Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

És mi a helyzet az Mpg-vel az is ad jelet

KoLa

Magyarul hogy hangzik a mondat második fele?

fs9s63xkf

Szerintem sehogy, de majd a hozzáértők megmondják :)

D.Laci

MPG vagy encoder. Varsányi féle encoder számláló IC-vel a step/dir bemenetre illeszthető.

fs9s63xkf

Sőt, az IC nélkül is :)

KoLa

Értem, és akkor kell egy kapcsoló amivel kiválasztom hogy honnan kapja a step/dir jelet?

000000000

Hali
Valakinek nincs meg a

GIPPSY Grafikus Interaktív NC/CNC alkatrész programozó rendszer <--Ez a teljes neve! 1990 körüli program még DOS-os alapokon működik!

HJózsi

A machsupport fórumról : "You will only be able to use the encoder for monitoring of the position and not for closing the loop."
Azaz csak pozíció kijelzésére tudod használni, zárt hurkú szabályozásra nem (az nincs megvalósítva)...

000000000

Néhány napja foglalkozom a Mach3 program beállításával, és van két problémám amire nem tudok rájönni, hogy hogyan kell beállítani.Tud-e valaki segíteni nekem ?      

ukcge40u

Kezdj bele, és kialakul.
De ajánlom a topic átböngészét is.
Ha gondolod, akkor valahogy átküldöm neked a magyar kezelői kézikönyvet is.
Skype-od van?

KoLa

D Laci gondolkodtam ezen és az a baj vele hogy a mach nem tud majd ezekről a léptetésekről és így elvesztem a fonalat - van ilyen rendszer a láng és plazmavágón amin dolgozni szoktam, van két nyomógomb a Z tengelyre, le és fel tudom velük mozgatni a vágófejet úgy hogy a mach Z0 mutat egyfolytában , plazmavágásnál ezt használja a mach felületkövetésre, egy képernyőgombbal lehet aktiválni - van két "rídrelé"(ha jól gondolom - de a lényeg ha megközelíti egy acéllemez akkor kapcsol) meg egy kiegyensúlyozott "himbilimbi" tapogató ami a távolságtól függően vagy az egyiket vagy a másikat aktiválja - jól működik .
No ez nekem nem jó az esztergán!!!olyan kellene amit kontrolál a progi, vagyis, fut a Gkód ami akárhány tengelyt mozgat az X-et én akarom mozgatni de úgy hogy a Mach tudjon róla[#fejvakaras][#wow1][#wave]

000000000

Köszönöm a gyors választ.
Van Skype-om.
Ha megtudod adni a címedet, akkor tudlak hívni.

ukcge40u

Megírod alprogramba.
M0 aktív legyen, tehát amikor a végére ér, akkor megáll, és várja a következő startot.
A főprogram abszolútban indul, beáll a kezdő pozícióra. Ott meghívja az alprogramot, ami neked léptetni fog. Itt G91-et használsz.
Az alprogram növekményesen lelépi az X-et, és meghívja a második alprogramot ami elküldi a kést dolgozni, majd visszaáll a kiindulási pozícióba. Itt M99-el visszaadja a vezérlés a másik alprogramnak, amiben itt egy M0 van, és várja a következő startot.

Ha elérted a méretet, akkor egyszerűen megszakítod a programot.
A lényeg az, hogy minden startra az első alprogramban G91 növekménnyel megadott értékkel lépteted a kést befelé.

Ha kész a méret, lelövöd a progit, és ha még további nútokat akarsz, akkor MDI módban elforgatod a főorsót egy mondattal, pl G0 G91 Cx, ahol most a kis x azt a növekményes értéket jelenti AMENNYIVEL el akarod forgatni a főorsót. Ha mindezt G90 módban írod be, akkor azt adod meg a kis x értékének AHOVÁ akarod forgatni a főorsót, mivel ez abszolút pozíció, és a referenciapont felvételétől állandó.

Egyértelmű, hogy ha a másik irányba akarjuk forgatni a főorsót, akkor Cx értéke lehet mínusz is, de ennek CSAK G91 esetén van értelme, mivel inkrementális/növekményes a léptetés. Tehát plusz/mínusz irányba forgatod.

Abszolútban a pozitív érték 0 és 360 fok között használatos, ennél többet, vagy mínuszt csak akkor programozunk, amikor a főorsót folyamatosan, és előtolással forgatjuk pozícióba, megmunkálás közben.

Remélem, hogy érthető volt. :)
Marósoknak, de főleg az esztergályosoknak érdemes megtanulni a G kódokat, és azok használatát, mert ilyen egyszerű dolgokkal nem sok generáló progi birkózik meg, nem beszélve arról, hogy a G kód tudásának birtokában (míg egyéb esetben rajzolsz-generálsz-miegymás) nagyjából két perc alatt bevered a gépbe a progit, és már mehet is.

Tanuljátok meg a G kódokat!

[#integet2]

ukcge40u

Ugyanaz, mint a nickem.
Natürlich... :)

000000000

Bocsi, de nem értem.