjárt rákeresek a neten az általad ajánlott gépekre - köszi![#wave]

ukcge40u

Nekem, mint tök laikusnak jó ötletnek tűnik.
A rések meg lehetnének többen is, pl amit egy 1-es maróval egy alulemezbe lehet marni.
Csak az átmérőtől függ a rések száma.
De az okosok mindjárt segítenek. :)

ukcge40u

De ezen az elven indulva már egyszerűbb egy korrekt enkódert a főorsóval kapcsolatba hozni, és megugrik a lehetőségeid száma.

KoLa

Ez az Miki?
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/BPU%2016.jpg" border=0>

KoLa

Nem tudom meglehet-e oldani hiszen ez egy közönséges 3 fázisú motor inverterrel és PWM-el vezérelve - tehát ezt a hajtást csak követni lehet :)

Miki2

Igen ehhez hasonló.
Ha a metszőbefogót be teszed két rugó közé, szerintem jól fog működni.
De vigyázni kell arra, hogy itt menet közben meg kell a tokmánynak állni, és visszafelé elindulni. Tehát lesz egy túlfutása a főorsónak, amikor a szán már nem követi.
Vissza indulásnál pont a fordítottja áll elő.
Beindúl a főorsó, és csak utána indúl meg az előtolás. A főorsó késleltetését a vissza forgásnál "0"-ra kell állítani.
A fellépő asszinkronitást a rugók ki todják egyenlíteni.
Így gondolom. Remélem jól gondolom.

KoLa

Valami hasonló elven gongolkodtam de szerintem elég egy nyomórugó is, az tud mindkét irányba korrigálni.
Egyébként a cél, az automatizálása a menetvágás minden válfajának,ennélkül nincs értelme az egész gépnek.
Van itt még egy probléma - az inverterrel megoldható a hirtelen irányváltás mint a hagyományos esztergákon, kézikarral, mert az sokat segítene a szinkronizálásban ha 0.5s alatt vissza fordulna a főorsó forgása.
Próbáltam az inverteren szorítani az indítási és fékezési időt de 2s alatt már hibajelet adott[#fejvakaras]

Miki2

Én ezt úgy gondoltam, hogy Gyorsjáratal megállni a darab előtt 2 mm-rel. Ekkor a főorsó már forog, ezzel nincs gond.
A megfelelő előtolással elmenni majdnem a menethosszt programozva (számítva a főorsó túlfutására).
És itt jön amit az imént írtam. (A Mach3-ban kell a főorsó visszafelé forgásának a várakozási idejét 0-ra állítani.) Ha az inverter miatt kell, az előre menet után programozzál szünetet, és utána indítd el visszafelé.
A rugókat úgy gondoltam elhelyezni, hogy a mtszőbefogó szárán legyen egy váll, amit mindkét oldalról egy.egy nyomo rugó támaszt meg.
Így mindkér irányban kiküszöböli a szinkronizálási hibát.
Mert ugye a rákapatásnál sem biztos, hogy abban a pillanatban rákap a metsző, ahogy eléri az anyagot.

KoLa

No ezért lenne jó ha a főorsó helyzetjelző tárcsa MPG-ként mozgatná a z tengelyt!

Miki2

Program futás közben hogyan váltasz kézi üzemmódba ?

Miki2

És még valami belém nyilallt. Minden emelkedéshez újra kellene konfigurálni az "MPG"-t, hogy mekkora utat tegyen meg a Z egykörülfordulásra.